28.02.2023 Komentari: 0

Kako skinuti temperaturu kod dece brzo i efikasno?

Iako povišena telesna temperatura suštinski ne predstavlja bolest, ona je vrlo čest i vrlo neprijatan simptom mnogih bolesti i stanja organizma. Najčešći uzrok temperature je infekcija patogenima - bakterijama, virusima, gljivicama, pa je neophodno konsultovati lekara i izlečiti uzrok povišene temperature.

Kolika je normalna telesna temperatura, šta je povišena, a šta visoka, kako brzo skinuti temperaturu ako toliko poraste da ugrožava stanje pacijenta i koji saveti su provereno delotvorni, možete pročitati u nastavku ovog teksta.

 

Kada i kako skinuti temperaturu kod dece?

 

Povećan broj virusnih i bakterijskih infekcija među odraslima i naročito među decom koja su u kolektivu beleži se svake godine tokom hladnih zimskih dana. Najčešće su te infekcije kratkotrajne, prolaznog karaktera i nemaju ozbiljne komplikacije i posledice po zdravlje. Roditelji ipak najčešće budu vrlo uplašeni, jer su infekcije gotovo uvek praćene iscrpljujućim simptomom, a to je visoka temperatura kod dece. Mada uglavnom nema mesta panici, izvestan roditeljski strah je opravdan, čak i poželjan jer svaki pažljivo uočeni simptom može biti od koristi je za efikasnije i bolje lečenje mališana.

 

Normalna telesna temperatura, merena ispod pazuha, je od 36.3oC do 37oC , povišena je od 37.1oC do 38oC, a visoka je kada pređe 38oC. Pored redovnog merenja temperature, trebalo bi da obratite pažnju na ponašanje i izgled deteta, jer je to bitan indikator opšteg stanja organizma i razvoja i toka bolesti. Dete obavezno odvedite na lekarski pregled ukoliko otežano diše, ima intenzivnu glavobolju, bol i ukočenost u vratu, ima proliv ili povraćanje koje ne prestaje, ako je bezvoljno i klonulo ili neutešno plače, ako odbija hranu i vodu, jer ta stanja zahtevaju pregled pedijatra.

 

Skidanje temperature kod dece vrlo često je dugotrajan i iscrpljujuć proces, a treba ga započeti tek kad temperatura bude viša od 38oC. Iako su često saveti naših majki i baka veoma efikasni, najefikasniji su i najsigurniji lekovi za snižavanje temperature - antipiretici. Antipiretike morate koristiti isključivo po uputstvu o doziranju leka, tj. precizno ih prilagoditi uzrastu i težini deteta u kilogramima.

 

Tata sa cerkom i sinom lezi u krevetu i dodiruje detetu celo kako bi mu opipao temperaturu.

 

Nekoliko proverenih saveta kako brzo skinuti temperaturu

 

  • obavezno raskomotite dete – obucite ga u tanku, laganu, pamučnu odeću u kojoj koža može da diše, je se tako telo najbrže rashlađuje
  • rashladite i provetrite sobu u kojoj boravite – ako je u prostoriji pretoplo, to će dodatno će otežavati obaranje temperature, zato sobnu temperaturu držite na optimalnih 18oC do 20 oC
  • povećajte unos tečnosti – dugotrajna visoka temperatura kod bebe ili malog deteta može da dovede do dehidratacije, pa je od velike važnosti adekvatan unos tečnosti. Neka dete pije što više vode i blagih čajeva, jer to doprinosi bržem rashlađivanju, lakšem preznojavanju i obaranju povišene temperature
  • stavljajte obloge ili tuširajte dete – kod tuširanja strogo vodite računa da temperatura vode bude samo za jedan stepen niža od temperature koju dete ima, jer hladna voda izvesno ne prija, a može izazvati i šok kod deteta. Ukoliko razmišljate kako spustiti bebi temperaturu tuširanjem, jer su najčešće razdražljive i plačljive kad su bolesne, znajte da je najbolje i najbezbednije da je nežno rashladite oblogama od pokvašene tkanine. Metoda sa mlakim oblogama je jednako efikasna, a ne izaziva dodatno drhtanje i šok
  • pružite svom detetu mir i odmor, ali i hranu bogatu hranljivim materijama – odmor je blagotvoran za organizam koji se suprotstavlja bolesti i veoma je važan faktor za brži i lakši oporavak. Uobičajeno je da dete ima smanjen apetit , ali se trudite da svaki zalogaj bude bogat važnim nutritijentima koji su neohodni za prirodni imunitet deteta.

 

Jasno je da odgovor na pitanje kako spustiti temperaturu kod dece nije ni malo jednostavan i temelji se na kombinaciji svih navedenih metoda i adekvatnoj upotrebi antipiretika. Za svaki dodatni savet uvek vam je raspolaganju pouzdan prijatelj vašeg zdravlja, proverena apoteka u kojoj ćete naći odabrane antipiretike i podršku za rešavanje tegoba.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar