17.02.2021 Komentari: 0

Koji vitamini i minerali su neophodni našem organizmu?

Naše telo je jedna savršena mašina koja funkcioniše po svojim principima. Kao što novac možete uštedeti samo onda kada ga imate, zdravlje isto tako možete sačuvati samo onda kada je u dobrom stanju. Kada funkcije organizma počnu da opadaju, šanse da vitamini za imunitet učine čuda su male. Upravo zbog toga, vitamini za jacanje imuniteta treba da budu sastavni deo vaših dnevnih rutina i navika. Vita znači život, pa dakle da li obavezno znači da će svako ko uzima vitamine biti zdrav? Danas govorimo o tome koje suplemente biste mogli da uzimate svakodnevno, bez straha da ćete imati ikakve posledice po organizam. 

foto: depositphoto.com

Neizostavni vitamin C za imunitet


Kada su u pitanju vitamini za jacanje imuniteta, svakako svi znamo za vitamin C koji je neophodan kako u ishrani, tako i kao dodatak istoj. Već ste primetili da je ovo bio najprodavaniji proizvod od dolaska virusa Korona. Svima onima koji žele da sačuvaju i ojačaju svoj imunitet preporučuje se vitamin C. Za imunitet je važno znati da postoje dve vrste – urođeni i adaptivni. Vitamin C potpomaže ćelijske funkcije oba ova imuniteta. Dakle, potrebno je pre svega uzimati hranu koja je bogata ovim vitaminom, a to su : paprika, brokoli, citrusno voće... Dnevne potrebe za vitaminom C su od 80mg do 200mg dnevno, u zavisnosti od uzrasta, kilaže, prehrambenih navika osobe... Kada ste prehlađeni potrebno je povećati ovu dozu jer se vitamin C troši u leukocitima. Osim što je vitamin C za imunitet neprikosnovena komponenta, veoma je delotvoran i kada je koža u pitanju. Pomaže kod bržeg zarastanja rana i povreda na koži, a posebno se preporučuje uzimanje ovog vitamina svima onima koji imaju problema sa hiperpigmentacijama i tamnim mrljama.

 

Cink u kombinaciji sa selenom


Kada govorimo o mineralima, slobodno možemo reći da je naša ishrana dosta deficitarna određenim elementima koji su jako važni za naše zdravlje. Cink je esencijalni mineral izuzetno važan za održavanje balansa našeg organizma, a nema ga dovoljno u našoj ishrani, jer ga nema dovoljno u zemlji. Cink je između ostalog neophodan za pravilan rast, razvoj i napredak dece, ali i za plodnost. Međutim, ukoliko se odlučite za uzimanje cinka kroz suplementaciju, što preporučuju svi stručnjaci, morate ga upariti sa selenom, jer cink i selen su takozvani prirodni par. Oni uvek idu zajadno.

 

 

Vitamin D


Kada govorimo o tome koji su to vitamini za imunitet najbolji, ne smemo zaboraviti vitamin D. On je veoma je važan vitamin za naš razvoj. Istina je da na našem podneblju tokom jeseni i zime nemamo dovoljno sunčevih zraka preko kojih upijamo ovaj vitamin. Svi oni koji žive iznad 38. uporednika ne mogu da sintetišu vitamin D u koži, jer nema dovoljno UV zraka u tim periodima godine. Istraživanja o ovom vitaminu pokazala su da ga je potrebno uzimati u periodima godine kao što su jesen i zima i da tada ima pozitivan efekat na naš organizam, dok tokom letnjih i prolećnih dana, kada ga imamo dovoljno u našem organizmu, neće doneti nikakve efekte poboljšanja. Međutim, sa vitaminom D budite obazrivi, jer uzimanje prevelikih doza u dugom vremenskom periodu može dovesti do problema sa bubrezima, ali i do karcinoma. Nema potrebe za ekstremnim dozama. Jedite redovno ribu, izlažite se umereno sunčevim zracima i povremeno uzimajte suplementaciju.

 

Vitamin E


Ovo je jedan od vitamina koga ima vrlo malo u našoj ishrani. Jedino gde ga ima jeste u palminom ili kokosovom ulju, ali su potrebne ogromne količine kako biste uneli dnevnu preporučenu dozu. Ovo je zaista vitamin za kojim postoji realna potreba za suplementacijom. Vitamin E pokazao se fenomenalnim u mnogim istraživanjima i studijama, pa ga možete slobodno uvrstiti u svoju dnevnu rutinu.

Naučnici tvrde da se u hrani većina vitamina nalaze u optimalnom odnosu, odnosno da imamo optimalnu ravnotežu svih sastojaka potrebnih za zdravlje organizma. Naravno, sve ono što manjka odlično je potkrepiti suplementacijom kao što su vitamini za jacanje imuniteta. Dakle, budite umereni u svemu i to je osnovni princip za kvalitetan život.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar