10.09.2020 Komentari: 0

Suplementi kao saveznici vašeg zdravlja

Čini se da kao i uvek u životu, mnogih stvari postajemo svesni onda kada nam toga ponestane. Tako je i kada je reč o imunitetu. Pojavom virusa Korona postalo nam je jasno koliko je važno da brinemo o svom zdravlju. Suplementi za imunitet, uz naravno pravilnu i izbalansiranu ishranu, odličan su način da aktivno brinemo o svom organizmu. Danas vam razbijamo sve mitove o tome kako su suplementi loši i kako ih ne treba koristiti. 

foto: depositphoto.com

Šta je imunitet?


Pod imunitetom se podrazumeva sposobnost našeg organizma da se sopstvenim mehanizmima izbori protiv infekcija, bakterija i virusa. Jacanje imuniteta je početni stadijum naše borbe protiv mikroorganizama. Da biste razumeli zbog čega je važno da brinete o svom imunitetu, naglasićemo da imunitet možemo podeliti na urođeni i stečeni. Urođeni imunitet prenosi se sa roditelja na bebu i na njega nemamo uticaj. Stečeni imunitet postepeno se ravija, jača i slabi tokom čitavog života. Stručnjaci imunitet dele na još mnogo vrsta, ali ovo je osnovna podela kako biste shvatili da ipak postoje stvari koje možemo učiniti za jacanje imuniteta i podršku svom organizmu.

 

Jačanje imuniteta – šta nam pomaže?

 

Kada dođemo u situaciju da su nas virusi ili bakterije već napali, to znači da ne možemo iste sekunde podići svoj imunitet. To je proces koji traje i koji zapravo ne sme nikada da prestane u životu. Važno je promeniti životne navike. Unos tečnosti, dovoljna dnevna doza sna, pravilna i izbalansirana ishrana, sportska aktivnost ili neaktivnost, stres, pušenje – sve su to stvari koje utiču na naš imunitet. Suplementi u ishrani veoma su važni, jer ponekad nismo u stanju da unesemo dovoljnu količinu vitamina i antioksidanasa u svoj organizam. Ipak, ishrana je na prvom mestu i nikako je ne treba zameniti suplementima.

 

 

Šta treba jesti?

 

Unos dovoljne količine voća i povrća je na prvom mestu. Jedite kelj, spanać, cveklu, šargarepu, papriku, bundevu, beli luk... Još jedna stvar koja je fenomenalna za podizanje imuniteta jeste matični sok od aronije. Po jednu čašicu popijte ujutru na prazan stomak i uveče pred spavanje i budite sigurni da činite odličnu stvar za svoj organizam. Drugo mesto u borbi za zdravlje zauzimaju suplementi. U ishrani treba voditi računa o tome da bude raznovrsna i da svi vitamini i minerali budu u dovoljnoj meri zastupljeni. Kada to nije slučaj, imunitet jačamo suplementacijom.

 

Suplementi za imunitet

 

Suplementi u ishrani zapravo predstavljaju dodatke ishrani. U situaciji koja nas je zadesila, mnogi lekari preporučivali su pojačan unos vitamina C, kao i cinka. Ono što je zanimljivo, a mnogi ljudi ne znaju prema rečima doktora Nestorovića, jeste da cink uvek treba uzimati zajedno sa selenom. Kroz ishranu nikako ne možemo sebi obezbediti dovoljne količine ovog dvojca, pa ih je potrebno uneti kroz suplementaciju.
Ono što je još značajno su Omega 3 masne kiseline. One su esencijalne, a to znači da organizam ne može da vrši sintezu ovih kiselina, već se moraju uneti kroz ishranu. Međutim, kako riba nije čest gost našeg menija, omega 3 masne kiseline je preporučljivo uneti kroz suplementaciju. Možete ih pronaći u najbližoj Lilly drogeriji i uveriti se u sve benefite.

 



Kubanska Moringa i Spirulina, iako nepravedno zanemarene, odlične su biljke koje održavaju zdravlje ljudskog organizma. Organski su izvori proteina, esencijalnih amino i masnih kiselina, a veoma su bogate vitaminima i mineralima potrebnim za pravilno i uravnoteženo funkcionisanje organizma. Ove biljke konzumiraju se najčešće u obliku tableta ili kapsula, pa su odlični prirodni suplementi za imunitet.

Jacanje imuniteta svakako je proces koji se nikada ne završava. Nemojte se plašiti korišćenja suplemenata, ali takođe nemojte ni preterivati. Uvek se pre upotrebe konsultujte sa svojim lekarom ili farmaceutom, kako biste znali koja kombinacija vitamina i minerala vam je potrebna. Budite istrajni kada je promena životnih navika u pitaju, jer ćete samo tako na duže staze očuvati zdravlje svog organizma. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar