02.09.2020 Komentari: 0

Kako održati telesnu težinu

Čini se da je trend dijeta sa izglednjivanjem zaustavljen, pa ipak i dalje se susrećemo sa poznanicima koji često traže odgovor na pitanja kako se hraniti zdravo, kako smršati brzo? Opadanje kilaže treba da bude proces u kome će biti uključeni kako zdrava ishrana, pravilna kombinacija namirnica, tako i odgovarajuća fizička aktivnost. Međutim, ponekad je čini se teže održati određenu kilažu nakon mukotrpnog skidanja kilograma. Upravo zbog toga danas govorimo o tome zašto i kako zdrava ishrana treba da postane stil života. 

foto: depositphoto.com

Planirajte svoj jelovnik unapred


Planiranje jelovnika je važno kako u periodu restrikcije, odnosno specijalnog režima, tako i nakon njega. Sigurni smo da ne želite da dođe do takozvanog jo jo efekta. Kako bi se uloženi trud isplatio, potrebno je trajno promeniti kako navike u ishrani, tako i životne navike. Kako se hraniti zdravo? To je pitanje koje verovatno postavlja svaka druga osoba na planeti. Svuda oko nas su pekare, grickalice koje nas mame u trenucima gladi i sva ta prerađena hrana koja uništava kako naše zdravlje, tako i naš izgled. Odgovor na pitanje kako se hraniti zdravo sastoji se od nekoliko segmenata. Prvi je – planirajte obroke unapred. Planiranjem unapred, nećete dolaziti u situaciju da posegnete za nečim što ne biste smeli. Neka vaš dan bude isplaniran i odredite tačno vreme obroka. Dakle, sledeće pravilo – uobročite se. Naravno da će se dešavati da to vreme varira, ali sve dok je to u granicama normale, vaš metabolizam će raditi neometano.

 

Počastite sebe, ali ne preterujte


Naravno da smo svi nekada bili u iskušenju da li da određenu hranu jedemo ili ne. Pravilo broj tri – nemojte mučiti sebe. Zdrava ishrana svakako se sastoji u konzumaciji povrća, voća, proteina iz ribe i mesa, kao i ugljenih hidrata koji su takozvano gorivo našeg organizma. Međutim, dozvolite svom organizmu da uživa u hrani koju toliko volite. Obratite pažnju na to da nikada ne grešite više od tri dana uzastopno. Ukoliko ste uhvatili sebe da ste tri dana jeli masnu, prerađenu hranu, dosta belog brašna, gaziranih sokova i slatkiša, odmah se vratite na svoj ustaljeni put. Nemojte dozvoliti sebi da zanemarite sav naporan trud i vratite se na početak. Ukoliko dozvolite sebi previše opuštanja, možete za kratak period dobiti veliki broj kilograma, i sa godinama, ili uz prateću dijagnozu samo otežati sebi skidanje istih.

 

 

Ne preskačite jutarnji detoks

 

Najveća zabluda današnjice odnosi se na reč detoks. Detoksikovati organizam znači pročistiti ga od neželjenih i štetnih materija, međutim to svakako ne predstavlja situaciju u kojoj gladujete, uz celodnevno ispijanje vode i sokova koji su često previse zaslađeni. Ono što će vas zasigurno držati na dobrom putu jesu jutarnji rituali, odnosno zdrave navike kojima započinjete dan. Pravilo broj četiti – počnite sa jutarnjim detoksom. To može biti zeleni čaj, čaj od koprive, kukuruzna svila, limunada bez šećera, sok od sveže aronije, glina… Isprobajte sve I zapažajte kako vaš organizam reaguje. Nešto će vam više prijati, nešto manje. Saveti nutricionista jesu da taj jutarnji ritual menjate na svake dve nedelje, kako se organizam ne bi navikao.

 

 

Fizička aktivnost je važna


Ono što će zaokružiti celu priču kada su zdrava ishrana i zdrav način života u pitanju jeste fizička aktivnost. Vi ste ti koji sopstvenom telu daju oblik. Pokrenite se, vozite rolere, idite u teretanu, plivajte, trčite… Svaka fizička aktivnost ima svoje posebne benefite, ali najvažnije u svemu tome jeste da vi uživate.

Dakle, dobro izbalansiran jelovnik, sa mnogo antioksidanasa i tečnosti učiniće da vaš organizam funkcioniše neometano, a fizička aktivnost učiniće da budete spremni za sve izazove, i naravno da izgledate u skladu sa merilima koje ste sami sebi zacrtali. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar