Hristina Jeremić
19.10.2021 Komentari: 0

Zašto nastaje neredovna menstruacija i kako je unormaliti?

Možda ste u srednjim ili kasnim 20-im godinama i iznenada nakon redovnih menstruacija, duže od decenije, vaš ciklus odjednom prestaje da bude tačan kao švajcarski sat. Niste trudni, a niste ni blizu menopauze, pa u čemu je onda stvar?

 

Neredovna menstruacija kod mladih uglavnom nije znak problema, već životne faze kroz koju trenutno prolaze, dok kod zrelih osoba, ona može biti pokazatelj i nekih bolesti.


Bez obzira na to da li ste mlađi ili stariji, ako imate menstruacije ređe nego što ste navikli, ili pak češće, vredi razgovarati sa svojim lekarom da biste saznali razlog toga. Razlažemo ono što bi trebalo da znate o tome koliko je normalno da kasni menstruacija, zasto menstruacija krene pa stane i druge pojedinosti koje će vam biti od značaja.


Koji su razlozi kašnjenja menstruacije?


Tokom normalnog mesečnog ciklusa, jajna ćelija se oslobađa iz jednog od vaših jajnika tokom ovulacije. Ako ona nije oplođena spermom, nastaje promena u nivou hormona, koji šalju vašem telu signal da prolije krv i tkiva koja oblažu vašu matericu.


Ovo krvarenje obično traje oko pet dana, a zatim sledi ponovo nakon, otprilike, 28. Međutim, ovakvo stanje uglavnom izostaje kod tinejdžerki, te se u takvim situacijama obično koristi izraz neredovna menstruacija – kod mladih se može dogoditi zbog različitih razloga – stresa, nezdrave hrane ili nekog medicinskog stanja.


Postoji niz drugih razloga zbog kojih možete imati neredovnu, propuštenu ili kasnu menstruaciju, a oni uobičajeni su:

 

  • nekontrolisani dijabetes
  • poremećaji u ishrani
  • hiperprolaktinemija
  • sindrom policističnih jajnika
  • prerano otkazivanje jajnika
  • stres
  • preterano bavljenje fizičkom aktivnošću
  • držanje dijeta


Imajte na umu da kada prvi put dobijete menstruaciju, može proći neko vreme pre nego što postane normalna. Ona je uglavnom nepravilna u toku adolescentskog doba i u godinama pre menopauze.

 


Šta učiniti kada kasni menstruacija?

 

Ako primećujete da vam kasni mesečni ciklus, nemojte odlagati odlazak kod doktora i pokušavati jedino da saznate koliko je normalno da kasni menstruacija. U ovakvim trenucima treba na vreme reagovati, da biste saznali šta je sa vašim stanjem.

 

Stoga je vreme da razgovarate sa svojim lekarom, ako vam menstruacija:

  • kasni 90 dana
  • odjednom nije redovna
  • nastaje češće nego na svakih 21 dan
  • traje više od nedelju dana
  • postaje neobično obilna
  • izaziva bol

Ginekolog će moći da utvrdi uzrok vaših neredovnih menstruacija i da vam pomogne da razvijete najbolji plan lečenja za sebe.

 

Neredovna menstruacija kod mladih

 

Kada tinejdžerkama ,,oni dani“ u mesecu postanu redovni, uglavnom se dešava poremećaj u njihovom ritmu, te se mladi najčešće pitaju zašto menstruacija krene pa izostane. Normalno je da tokom prvih nekoliko godina one budu neredovne, a ponekad čak i da traju duže.

 

Trajanje menstrualnog ciklusa može varirati od devojke do devojčice, ali u proseku se kreće od 21-og do 35-og dana. Ali jedini način da saznate da li je sve u redu jeste da posetite svog lekara ili medicinsku sestru. Ako ste tinejdžer i zanima vas zasto menstruacija krene pa stane, otkrivamo vam nekoliko dodatnih faktora koji izazivaju ovakvo stanje:

Ako ste imali neredovne menstruacije duže od 3 godine, posetite lekara da biste saznali šta ih uzrokuje. Možda će vam prepisati lekove koji će vam pomoći u rešavanju medicinskog problema, ili predložiti da promenite određene navike u ishrani ili treningu, a koje stoje iza vaših neredovnih menstruacija.


Suština je da svaka žena ima različite cikluse, koji mogu varirati po trajanju iz meseca u mesec. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi svojih simptoma ili vas zanima koliko je normalno da kasni menstruacija, zdravstveni radnik vam može odgovoriti i ponuditi savete kako da onu neredovnu, vratite u ritam.

Hristina Jeremić

Pisac tekstova optimizovanih za pretraživače

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar