19.04.2022 Komentari: 0

Pravi i lažni med – Najčešće zablude i kako ih razlikovati

Med je namirnica o kojoj se vekovima u nazad priča kao o nečemu što nema konkurenciju kada je u pitanju ljudsko zdravlje i pozitivno dejstvo koje ima na organizam. Ipak, iako ga ljudi često koriste, mnogi i dalje imaju nedoumice kada su u pitanju pčelinji proizvodi, a jedna od glavnih je kako prepoznati pravi med, kao i kako prepoznati lažni med od širokog asortimana koji se može naći u prodavnicama.

momak-i-devojka-probaju-med


Med nastaje od nektarija biljaka koje pčele sakupljaju i nose u košnicu. Nakon toga ga skladište u ćelijama saća i mešaju ga uz pomoć krila čime ga isušuju i smanjuju njegov procenat vode. Bogat je vitaminima A, B, C, D, E, K, kalcijumom, jodom, gvožđem, fosforom, cinkom, natrijumom… Pored toga, sadrži i mnoštvo enzima, amino i organskih kiselina koje su neophodne za normalnu funkciju organizma i njegovu izgradnju.

 

Kako prepoznati pravi med


Postoji mnogo saveta o tome kako prepoznati pravi med, ali neki od njih kada su u pitanju pčelinji proizvodi umesto da pomognu, još više zbunjuju. Ustaljeno je verovanje da pravi med u tečnom stanju, sipan iz kašike, neće kapati i da se njegova nit neće prekidati, dok će se navodno to desiti u slučaju lažnog meda. Međutim, to nije u potpunosti tačno. Ova pojava zavisi pre svega od vrste meda, a različite u većem ili manjem stepenu kristališu, te i kod pravog meda može doći do kapanja.
 

Druga zabluda oko toga koji je pravi i kako prepoznati lažni med su karakteristike mehura koji nastaje kada se okrene tegla.

Ipak, ni ovo nije merodavno jer zavisi na kojoj se temperaturi med nalazio, koja je vrsta u pitanju i da li je zbog određenih spoljašnjih faktora počeo da kristališe. Postoji mnogo saveta i kako prepoznati lažni med, a cilj svih eksperimenata je da se detektuje eventualno prisustvo veće količine vode u medu, jer bi u tom slučaju značilo da on nije pravi.


Kako prepoznati pravi med nije baš lak posao, a pojedinci govore da je stepen kristalizacije zapravo odraz kvaliteta pravog meda. Međutim, mnogi i ovde greše. S obzirom na to da postoje razne vrste prirodnog meda, samim tim je će brzina kristalizacije i izgled kristala biti različiti, a sve to zavisi od odnosa količine polena i različitih vrsta šećera, koji su specifični za svaku vrstu meda.

Uočavamo da možemo pronaći mnogo saveta, ali bez prethodnih biohemijskih analiza, teško da ćete sa sigurnošću u kućnim uslovima utvrditi da li je med koji ste kupili zaista pravi. Čak ni njegova cena ne igra presudnu ulogu. Zbog toga pčelari savetuju da ga kupujete po preporuci, kod proverenih i registrovanih gazdinstava, kao i da obratite pažnju na etiketu.

 

pravi-med

 

Koji med je najbolji


Od uljane repice, livadski, bagremov, suncokretov, lipov, šumki… Različite vrste meda poseduju različita svojstva, te u zavisnosti od potreba i stanja organizma, svaki med će biti najbolji. Ipak, neki pčelari savetuju da, kada ste u nedoumici, izaberete livadski med koji je veoma kvalitetan zbog velikog broja biljaka koje ulaze u njegov sastav.

 

Da li med ima rok trajanja

 

U medu je aktivnost vode veoma mala, što sprečava razvoj mikroorganizama ili je on sveden na minimum, tako da se često može pronaći informacija kako med zapravo ima neograničen rok trajanja. Ipak, mnoge zbunjuje to što je u prodavnicama med limitiran rokom trajanja od dve godine. Iza svega stoji zakonska regulativa, za koju je maksimum upravo dve godine, iako mu je rok trajanja neograničen.
 

Međutim, stručnjaci napominju da je med od uljane repice jedini koji može ponekad da se pokvari, a razlog je brža kristalizacija meda.

To se dešava zbog fermentacije i alkoholnog vrenja u slučajevima kada pčelari izvrcaju med pre vremena. Još jedan problem prilikom kupovine meda u prodavnicama je taj što se on na rafovima izlaže višim temperaturama da bi se sprečila kristalizacija, a to dovodi do deaktivacije određenih enzima, gubitka njegovog kvaliteta, arome i lekovitosti.

 

Po čemu se razlikuju matični mleč i med

 

Pčelinji proizvodi vrednuju veliku pažnju kada je u pitanju očuvanje zdravlja i podizanje imuniteta, a posebno mesto pored mena zauzima i matični mleč. On se od meda razlikuje po tome što njega pčele proizvode iz svojih žlezda, te time predstavlja apsolutno idealnu hranu. Matični mleč služi kao hrana larvi u ranom stadijumu, dok ga matica konzumira tokom čitavog života. Bele je boje i između kiselog i gorkog ukusa.

 

Mora se čuvati u zamrzivaču jer je termolabilan, dok se slučajevima kada je pomešan sa medom može držati u frižideru.

Matični mleč i med su veoma popularani pčelinji proizvodi. Zbog svog sastava pružaju razne benefite za naš organizam, čuvaju naše zdravlje i pospečuju izlečenje, te se preporučuje njihova svakodnevna konzumacija u bilo kom obliku.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar