02.11.2020 Komentari: 1

Riba u ishrani – koliko je značajna i koje benefite donosi?

Riba se, nažalost, vrlo retko nalazi u ishrani našeg podneblja. Istina je da su ukusi podeljeni. Dok jedni ne vole da je jedu, drugi je rado konzumiraju, ali zbog vrlo često visoke cene, riba u ishrani smanjena je na minimum. Danas govorimo o tome zašto je važno da se na našem nedeljnom meniju nađe riba, ali i koji su to načini da nadoknadimo sve blagotvorne elemente koji se nalaze u ribi. 

foto: depositphoto.com

Omega-3 masne kiseline


Masti su veliki izvor energije i velika potreba našeg organizma. Čak i najmršaviji i najzdraviji sportisti imaju znatne rezerve energije u formi deponovanih masti, i to nije ništa loše. Na sam pomen masti i masnih kiselina, ljudi odmah stvaraju sliku gojaznih osoba, a to je potpuno pogrešno. Da razjasnimo – masti imaju različite nivoe saturacije, odnosno zasićenja, pa tako postoje zasićene, mononezasićene i polinezasićene masne kiseline. Dve vrste polinezasićenih masnih kiselina smatraju se esencijalnim, što znači da ih telo ne može samostalno proizvoditi, te je potrebno da ih unesemo ishranom. To su upravo omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Ove masne kiseline neophodne su za formiranje zdravih ćelijskih membrana, za funkciju i razvoj nervnog sistema i produkciju hormona, kao i za prevenciju srčanog i moždanog udara.

 

 

Značaj ribe u ishrani


Riba je izvor omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su takozvane esencijalne masne kiseline i naš organizam ne može da ih sintetiše. Kada govorimo o ovome, posebno dobar izvor omega-3 masnih kiselina su ribe dubokih hladnih mora: losos, tuna, haringa... Riba sadrži esencijalne aminokiseline, zatim vitamine B3, B6, B12, kao i minerale poput kalijuma, fosfora, gvožđa, cinka, joda... Optimalni unos ove namirnice imaće blagotvorno dejstvo na naš organizam, a pre svega na kardio-vaskularni sistem ( srce i krvne sudove ). Još jedna značajna stvar kada je riba u ishrani u pitanju jeste održavanje zdravlja kostiju.
 

Ko treba da jede ribu?


Jednom rečju – svi! Riba je brzo i lako svarljiva, te tako spada među idealne namirnice za sve one koji nameravaju da izgube kilograme. Preporučuje se svima, počev od dece, preko trudnica, sportista, pa sve do starijih ljudi. Kada je o načinu pripreme reč, najviše nama važnih, hranljivih materija, zadržava se kuvanjem na pari. Ukoliko dodate začine po želji, napravićete savršen i zdrav obrok za vrlo kratko vreme. Ukoliko niste ljubitelj ovakvog načina pripreme, riba sa roštilja je uvek bolje rešenje od one koju pečete u mnogo ulja. U našem region domaćice vrlo često pohuju komade ribe. Trudite se da to izbegavate. Takođe, tunjevinu u ishrani preporučuju nutricionisti zbog svih gore navedenih komponenti. Međutim, trudite se da ne jedete više od 1 konzerve na 10 dana. Tunjevina u konzervi sadrži veliki procenat žive i sa tim treba biti umeren.

 

 

Koji su najbolji omega 3 suplementi?


Riba je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina. Naučno je dokazano da stanovnici Aljaske, severne Kanade i Grenlanda, koji tradicionalno jedu hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, imaju značajno manji procenat srčanih oboljenja. Njihova ishrana je dakle veoma bogata mastima, a nema nikakvih negativnih posledica. Međutim, vrlo je važno voditi računa o kvalitetu ribe koja se konzumira. Usled zagađenosti okeana, mora i reka, riba danas sadrži sve veći procenat žive. Kako bismo nadoknadili nedostatak masnih kiselina iz ribe, potrebno je dodatno uzimati suplementaciju. Omega 3 suplementi veoma su efikasni i utiču na sprečavanje i smanjenje umora, depresije, rešavaju kardiovaskularne probleme, lošu cirkulaciju, probleme sa memorijom i suvom kožom. Omega 3 suplementi najefikasniji su način da nadomestite sve vitamine i minerale kada ne konzumirate često ribu. Ipak, najbolje rešenje je svakako jesti svežu ribu. Kako je kultura naše kuhinje takva kakva jeste, te riba nije često na meniju, vrlo je važno pronaći najbolju alternativu po zdravlje. 


Dakle, važnost ribe u ishrani je neosporna, pa ukoliko niste odlučili šta ćete sutra praviti za ručak – riba je idealno rešenje. Počastite sebe dozom zdravlja, a vaš organizam će višestruko uzvratiti. 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. H

    Hristina Jeremić

    Odgovori

    12.01.2021 21:34

    Riba je umnogome zanemarena kao glavni obrok. Stručnjaci savetuju da je preporučljivo dva puta nedeljno jesti ribu, jer konzumiranje ribe smanjuje rizik od moždanog udara i depresije, dok s druge strane utiče povoljno na kognitivne sposobnosti.
    P.S. Da li možete napisati mejl preko kojeg bih vas mogla kontaktirati, pošto mi je to onemogućeno preko kategorije Postani bloger. Lep pozdrav.

Ostavi komentar