22.06.2021 Komentari: 0

Zašto ne smemo zapostaviti zdravlje zuba?

Lepi zubi su pre svega zdravi zubi. Živimo u veku estetike, vremenu kada nam je sve dostupno samo ukoliko imamo novca da to i platimo. Viniri, fasete, krunice, izbeljivanje zuba, fiksni aparati... Sve je to divno, međutim, jedno morate znati – osnovni preduslov da imate lep i zdrav osmeh jeste oralna higijena. Čak iako ste izabrali da svoje zube sredite nekom od gorenavedenh metoda, vaš osmeh će vrlo brzo ponovo propasti ukoliko ne vodite računa o higijeni. Zašto je važno brinuti o zubima na pravi način? 

foto: EvantoElements

Pravilna higijena sprečava velike probleme


Često čujemo da se ljudi plaše zubara i da stomatoloska ordinacija nije baš njihovo omiljeno mesto. Misleći da će njihovi zdravi zubi takvi i ostati zauvek, često decenijama ne posete stomatologa. Danas postoji toliko kvalitetnih stručnjaka, ali i anestezija koje su u potpunosti bezbolne, čak i pri ubodu igle, da zaista nema potrebe za bilo kakvim strahom. Pre svega redovnim kontrolama i adekvatnom kućnom higijenom sprečavaju se veliki kvarovi koji potencijalno mogu biti bolni. Ukoliko dopustite da dođe do neke veće infekcije u usnoj duplji, znajte da to može da izazove i neke druge probleme. Širenje bakterija krvnim sudovima potencijalno može da izazove infekciju u organima za koje ne biste ni pomislili da imaju veze sa zubima. Osnovno sredstvo higijene je četkica i i interdentalna četkica. Stručnjaci preporučuju da birate mekane/soft četkice sa malom glavom. Na taj način doprećete i do najudaljenijih zuba bez povređivanja. Pomoćna sredstva su paste, gelovi i rastvori za usta. Besprekornom higijenom i pravilnim izborom sredstava čuvate svoje zube, ali i desni, koje vrlo često znaju da budu upaljene

 


Karijes kao uporni neprijatelj


Vrlo često se dešava da zanemarujemo minimalni karijes, misleći da naši ostali zdravi zubi neće zbog toga ispaštati. Moguće je da u prvim trenucima, mesecima, pa i godinama zaista ne osećate nikakve bolove i ne vidite neke značajne promene na zubu, međutim, to ne znači da se one ne dešavaju van vašeg vidokruga. Karijes može biti toliko uporan da dođe do živca, a onda je potrebno spašavati zub, što nije ni malo jednostavno. To je dug i mučan proces.

 

Takođe, karijes na zubu može biti uzrok vaših čestih glavobolja, nemojte ni to zanemarivati. Zubi su važan deo našeg organizma, imaju specifičnu ulogu i veoma su aktivni tokom celog našeg života. Važno je da stomatoloska ordinacija u koju idete bude stručna, ali isto tako poseduje i prijatno okruženje koje će vas opustiti. Na taj način će kontrole postati nešto što nećete preskakati, a karijes zanemarljiv problem čak i kada ga bude bilo.

 

 

Kako gubitak zuba utiče na viličnu kost i fizionomiju lica?


Da li vam je ikada palo na pamet da zbog gubitka zuba možete izgledati i do 20 godina starije? Iako vam deluje neverovatno – istinito je! Gubitak zuba često dovodi i do gubitka same kosti. S obzirom na to da kost u predelu izvađenih zuba nije stimulisana procesom žvakanja, vremenom dolazi do postepenog gubitka koštanog tkiva. Ista je situacija i u slučaju nadoknade izgubljenog zuba izradom klasičnih parcijalnih proteza, kao i tzv. žabica, jer se pritisak žvakanja tada prenosi nepravilno.


Jednom kada se izvadi naš prirodni zub, kost na tom mestu počinje atrofirati. Mišići lica postaju sve opušteniji, pa ukoliko sa 30 godina ne bismo vodili računa o svojim zubima, vrlo lako bismo mogli izgledati kao da imamo 60. Gubitak vilicne kosti zaista može napraviti dosta muka, međutim, ni to danas nije nerešiv problem, samo ukoliko želite da mu se posvetite. Stomatologija svakim danom nudi nova, usavršena rešenja, pa tako postoje intervencije nadoknade izgubljene kosti, kao i pripoja desni i to veoma jednostavnim, brzim hirurškim intervencijama, bilo da se radi o gubitku kosti usled parodontoze ili neophodnosti ugradnje kosti za postavku zubnih implanata.

Dakle, ukoliko ste do sada zanemarivali oralnu higijenu, vreme je da joj se posvetite. Svi estetski problemi danas su rešivi, ali je ipak zdravlje najvažnije. Neka zubi ne budu uzrok nekih drugih oboljenja, a uvek budu vaš adut kada se široko osmehnete. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar