31.01.2024 Komentari: 0

Borba sa dijabetesom – koji preparati su od pomoći?

Dijabetes je jako rasprostranjena i opasna bolest koja pogađa čak 9% svetske populacije. Teži oblici ove bolesti mogu oštetiti čitave sisteme organa, te je prevencija nešto o čemu treba razmišljati, čak i ako ne spadate u rizičnu grupu.

Čovek proverava da li ima dijabetes testom na šećernu bolest.

 

Šta je dijabetes, kakvi sve tipovi postoje, ko je ugrožen i kako sprečiti pojavu ove bolesti, saznajte u nastavku ovog teksta.
 

Koji su tipovi i uzroci dijabetesa?

 

Dijabetes, u narodu poznat kao šećerna bolest, je hronično oboljenje metabolizma gde pankreas ne luči insulin kako treba, te dolazi do povišenog nivoa šećera u krvi.


Dijabetes može izazvati niz problema poput bolesti očiju, bubrega i srca, neplodnosti, bolesti mozga i kože. Međutim, povišeni nivoi šećera u krvi se mogu držati pod kontrolom promenom načina života.


Osnovni tipovi dijabetesa su:

 

  • Dijabetes tip 1: Ovaj tip dijabetesa ima samo oko 10% svih obolelih od ove bolesti. Javlja se najviše kod mladih i kod dece nerazvijenog imunog sistema. Može se desiti da usled određenih virusnih infekcija pankreas prestane da luči dovoljne količine insulina, tako da se otprilike u vreme puberteta razvije hiperglikemija.


Neki od ranih simptoma dijabetesa tipa 1 kod dece jesu noćno mokrenje, povećana žeđ, nagli gubitak težine, konstantan umor i malaksalost. Kod ovog tipa šećerne bolesti pacijenti su doživotno na terapiji – moraju uzimati terapiju insulinom i to kombinovati sa fizičkom aktivnošću i adekvatnom ishranom.

 

  • Dijabetes tip 2: Ovaj tip bolesti se razvija nešto kasnije u životu i produkt je genetske predispozicije udružene sa ostalim faktorima rizika, poput nepravilne ishrane, gojaznosti i sedelačkog načina života. Kod dijabetesa ovog tipa pacijenti obično i luče dovoljno insulina, samo se on ne može pravilno iskoristiti, tako da se lečenje obično zasniva na promeni načina ishrane, aktivnosti i korišćenje određenih medikamenata.


Lečenje pacijenata od dijabetesa zavisiće od njihove starosne dobi, tipa bolesti i načina njene manifestacije. Većina pacijenata može da tretira bolest promenom dijete (koja je i najvažniji faktor), pa su zato i suplementi za dijabetes veoma bitni kao dopuna terapiji.

 

Hrana koja je dobra i hrana koja je loša za dijabetes.


Preparati za dijabetes i insulinsku rezistenciju

 

Suplemeti za dijabetes najčešće sadrže tri supstance koje su se pokazale delotvornim kao podrška lečenju od dijabetesa i to su:

 

  • Selen - moćan prirodni antioksidans, zadužen je za smanjivanje oksidativnog stresa i zaštiti ćelija organizma od negativnih uticaja slobodnih radikala.
  • Hrom - deficit ovog mikroelementa izaziva razne poremećaje metabolizma, a kada je prisutan u dovoljnoj količini on aktivno čuva i osnažuje naše zdravlje. Deficit ovog mikroelementa može dovesti do gojaznosti i insulinske rezistencije, pritom smanjuje sposobnost absorpcije nutritivnih elemenata iz namirnica. Zato je jako bitno da uzimate namirnice bogate hromom (krompir, beli luk, grožđe, integralne žitarice, brokoli, morsku hranu).
  • Alfalipoinska kiselina je još jedan moćan antioksidans koji učestvuje u očuvanju jetre, srca i mentalnih funkcija. Ovo jedinjenje se prirodno proizvodi u našem telu, a može se naći i u namirnicama poput spanaća, brokolija, oraha, jaja i piletine.

 

Nekoliko saveta za kraj


Dijabetes, pogotovo tip 2, ume da bude jako podmukla bolest i zna da bude asimptomatska čak nekoliko godina. Zbog toga je važno da sve vreme primenjujete izbalansiranu ishranu i praktikujete redovnu fizičku aktivnost kako biste se sačuvali ove bolesti.


Sve više i više mladih oboleva od dijabetesa upravo usled konzumiranje hrane bogate nezdravim šećerima. Zato budite oprezni sa hranom koju kupujete. Ukoliko niste sigurni da su prisutni svi neophodni elementi, pogotovo hrom, selen i alfalipoinska kiselina, možete dodati neke od ovih mikroelemenata u ishranu putem suplemenata.


Fizička aktivnost je takođe bitna za očuvanje i bolji rad srca i mozga, pa i drugih unutrašnjih organa. Takođe, jača imunitet i time povećava prirodnu odbranu organizma za zaštitu od bolesti.


Gojaznost je često glavni faktor rizika dijabatesa i insulinske rezistencije, čak i kod dece tako da je održavanje zdrave telesne težine izuzetno važno u prevenciji dijabetesa.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar