01.07.2021 Komentari: 0

Kako da mladeži ne postanu opasni po zdravlje?

Mladeži sami po sebi ne predstavljau nikakvu opasnost po naše zdravlje. Oni su dobroćudne tamne promene na našoj koži, koje se često javljaju već nakon rođenja, a prosečna osoba na svom telu ima između 10 i 40 mladeža. Međutim, postoje i trenuci kada je potrebno posebno voditi računa o njima, a to je upravo leti. Veliki mladezi mogli bi da izazovu određene probleme i postanu takozvani opasni mladezi. Evo šta treba da radite kako do toga ne bi došlo.

 

Šta su to uopšte mladeži?


Mladeži predstavljaju tamne mrljice na našoj koži koje imamo svi. Razlikujemo ih po prebojenosti drugačijoj od ostatka naše kože. Boja im je obično braonkasta, svetlija ili tamnija. Mogu biti u ravni kože, ali isto tako mogu biti i uzdignuti. Mladeži sami po sebi nisu razlog za strah, osim u sledećim situacijama:

• Primetili ste da je vaš mladež promenio boju i postao veoma taman, gotovo crn,
• Primetili ste da je mladež naglo postao mnogo veći nego što je bio,
• Primetili ste čudnu teksturu mladeža.


Opasni mladezi odlikuju se veoma tamnom, crnom bojom, nepravilnim ivicama i velikim prečnikom.

 

Veliki mladeži


Pod velikim mladežima podrazumevaju se one promene na koži koje su veće od 6mm u prečniku, prema rečima stručnjaka. Ukoliko su veliki mladezi prisutni na vašem telu, prvi korak jeste javljanje specijalisti. Potrebno je da lekar pregleda mladež, pa da nakon toga možete biti mirni. Nemojte bežati ni od uklanjanja mladeža ukoliko se nalaze na nezgodnom mestu ili su estetski problem. Kako bismo mladež razlikovali od malignih promena na koži, uvek je najvažnije posavetovati se sa stručnjakom. Takođe, ne zaboravljajte redovne samopreglede. Ukoliko se na vreme primete, sve promene su vrlo brzo rešive i nećete imati nikakvih problema. Opasni mladezi nastaju usled zapuštenosti i sopstvene neodgovornosti, a to nikako ne smemo dozvoliti.

 


Sunce i mladeži


Kada dođe leto svi volimo da budemo crni i imamo preplanuli ten uživajući na suncu. Međutim, UVA i UVB zraci mogu doneti velike posledice po osobe koje na svom telu imaju mnogo mladeža. Kako opasni mladezi ne bi postali problematični, obavezno je mazanje faktora 50 na svakih 2 do 3 sata, posebno na delovima tela koji su prekriveni mladežima. Koža je naš najveći organ i moramo posebno voditi računa o njoj tokom letnjih dana. Ukoliko ste na plaži, obavezno maramom ili nekim odevnim predmetom zaštitite mesta na kojima se nalaze veliki mladezi. Na taj način ćete sprečiti da se bilo šta loše desi dok uživate na suncu. I naravno, ne zaboravite, izlaganje suncu mora biti umereno i kontrolisano. Uvek zdravlje stavljajte ispred estetike. Ukoliko je vaša koža prekrivena velikim brojem mladeža, uvek je najbolje odraditi jednogodišnji pregled. Na taj način ste sigurni da je sa vašom kožom sve u redu. Taj pregled bi bilo idealno uraditi nakon letovanja, kada je izlaganje sunčevim zracima i najintenzivnije.

 

Ko treba posebno da se pazi leti?


Osobe koje su svetle puti, imaju prirodno svetlu kožu i oči imaju mnogo veći rizik od izlaganja suncu. Ukoliko se vrlo brzo zacrvenite ili imate alergiju na sunce, a pri tom imate i dosta mladeža na vidnom mestu – trebalo bi da se dodatno pričuvate leti.

Dakle, sa mladežima ne treba paničiti, već samo biti dovoljno obazriv. Sve će biti u najboljem redu ukoliko se leti budete dodatno čuvali i obavljali redovne kontrolne preglede. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar