09.09.2021 Komentari: 0

Kako rešiti probleme sa stopalima i noktima?

Da li znate ko je podolog? Podologija je grana medicine koja se bavi bolestima noktiju i stopala, pa je podolog lekar kod koga biste otišli u slučaju da imate problema sa uraslim noktima, gljivičnim infekcijama i bilo kakvim promenama na nokatnoj ploči. Određene promene na nokatnoj ploči mogu se proširiti i na meko tkivo, a da do toga ne bi došlo važno je javiti se lekaru na vreme. Danas govorimo o nekim promenama koje se često viđaju na našem podneblju i apelujemo na to kako na njih reagovati.

 

Problem sa lomljivim noktima


Nokti su biomarkir našeg organizma, tako kažu lekari. Stanje organizma možemo, u velikom broju slučajeva, videti preko noktiju. Ipak, ne treba reagovati burno na svaku promenu. Veliki broj ljudi krtost noktiju povezuje sa različitim bolestima, što uopšte ne mora biti tako. Nokti mogu biti lomljivi iz više razloga. Prvi razlog jeste dehidratacija, odnosno gubitak vode u noktima, ali i gubitak lipofilnog sloja, odnosno masti u noktima. Kako starimo, gubi se i procenat proteina u noktima i zbog toga su krti nokti najčešći problem starijih osoba. Ovaj problem je relativno lako rešiti, a rešenje je promena ishrane. Ono što treba da znate jeste da će proces trajati malo duže, jer se svakako nije ni javio odjednom. Potrebno je ojačati organizam i dati mu sve one hranljive materije koje su mu potrebne za normalno funkcionisanje.


Bele tačke na noktima


Sigurno vam se bar jednom u životu desilo da primetite bele tačkice ili linije po noktima. Ova pojava naziva se leukonihija i predstavlja oštećenje nokatne ploče. Ovo se dešava mahom kod dece i najčešće nastaje kao posledica traume, odnosno oštećenja same nokatne ploče. Nema mesta panici, ovo je isključivo mehanička povreda. Ovakve mrlje karakteristične su pretežno za ruke, ali se mogu javiti i kod žena koje nose usku i neudobnu obuću.

 

Gljivične infekcije nokta – zašto nastaju?


Pregled nokatne ploče naziva se onihoskopija. To je dubinski pregled samih nokatnih ploča kako bi se detektovale sve potencijalne abnormalnosti. Najvažnije je postaviti dobru dijagnozu kako bi proces lečenja išao u dobrom smeru.


Onihomikoza je gljivična infekcija nokatne ploče, ležišta nokta ili matriksa nokta koja čini jednu trećinu svih gljivičnih bolesti kože i njenih adneksa i ujedno polovinu svih obolenja nokta.


Nošenje zatvorene obuće i čarapa koje onemogućavaju kruženje vazduha unutar obuće i doprinose pojačanom znojenju stopala uzrokuje stvaranje vlažne sredine. Ona pogoduje nastanku i širenju gljivičnih bolesti, što se događa i u kontaktu sa raznim vlažnim površinama, npr. bazeni, svlačionice, strunjače... Takođe, vrlo često se gljivične infekcije javljaju među mlađom ženskom populacijom usled lošeg pedikira, odnosno izlivanja noktiju na nogama i gel lakova. Ukoliko ste se odlučile za gel lak, vrlo je važno kome poklanjate poverenje i kod kog pedikira odlazite. Neka to bude neko ko će na pravi način brinuti o vašim noktima i upozoriti vas ukoliko ispod gel laka primeti određene promene.

 


Kako prepoznati gljivični nokat?

 

On je pre svega promenjene boje, žućkast do braonkast, tamnozelen do crn, u zavisnosti od vrste gljivice koja se nastanila. Još neki od simptoma na koje bi trebalo da reagujete su zadebljanje noktiju, odvajanje nokatne ploče od nokatnog kreveca ili srastanje nokatne ploče sa krevecom. Gljivice na noktima stvaraju osećaj neprijatnosti, stida, menjaju naše dnevne rutine i čine da se osećamo nesigurno. Sa druge strane, mogu izazvati i dalje zdravstvene probleme, pa je potrebno na vreme krenuti sa terapijom.

Danas postoje mnoga sredstva za lečenja gljivica u kućnim uslovima, no ipak se preporučuje konsultacija sa lekarom. Ovo je dugotrajan proces i potrebno je da imate nadzor stručnjaka. Naši nokti na nogama rastu samo 1mm mesečno, pa je potrebno 9 do 12 meseci da nokat izraste, a da uz pomoć određenih medikamenata i procedura iza njega ostane zdrava nova nokatna ploča. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar