21.07.2020 Komentari: 0

Vitamin C kao najbolji saveznik naše kože

Vitamin C je jedan od onih neophodnih vitamina koji služi za neometano i uravnoteženo funkcionisanje našeg organizma. Međutim, poslednjih decenija sve je više istraživanja koja pokazuju i dokazuju da je vitamin C za lice neprikosnoven sastojak u svakodnevnoj nezi kada je borba protiv starenja u pitanju. Stoga, polako ali sigurno postaje glavni saborac svih žena. Sa vitaminom C ljudi su upoznati od davnina i neretko čujemo priče da je najbolji. Vitamin C je svakako neophodan element našeg zdravlja, ali znamo li baš sve njegove benefite?

foto: depositphoto.com


Vitamin C - kada i kako ga koristiti?


Često se susrećemo sa dilemom koji je to najbolji vitamin C i u kom obliku bi ga trebalo konzumirati? Za početak treba znati da je vitamin C veoma važna komponenta naše ishrane - igra veliku ulogu u očuvanju našeg zdravlja, imunog sistema, ali i u očuvanju vitalnosti naše kože. Vitamin C za lice predstavlja benefit bez koga se ne može. Naše telo ne može samostalno da ga proizvede, pa je zbog toga važno svakodnevno ga unositi u organizam. Svakako, najbolja opcija jeste unositi ga kroz izbalansiranu ishranu. Citrusi (limun, narandža, grejp), bobičasto voće (maline, kupine, brusnice, borovnice), brokoli, karfiol, prokelj, crvena i zelena paprika, spanać, kupus, repa – sve su to namirnice bogate vitaminom C.

Trudite se da svaki dan pojedete neku od ovih namirnica, po mogućstvu sirovu i budite sigurni u zdravlje svoje kože. Dnevne potrebe za ovim vitaminom su u proseku od 60 do 90mg, ali ovaj broj svakako povećavaju stres, fizički napor, pušenje, grip, prehlade, kada dnevna doza dolazi do 500mg i 1g. Osim kroz izbalansiranu ishranu, vitamin C možete uzimati i kroz suplementaciju, kako biste uneli preporučenu dnevnu dozu. Takođe, još jedno od veoma delotvornih rešenja za našu kožu jeste serum za lice – vitamin C, o kome će biti reči u nastavku.
 

Vitamin C i suplementacija

 

Kako bi naša koža bila zdrava i sjajna, potrebno je da nikada ne zaboravimo na vitamin C. U situacijama kada nam je potrebna veća doza usled nekih od okolnosti o kojima smo govorili, potrebno je kroz suplementaciju pronaći onaj preparat koji će po nas biti najbolji. Vitamin C u prodaji možete pronaći samostalno ili u kombinaciji sa još nekim vitaminima i mineralima, pa u skladu sa potrebama organizma treba u dogovoru sa lekarom ili farmaceutom odabrati najbolju kombinaciju. Nemojte se plašiti, suplementi su tu upravo da bi obezbedili balans vašem organizmu, pa ih možete koristiti u umerenim i preporučenim dozama.




Vitamin C za lice, vrat i dekolte

 

Ukoliko bismo morali da izdvojimo jedan element koji utiče istovremeno na zdravlje našeg organizma i naše kože, onda bi to svakako bio vitamin C.  Za lice, kožu vrata i dekoltea ne postoji bolji saveznik. S obzirom na to da je snažan antioksidans, on neutrališe slobodne radikale koji izazivaju oksidativni stres. Oksidativni stres je glavni uzrok prevremenog starenja kože, pa je samim tim vitamin C veoma moćan u borbi protiv prvih znakova starenja.

Takođe, vitamin C ima još jednu veoma važnu funkciju, a to je proizvodnja kolagena. Kolagen je prirodna supstanca koja održava čvrstinu i tonus naše kože u mladosti. Kako godine prolaze, zalihe kolagene su sve iscrpnije, pa ih je potrebno obnoviti. Vitamin C upravo podstiče proizvodnju kolagena u ćelijama naše kože i zbog toga je praktično nezamenljiv.


Serum sa vitaminom C kao najbolja nega

 

Osim kroz ishranu i suplementaciju, vitamin C svojoj koži možemo obezbediti i preko kozmetičkih preparata. U kozmetičkoj industriji je danas najpopularniji serum sa vitaminom C koji koži vraća sjaj i mladalački izgled. Ukoliko ste u potrazi za proizvodom koji će hraniti vašu kožu bez osećaja težine na licu, onda je to svakako serum za lice. Vitamin C je čest gost mnogih kozmetičkih preparata i kao takav utiče na njihov kvalitet. Serum sa vitaminom C veoma će blagotvorno uticati na vašu kožu, dajući joj sjaj, posvetljujući je i čineći je mekanom i nežnom. Delotvoran je u borbi protiv hiperpigmentacija nastalih od sunca ili akni. Serum za lice – vitamin C pogodan je za sve tipove kože. Klinički je dokazano da redovnom upotrebom jača našu kožu i dovodi do popunjavanja sitnih bora. 


Dakle, naš najmoćniji saveznik u borbi protiv prehlada, gripa i stresa je svakako vitamin C. Za lice i kožu vrata i dekoltea neprikosnoven je saborac kada je reč o uklanjanju umora, fleka i sitnih bora. Ukoliko do sada već niste, isprobajte sve njegove benefite još danas. 

Autor teksta: Sara Kulić

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar