01.08.2019 Komentari: 0

Alergija na koži koju izaziva UV zračenje – kako sprečiti simptome

Iako svi jedva čekamo tople dane radi kupanja i sunčanja, ne mislimo mnogo na UV zracenje i šta ono može da nam donese. Jeste da sunčevi zraci imaju pozitivna dejstva na naš organizam, ali posledice negativnih uticaja su ipak izraženije i ostavljaju trajnije posledice. To su sve one promene na koži koje izaziva UV zracenje, kao što je alergija na kozi, crvenilo i drugi simptomi alergija na sunce, tamne fleke, ali i mnogo ozbiljniji problemi poput opekotina, pa i raka kože. Međutim, postoje načini kako sprečiti sve ove štetne efekte!

Leto je period kada je UV zracenje mnogo jače i štetnije nego što je to ostalim godišnjim dobima, pa je ujedno to i period kada najviše pažnje treba posvetiti zaštiti od sunca i svih njegovih štetnih posledica. Iako nisu svi ljudi podložni problemu kao što je alergija na koži, oni koji imaju osetljiviju kožu, svetli ten, genetske predispozicije, pa i pojedine autoimune bolesti, bolesti bubrega ili piju određene lekove – skloniji su i pojavi alergija na sunce. Postoji nekoliko tipova alergija na koži uzrokovanih sunčevim zracima, a kada se jednom pojave – obično se javljaju iz godine u godinu. Žene su iz nepoznatog razloga češće pogođene ovim problemom, ali ukoliko znate da ste skloni pojavi alergija na sunce – treba delovati preventivno, za šta postoje brojni saveti.


Kada je u pitanju alergija na kozi – crvenilo, mali plihovi, čvorići koji bole, osip i slično predstavljaju glavne simptome alergija na sunce. Ovakve alergijske reakcije su najizraženije na licu, dekolteu, vratu i na prevojima ruku i nogu, uglavnom svrbe i samim tim stvaraju osećaj nelagode, a mogu se pojaviti nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja suncu odnosno kada je UV zracenje jako! Alergija na sunce odnosno promene na koži izazvane zračenjem stručno se zovu fotodermatoze, a pretpostavlja se da su im sklonije osobe čiji je imuni sistem slabiji, pa se alergija na kozi (crvenilo i druge promene) javljaju kad vid odbrane kože od zračenja.

 

Koji tipovi alergija na koži se javljaju kao posledica UV zraka?


U najvećem broju slučajeva alergija na kozi – crvenilo i osip su posledica Polimorfne svetlosne erupcije (PLE). Ovakva alergija na koži i promene pojavljuju se na onim delovima tela gde je UV zracenje bilo najjače, a čak iako ih ne tretirate - simptomi mogu sami nestati ukoliko napravite pauzu od sunčanja. Blaga alergija na sunce može nestati i nakon hladnih obloga, a savetuje se upotreba krema za suncanje sa većim zaštitnim faktorom. Ipak, intenzivnije alergijske reakcije zahtevaju odlazak kod lekara i fototerapiju radi stvaranja tolerancije kože na UV zracenje. Drugi tipovi alergija na sunce češći su kod dece, a to su: Prurigo nodularis, Hydroa vacciniforme, Solarna urtikarija tj.koprivnjača i Fotoalergijska erupcija, a zajednički su im simptomi alergija na kozi – crvenilo, čvorići i pojava mehurića koji svrbe, osip i moguća alergijska rekacija na hemijske supstance iz nekvalitetnih krema za suncanje pod uticajem sunčevih zraka.

 

Šta možete uraditi protiv simptoma alergija na koži uzrokovane suncem?


Iako su UVA zraci u većini slučajeva ti koji izazivaju alergijske reakcije na sunce (tip PLE), tu su i slobodni radikali koje uzrokuje UV zracenje. Oni stvaraju visokoreaktivna hemijska jedinjenja pod čijim uticajem se oštećuju ćelije kože, tako da se ona ne može izboriti protiv slobornih radikala i zato odbrambeni sistem reaguje na pomenut način.


Svima koji su podložni različitim vrstama alergija na sunce savetuje se postepeno izlaganje sunčevim zracima radi prevencije. Prema tome, već sa početkom toplih dana navikavajte kožu na UV zracenje da ne bi burno reagovala, a kada dođe leto – obavezno koristite zaštitnu odeću i najbolje kreme za suncanje tj. one sa visokim faktorom zaštite od različitih tipova sunčevih zraka!


Ako se već suočavate sa alergijskim reakcijama na sunce, jedno vreme izbegavajte sunčanje, stavljajte hladne obloge, u kupku stavite sodu bikarbonu, eterično ulje, jabukovo sirće, a možete pokušati i sa mlečnim i drugim proizvodima bogatim kalcijumom i vitaminima D, A i E, jer će oni ublažiti simptome alergija na koži. Takođe, možete koristiti i dodatke ishrani kao što su Heliocare oral odnosno oralna zaštita od sunca koju čine kapsule sa vitaminima i mineralima za unutrašnju antioksidativnu i imunološku zaštitu od štetnog uticaja sunca.

 

Najbolje kreme za sunčanje kao pomoć u borbi protiv alergija na sunce


Tokom letnjih dana obavezan asesoar je krema za suncanje sa visokim SPF, posebno na plaži! Ono na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira krema za suncanje jeste da li će vas ona sačuvati od svih zrakova – UVA, UBV, IR-A i vidljivog dela spektra, jer samo takve kreme su najbolje kreme za suncanje. Ovo važi kako za odrasle, tako još više za decu čija je koža osetljivija!


Neke najbolje kreme za suncanje su mineralne formulacije, a takva je Heliocare 360° Mineral SPF 50+ zaštita od sunca obogaćena Fernblock®FC za visoku fotoimunoprotekciju, a tu su i transparentni i vodootporni sprejevi Heliocare 360° sprej za decu i Heliocare sprej SPF 50 za sve tipove kože, koji joj obezbeđuju oporavak, imunoprotekciju i antioksidativnu zaštitu. Takođe, bilo koja druga krema za suncanje iz linije Heliocare 360° može se svrstati u najbolje kreme za suncanje, jer upravo one sadrže Fernblock®FC koji je zaslužan za kompletnu zaštitu kože od sunca!


Ipak, ako ne uspete sami dovoljno da se obezbedite protiv štetnog uticaja sunčevih zraka, te alergijske reakcije potraju dugo i postanu izraženije – potražite pomoć lekara.


Autor teksta: Biljana Radojčić

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar