03.08.2020 Komentari: 3

Čudesna svojstva aronije za podizanje imuniteta

Male crne bobice zdravlja naširoko su poznate kao snažno lekovito sredstvo. Aronija kao lek poreklom je iz Severne Amerike, a danas ih u Srbiji možete pronaći na gotovo svim većim gazdinstvima. Sibirska aronija može da reši mnoge zdravstvene probleme, međutim, da li znate zašto, kada i u kom obliku treba konzumirati aroniju? 

foto: depositphoto.com

Lekovita svojstva aronije


Aronija je veoma zahvalna biljka koja opstaje u gotovo svim delovima sveta. Iako je danas najrasprostranjenija u Rusiji, Finskoj i Švedskoj, možete je uzgajati u svom kućnom vrtu i u zrelim bobicama uživati krajem leta ili početkom jeseni. Bobice osim sveže možete i zamrznuti pa od njih praviti džem, vino ili sok. Mogućnosti su neograničene. Ukoliko bismo morali da izdvojimo jedno bobičasto voće, onda bi to svakako bila aronija. Kao lek se koristi od davnina. Pokazala se kao odlična u sprečavanju pojava šećernih bolesti, poboljšanju cirkulacije, održanju normalnog krvnog pritiska, smanjenju nivoa holesterola, jačanju krvnih sudova, sprečavanju stvaranja katarakte... Aronija takođe jača naš imuni sistem, jer je bogata vitaminom C, koji je jedan od neophodnih vitamina za optimalno funkcionisanje našeg organizma. Takođe, ona poboljšava vid, utiče na brže zarastanje rana, ubrzava metabolizam, detoksikuje naš organizam i ono što je možda najvažnije – pozitivno utiče na sprečavanje nastanka svih kancerogenih oboljenja.

 

Sibirska aronija

 

Sibirska aronija se naziva još i crnа аronijа ili sibirska borovnica. Podseća na borovnicu i može da opstane na veoma niskim temperaturama ( otporna je i na -47 stepeni ), pa je upravo zbog toga povučena paralela. Sibirska aronija je listopаdni grm, visine oko 5-8 m, koji vodi poreklo iz severno-аmeričkih predela koji su poznati kao veoma hladni. U Sibir je dospela upravo iz severne Amerike. Bobice su brojne, veličine oko 1 cm u prečniku, a odlikuju se debelim, obojenim omotačem i imaju blago gorak ukus. Plodovi ove fenomenalne biljke bogati su velikim količinama tanina, biofenola, katehina, flavonoida, antocijanina, folne kiseline, vitamina A i C (pri čemu je koncentracija vitamina C gotovo 10 puta veća nego u južnom voću), zatim vitamina B grupe (B2, B6, B9), vitamina E i veoma retkog vitamina P.



 

Matični sok od aronije


Prirodni sok od aronije, bez šećera možete pronaći u svakoj zdravoj hrani. Cene se razlikuju od proizvođača do proizvođača, ali je neka zlatna sredina da ćete za flašu 0,75l platiti 600-800 dinara. Nakon otvaranja u toplim danima najbolje je da flašu držite u frižideru i upotrebite je za 10 do 15 dana.
Dnevna preporučena doza je 0,1l soka, najbolje ujutru pre doručka, na prazan stomak. Matični sok od aronije možete popiti samostalno ili ga možete dodati u čašu vode i tako dobiti razblaženu varijantu. Mnogi nutricionisti savetuju da se ujutru pre doručka, na prazan stomak, uzima detoks koji može biti matični sok od aronije, a može biti i čaj od aronije.
 

Čaj od aronije

 

Čaj od aronije možete pripremati na više načina. Kao što su bobice lekovite, isto tako ne treba zanemarivati ni listove. Njih možete osušiti i usitniti, pa preliti vrelom vodom. Poklopite šolju i ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i detoks za organizam je spreman.
Drugi način je da sveže bobice aronije iseckate i dodate već pripremljenom zelenom čaju. Čaj možete zasladiti medom. U ovom slučaju, aronija kao lek u kombinaciji sa zelenim čajem i medom pozitivno utiče na vaš imuni sistem i stanje kože, čineći je sjajnom i podmlađenom.
Matični sok od aronije, čaj od aronije i naravno sveže bobice – sve su to načini da u svoj organizam unesete preporučenu dnevnu dozu zdravlja. Izaberite ono što najviše odgovara vašem organizmu, dnevnim navikama i potrebama i budite sigurni da ste svom organizmu dali najbolji mogući poklon. 

Autor teksta: Sara Kulić

Povezane teme:  

Komentari(3) Napiši komentar

  1. D

    Dragan

    Odgovori

    03.08.2020 19:04

    Moji roditelji na planini Jelova Gora, na 13km od Užica, uzgajaju već 4ta godina aroniju i prave sok od nje. Svake zime imnunitet moje kompletne porodice je jači i jači... čudnovata biljka... lekovita svojstva aronije su neprocenjiva... sastavni deo svakog doručka je čaša soka od aronije... aroniju pijemo u malim količinama... 0,5dl sirupa soka od aronije razblažen u čaši od 2dl sa vodom potrebno je popiti svako jutro i veče...
    Ko je zainteresovan neka se javi :) Imamo neograničene nove količine od Septembra... ove godine je rodila i to baš, baš, baš... plan je da napravimo 400l soka :)

    • A

      Admin sajta

      05.08.2020 09:34

      Poštovani Dragane,

      Hvala Vam što delite sa nama korisne informacije i što čitate naš portal!

  2. s

    svetlana dimitrijevic

    Odgovori

    25.05.2022 14:46

    Dobar dan .Ja takodje koristim vec tri meseca i moja deca super je svima bi preporučila pogotovo sada posle korone i deci za imunitet.

Ostavi komentar