13.02.2018 Komentari: 2

Najbolji lek je vaša hrana

Zdrava ishrana je vrlo značajna za dugovečnost i dobro zdravlje. Saznajte na koji način utiče na vaš organizam.

„Neka vaša hrana bude lek, a vaš lek vaša hrana”  - Hipokrat

Hipokratove reči i dalje odjekuju, ali malo je onih koji žele da ih čuju


Još je otac medicine, Hipokrat davno rekao: „Neka vaša hrana bude lek, a vaš lek vaša hrana.“ U deset reči izneta je suština zdrave ishrane.


Doručak treba da bude sat vremena po buđenju. Nikako 4, 5 sati nakon ustajanja. Na primer, probudili ste se u 09h i pristupate doručku u 13h. Ništa niste uradili jer taj obrok više nije doručak, već ručak. Možda ste to uradili iz loših navika, a možda i zato što ste jedan od „kalkulanata“ koji broji kalorije. To će za posledicu u većini slučajeva imati potrebu da u kasnijim popodnevnim satima osetite glad koju je teško utoliti. Scene iz Holivudskih filmova gde glumcima/ama viri pozadina iz frižidera inspirisane su ovakvim načinom razmišljanja i životnim stilom. Setite se, ti junaci/kinje su kuburili sa viškom kilograma (i bili nesrećni/e).

 

Formula dnevne ishrane: 3 glavna i 2 međuobroka obroka

 

Cela nutricionistička mudrost, previše uprošćena, kaže da je preporučljivo da na meniju dominiraju: proteini i složeni ugljeni hidrati, uz dosta povrća, kao i dve voćne užine između 3 glavna obroka.


Najznačajnija karakteristika složenih ugljenih hidrata leži u konstantnom davanju energije. Nakon njihovog konzumiranja nema naglog skoka šećera. I tada je hormon insulin, koji je odgovoran za metabolizam šećera, konstantan. Razgradnja masti dostiže maksimum kada insulin nema vrednosne promene. To znači da nećete biti gladni, imaćete dovoljno energije. Sve to isključuje posezanje za slatkišima, veštačkom hranom, raznim grickalicama I dovodi do bolje probave.

 

Preporuka za zdrav doručak:

 

Istostirajte par kriški integralnog hleba ili kifli (količinu individualno procenjujete na osnovu toga koliko se trošite u toku dana, nastojte da budete objektivni). Premazati sa 4 do 6 kafenih kašika humusa, dodati kriške mladog sira ili nekog drugog sira koji sadrži veći procenat proteina (ko voli može i tofu). Avokado bi bio idealan kao dodatak. I zdrav doručak je spreman.


Upamtite da imate slobodu kombinovanja svega što volite da jedete. I uz to imajte samo dva ograničenja: 1. Budite umereni i 2. Upotrebljavajte zdrave i kvalitetne namirnice.


1000 puta izgovorena laž (p)ostaje još veća laž


Većina pahuljica na tržištu spada u grupu ekstrudiranih proizvoda. Zvuči kao naziv za neko „špansko selo“? Pre nego saznate o čemu je reč treba da budete svesni izbegavanja ovakve hrane. Pomenute pahuljice se najčešće u marketima nalaze na policama sa zdravom hranom. Ipak, nije im mesto tamo. Ali dobro pakovanje sa kog „vrište“ perfidni marketinški naslovi ubediće javnost da je baš to ono što vam je neophodno za zdrav doručak. Iako je nutritivna vrednost loša. Osnovna odlika ekstrudiranih proizvoda jeste njihovo preoblikovanje pod uticajem visokih temperatura i pritiska. Menja im se struktura. „Prednost“ im je što se lako pakuju (to je bitno prodavcima). Ta „prednost“ je ujedno mana za zdravlje kupaca. Idealni primer ekstrudirane hrane je kornfleks – toliko izmenjen da je mnogima nepoznato od čega. Rafinisani, prosti šećeri nisu dobar izbor ni za koji obrok.


Posledice loših navika u ishrani


Zdrava ishrana je vrlo značajna za dugovečnost i dobro zdravlje. Zato se i kaže: „Šta god da je otac bolesti, majka joj je loša ishrana.“ Dugoročne loše navike u ishrani mogu biti uzrok: moždanog udara, infarkta srca, hipertenzije, šećerne bolesti, oslabljenog imuniteta, probavnih oboljenja, pa čak i karcinoma... Vodite računa o vašem zdravlju i ne zaboravite da dobar dan počinje zdravim doručkom!

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. a

    aleksandar sarcevic

    Odgovori

    03.06.2019 00:16

    Ekstrudirani proizvod je rezultat prepariranja sirovine ,koja gubi izvornu biolosku vrednost i zato svako integralno brasno je mleveno na vodenici potocari je melem za zdravlje coveka.Sta znaci ekstrudiranje,znaci obradu sirovine pod pritiskom i povisenom temperaturom.Ekstrudirane proizvode koriste lenjivci i naivni potrosaci.

    • A

      Admin sajta

      03.06.2019 11:15

      Aleksandre hvala na komentaru. Slažemo se, ali složićete se da nam je tempo života i savremeni trend pa i u ishrani to nametnuo. Zato ovim putem pokušavamo da bar malo pomerimo te usvojene standarde savremenosti.

Ostavi komentar