29.09.2023 Komentari: 0

Šta da uradite ako vam je ispala plomba?

Ako vam se nekad desilo da vam je iz zuba ispala plomba, sigurno je prva reakcija bila blaga panika. To možda može biti neprijatno iskustvo, ali nije nužno razlog za preveliku brigu. Ovakve situacije se događaju svima, gotovo svakodnevno, iz različitih razloga. Umesto da se zabrinete ili preplavite anksioznošću, shvatite to kao signal za odgovornu reakciju i posetu stomatologu.

Devojka kod zubara, boli je zub.

 

Ako želite da razumete razloge ispadanja plombi i da dobijete korisne savete da biste mogli mirno i bezbrižno reagovati u takvim situacijama, pročitajte ovaj tekst.

 

Razlozi za ispadanje plombe


Bez obzira koliko brižno održavali oralnu higijenu ili brinuli o zdravlju zuba, ispadanje plombe može se pojaviti kao iznenađenje kad mu se najmanje nadate.


Uobičajeni krivci za ispadanje plombe:

 

  • Karijes - Novi karijes koji se stvorio oko zuba ili napredovanje karijesa ispod plombe najčešći je razlog njenog propadanja. Karijes može oslabiti zubnu strukturu uključujući i područje oko plombe, što rezultira njenim ispadanjem.
  • Mehanička trauma - Pritisak na zube zbog prejakog žvakanja tvrde hrane, grickanja leda ili korišćenje zuba za otvaranje predmeta, mogu izložiti plombu neobičnim mehaničkim stresovima, što će uzrokovati njeno ispadanje.
  • Loše postavljena plomba – Ukoliko plomba nije pravilno postavljena prilikom prvog stomatološkog postupka, to može rezultirati slabim prijanjanjem na zub i eventualnim ispadanjem.
  • Trošenje plombe – Tokom vremena plombe se troše usled žvakanja hrane, brušenja zuba i svakodnevne, normalne upotrebe.
  • Oštećenje zuba ili korena – Traume zbog udarca ili povrede u blizini zuba mogu oštetiti plombu i dovesti do ispadanja.
  • Starenje materijala – Materijali od kojih su izrađene plombe (kompozitna smola, amalgam ili keramika) vremenom mogu izgubiti svoju čvrstinu i integritet, pa će plomba ispasti.
  • Termalna ekspanzija i kontrakcija – promene temperature u ustima, poput konzumiranja vruće i hladne hrane i pića, oslabljuju plombu tokom vremena, zbog ponavljajućeg širenja i skupljanja.
  • Škripanje zubima - bruksizam

 

Sve ove faktore treba uzeti u obzir kako bismo bolje razumeli kako sačuvati zdrave, lepe i bele zube. Nije važno šta je izazvalo ispadanje plombe, bitno je odmah potražiti stomatološku pomoć.


Plomba ima ključnu ulogu u zaštiti zuba od štetnih uticaja, bilo da su uzrok bakterije ili ostaci hrane. Ako plomba izostane, zub postaje ranjiv, što može rezultirati osetljivošću i nastankom novog karijesa. Osim toga, postoji rizik da se bakterije prošire prema unutrašnjosti zuba što može oštetiti dentalni živac.

 

Boli vas zub?


Ispala plomba – boli zub je najgori scenario koji može da vas zadesi, ali je relativno čest.


Stvarnost je takva da puknuta plomba može činiti zub osetljivim i bolnim. Bilo da je naprsniće samo u manjem delu ili je čak cela plomba nastradala, zub može reagovati na spoljne uticaje.


Subjektivan osećaj je kao da imate neku manju otvorenu ranu u ustima.


U ovakvoj situaciji, odlaganje posete stomatologu nije mudra odluka. Umesto toga, trebalo bi da preduzmete određene korake kako biste, na neko vreme, ublažili bol i neprijatnost dok ne stignete do stručnjaka.


Analgetici su prvo kratkoročno rešenje i olakšanje za bol. Ukoliko primetite otok, pomozite sebi hladnim oblogama koje će ublažiti bol i zaustaviti oticanje na neko vreme.


Međutim, ključna poruka ostaje nepromenjena. Ne zanemarujte simptome ispadanja plombe, već se što pre konsultujte sa svojim stomatologom kako biste očuvali zdravlje i sačuvali sopstveni zub.

 

Pregled zuba kod zubara.

 

Ispala plomba – zub ne boli


Ispadanje plombe bez boli u zubu je česta pojava. Važno je imati na umu da, iako vas zub možda ne boli nakon ispadanja plombe, taj deo je, svakako, dodatno oslabljen.


Pre nego što stignete do stomatologa, postoji nekoliko korisnih saveta:

 

  • Temeljno i pažljivo četkajte mesto sa kog je ispala plomba – Rupa u zubu može biti idealno stanište za štetne bakterije iz hrane koje mogu uzrokovati karijes. Zato pažljivo čistite to mesto posle svakog jela i dobro ispirajte vodom kako bi se uklonili eventualni ostaci hrane.
  • Pažljivo birajte hranu koju jedete – Izbegavajte lepljive ili tvrde namirnice koje bi mogle uzrokovati dodatnu štetu i još više ugroziti zub.
  • Jedite meku i jednostavnu hranu


Jako je važno da što pre kontaktirate izabranog stomatologa i zakažete pregled. Ukoliko je ispao samo deo plombe, stomatolog će proceniti da li je treba zameniti celu ili je moguće nadoknaditi samo nedostajući deo.

 

Nasmejana devojka na pregledu kod zubara.

 

Šta uraditi kad ispadne plomba?


Ispadanje plombe je neprijatan incident koji se obično dogodi kad se najmanje nadate. Može izazvati nelagodnost i brigu zbog osećaja oštećenja ili ranjivosti zuba.


Važno je imati na umu da takvi trenuci zahtevaju brzu i odgovarajuću reakciju kako bi se sačuvalo oralno zdravlje.


Prvi korak koji će zubar preduzeti je detaljna i temeljna procena stanja vašeg oštećenog zuba nakon čega će se izabrati najbolji tretman za obnovu. Ukoliko je potrebno, na licu mesta će se odraditi i radiografsko snimanje zuba kako bi dijagnostika bila potpuna.


U mnogim slučajevima, plombe se mogu zameniti ili popraviti da bi se zub vratio u normalno stanje. Ponekad se u terapiju uključuju i drugi tretmani poput lečenja kanala korena zuba.


Stomatolog će vam pomoći u rešavanju situacije i osigurati da svaki vaš zub ostane zdrav i funkcionalan.
 

 

Koliko košta plomba?



Cena postavljanja nove plombe varira u zavisnosti od veličine oštećenja i stanja vašeg zuba. Cena kompozitnog ispuna, čuvena bela plomba iznosi oko 30 evra, dok je veća bela plomba oko 40 evra.


Dobro je znati da danas postoje efikasna rešenja za svaki problem sa oralnim zdravljem i estetikom zuba zahvaljujući najsavremenijim tehnikama moderne stomatologije.


Pravilna nega i redovne posete zubaru su recept za vraćanje osmeha na lice.


Bez obzira na vrstu tretmana koji vam je potreban, ohrabrujuće je znati da na raspolaganju imate stomatološke klinike kojima možete verovati i stručnjake kojima mirna srca možete poveriti zdravlje vaših zuba.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar