01.03.2022 Komentari: 0

Pravilna upotreba gljiva u ishrani

Gljive predstavljaju pravo blago u nutritivnom smislu. Iako su često nepravedno zapostavljene u ishrani u odnosu na biljke i životinje, veoma pozitivno utiču na zdravlje ljudi.

Neke vrste su korišćene u Čileu čak pre 13.000 godina. Noviji podaci o upotrebi gljiva u medicinske svrhe potiču iz kineske medicine, a stari su skoro 3.000 godina.

 

Da li su sve gljive pečurke?

 

Bitno je napomenuti da, iako ih mnogi nazivaju biljkama, gljive spadaju u posebno carstvo koje se po svojim karakteristikama razlikuje i od biljaka i od životinja.


Jedna od najčešćih nedoumica je i koja je razlika između gljiva i pečuraka? Ukratko bi se moglo reći – Sve pečurke su gljive, ali nisu sve gljive pečurke. Pečurke obuhvataju samo one gljive koje imaju dršku i šešir, kao što su na primer šampinjoni ili vrganji. Međutim, postoji na hiljade vrsta gljiva različitih oblika koje se ne uklapaju u “pečurke“.

 

Gljive u ishrani

 

Još su stari Grci, Egipćani, Rimljani, Kinezi… počeli da konzumiraju gljive. Kod nas u ishrani su pretežno zastupljene pečurke. Recepti su raznovrsni, a one se mogu jesti kako samostalno, tako i u kombinaciji sa raznim povrćem ili mesom.

 

Neke od najpoznatijih gljiva koje su u upotrebi u našoj zemlji su šampinjoni, bukovače, lisičarke i šitaki.

 

Gljive-pečurke

 

Lekovite pečurke

 

Lekovite pečurke nude mnoge koristi našem zdravlju:


• Imaju malu kalorijsku vrednost
• Bogate su ugljenim hidratima, proteinima i dijetalnim vlaknima
• Većina vrsta sadrži prekursore vitamina A i D, vitamine B1, B2, B12, C i E
• U gljivama se nalaze kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe koji su veoma značajni za ljudsko zdravlje
• Utiču na regulaciju nivoa holesterola u organizmu i regulišu krvni pritisak
• Potvrđeno je da gljive deluju pozitivno na imuni sistem, kao i da imaju anitvirusno, antibakterijsko i antikancerogeno dejstvo


Na pijacama se najviše prodaju lekovite pečurke kao što su razne vrste vrganja i šampinjona, a ne zaostaju ni bukovača, lisičarka, šumsko pile... Na samom vrhu, kada je u pitanju lekovitost, defitnitivno su šitaki pečurke. Cena varira u zavisnosti od toga da li se prodaju u svežem stanju, ili sušene u vidu nekog preparata. Tako je za pakovanje od 300 grama potrebno izdvojiti oko 400 dinara, kada su u pitanju sveže šitaki pečurke. Cena za sušene, prah ili čaj od ove gljive daleko je veća.


Šampinjoni su jeftiniji i njihova cena se kreće od oko 110 dinara za pakovanje od 400 grama.

 

Pravilna priprema

 

Gljive se mogu pripremiti na razne načine, a zbog ukusa predstavljaju i omiljenu hranu i zamenu za meso. Ipak, mana je što veoma brzo propadaju, pa je veoma važno da se čuvaju u frižideru i da se iskoriste u roku od nekoliko dana. U zamrzivaču mogu da se čuvaju oko pola godine.


Tokom pripreme je veoma bitno da zadrže vitamine i punoću ukusa. Gljive mogu da se kuvaju, prže u ulju, griluju… Kada se spremaju na ove načine, potrebno ih je prvo pobiberiti, a tek kada je jelo skoro gotovo, posoliti.


One mogu i da se suše i samelju, te da se tokom cele godine koriste kao začin i dodatak raznim jelima. Stručnjaci savetuju, da je tada najbolje da se dodaju na početku pripreme jela, jer se prilikom kuvanja njihova aroma pojačava.

 

Gljive se koriste kao glavno jelo, za doručak, ručak ili večeru, a mogu i kao predjelo ili salata.

 

Mere opreza

 

Kada kupujete gljive, obavezno obratite pažnju na kvalitet, da su suve i bez nagnječenja.


Iako su gljive poznate po svojoj lekovitosti i koristi po ljudsko zdravlje, ni slučajno nemojte sami da ih berete i da ih konzumirate ako niste sigurni koja je vrsta u pitanju. U prirodi je mnogo vrsta jestivo, ali imaju svoje otrovne dvojnike. Postoji velika opasnost da se pomešaju, a detalje po kojima se razlikuju mogu da uoče samo vrsni stručnjaci.


Veoma je bitno da kupujete samo na proverenim mestima i proverene proizvode. Ako još niste, počnite da konzumirate pečurke. Recepti su toliko raznovrsni da ćete se oduševiti mnoštvom boja, ukusa i mirisa, a pored toga, unećete u telo zdravu namirnicu i učiniti dobru stvar za svoje zdravlje.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar