29.04.2022 Komentari: 0

Perga – pčelinji proizvod lekovitiji od meda

Kada spomenemo pčelinje proizvode, skoro svima na pamet prvo padaju med, propolis ili matični mleč. Ipak, jedan proizvod je više od deset puta hranjiviji od njih. U pitanju je perga. Iskustva korisnika sve više svedoče o tome. Međutim, s druge strane, mnogi i dalje ne znaju šta je i kako se koristi perga.

pčele-prave-pergu

 

Proces nastanka perge


Šta je perga u stvari? Ona nastaje od polena unetog u košnicu, a koji su pčele na poseban način preradile. Sam način pripreme perge je veoma fascinantan. Pčele prvo unose polen u košnicu, a potom ga ubacuju u ćelije saća. Nakon toga ga mešaju uz dodatak kvasaca, bakterija i pljuvačke u razmeri 70 odsto polena i 25 odsto meda. Nakon toga započinje fermentacija koja se završava za nekoliko nedelja.


Perga i zdravlje


Bitno je naglasiti da je perga glavni izvor amino-kiselina za pčele, a zbog svog sastava je samim tim i namirnica bogata proteinima koji su neophodni i za ljudsko zdravlje. Ona se u digestivnom traktu ponaša kao probiotik, a pored toga zbog svog sastava ima pozitivan efekat na ceo organizam. Povoljno deluje u borbi protiv alergija, stimuliše organizam da se bori protiv upalnih procesa i zapaljenja, a eksperimenti rađeni u laboratorijama su pokazali da veoma pozitivno deluje i na smanjenje rasta pojedinih tumora.


Pored saveta kako se koristi perga, navodi se da deluje pozitivno na čitav niz oboljenja ili problema u organizmu. I to u slučaju:

  • Nedostatka vitamina, minerala i proteina i tada se koristi kao dodatak ishrani
  • Oboljenja endokrinog ili nervnog sistema
  • Pada imuniteta, te pomaže u poboljšanju imunog sistema, a samim tim i imunog odgovora u borbi protiv raznih mikroorganizama i infekcija


Njena konzumacija se posebno preporučuje osobama koje su zbog prirode posla, ili zbog nekih drugih razloga izložene čestom zračenju koje je štetno.


Kako se koristi perga


Postoje razne nedoumice oko toga kako se koristi perga. Pre svega se preporučuje njena konzumacija u čistom obliku. Može se koristiti i kao mešavina u kombinaciji sa medom ili drugim pčelinjim proizvodima, kada se koristi preventivno.
 

Kako pčelari navode, najbolje je da se uzima tri puta dnevno i to pola sata pre glavnih obroka – doručka, ručka i večere.

Kada je u pitanju uzimanje perge u čistom obliku, odraslima se preporučuje 15 zrnaca dnevno, dok je za decu, u zavisnosti od uzrasta, preporučena dnevna doza od 5 do 7 zrnaca. U slučaju da se perga konzumira u kombinaciji sa medom ili nekim drugim pčelinjim proizvodom, odraslima se preporučuje jedna kafena kašičica tri puta na dan, dok se deci savetuje uzimanje dva puta dnevno po trećina kafene kašičice.


Bitno da se perga drži u frižideru ili zamrzivaču
jer na sobnoj temperaturi postoji mogućnost da dođe do njene razgradnje, a samim tim i do smanjenja njenog lekovitog svojstva. Iako i dalje veliki broj ljudi ne zna šta je perga, u poslednje vreme je sve više njih koji se vraćaju prirodi i brizi o zdravlju uz prirodne proizvode, a jedan od njih je i perga. Iskustva korisnika sve su brojnija i veoma pozitivna.


Cena kao problem


Jedan od razloga zašto perga i dalje nije popularna kao med je njena cena. Samo prikupljanje perge je mnogo zahtevnije i sporije od prikupljanja polena, što dovodi do toga da je drastično skuplja u odnosu na ostale pčelinje proizvode. Pčelari smatraju da bi edukacija oko toga kako se koristi perga, ali i prelazak na savremenije metode njenog sakupljanja u Srbiji, doveli do toga da bude jeftinija i mnogo dostupnija.

 

U tom slučaju bi se u ishrani, pored meda, mnogo češće koristila i perga. Iskustva korisnika bila bi još merodavnija, a njena konzumacija pomogla bi mnogima da preventivno zaštite organizam, sačuvaju svoje zdravlje ili da izleče neke bolesti.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar