25.01.2023 Komentari: 2

Putna apoteka- Evo šta da ponesete na zimovanje sa decom

Ako planirate zimovanje sa decom, spremni ste na puno radosti, uživanja i zdravstvenih dobrobiti i za celu porodicu. Najmlađi se raduju putu i dugo se sećaju sjajnih trenutaka, a roditelje muči puno briga zbog boravka na planini. Pored pakovanja tople odeće i obuće, još im je važnija adekvatna putna apoteka, jer se mala deca često razbole u toku odmora.

Zdravstveni problemi u većini slučajeva su bezazleni i uobičajeni za period odrastanja, ali sasvim dovoljni da pokvare zimovanje. Zbog toga je pametno je da uz sebe uvek imate putnu apoteku, koja će sadržati efikasne lekove za lečenje i prevenciju eventualnih zdravstvenih tegoba.

 

Šta sadrži putna apoteka

 

Pametno je nositi lekove u originalnoj ambalaži, sa uputstvom za primenu i kašičicom/špricem za sirupe. Bitno je da unapred znate da su efikasni i da imate iskustvo kakva je reakcija vašeg deteta na lek. Važno je da se pred put uvek informišite gde se nalazi najbliža ustanova koja pruža medicinsku pomoć, a na putovanje sa decom obavezno ponesite:

 

  • antipiretike (povišena telesna temperatura često prati najrazličitija akutna stanja, stoga je važno da spakujete dovoljnu količinu lekova za snižavanje temperature)
  • probiotike i elektrolite (na žalost, česte su stomačne infekcije različitih uzročnika, a ova pomoćna sredstva su prva pomoć u takvim situacijama, često i jedina terapija, pa zbog toga stručnjaci savetuju da se probiotici piju preventivno bar 3 dana pred polazak i sve vreme trajanja odmora)
  • pribor za prvu pomoć (antiseptični sprej, veoma jednostavan i praktičan za korišćenje, komprese, zavoj i hanzaplast ili flaster moraju biti sastavni deo putne apoteke. Možda vam neće zatrebati, ali ćete biti spremni da sterilišete i previjete povrede ukoliko bude potrebno)
  • lekove protiv alergije (naročito ukoliko je vaše dete sklono alergijskim reakcijama)
  • sirup protiv kašlja i kapi za nos

 

Stomačne tegobe- probiotici za decu

 

Stomačne tegobe kod odraslih i dece javljaju se kao posledica infekcije različitim patogenima, ali ih može izazvati promena životne sredine i navika u ishrani. Bez obzira što postoji niz različitih uzroka, ove tegobe pogađaju 20% do 50 % ljudi tokom putovanja, a efikasno ih rešavaju probiotici.


Probiotici za decu u prahu, u kesicama za oralnu suspenziju, na primer Bulardi probiotik Junior, su veoma praktični i izuzetno jednostavni za primenu, ne sadrže arome, veštačke boje i zaslađivače, imaju prijatan ukus i deca ih rado piju, a efikasni su protiv akutne dijareje različitih uzročnika, tokom terapije antibioticima, dijareje na putovanjima i za jačanje imuniteta i opšteg stanja organizma. MedicoBiotic Baby je takođe vrlo učinkovito sredstvo koje optimalnom kombinacijom mikroorganizama zaustavlja dijareju, reguliše nivo dobrih bakterija, smanjuje tegobe, poboljšava proces varenja i doprinosi jačanju imunog odgovora organizma.

 

devojcica na snegu rasirenih ruku u crvenom dzemperu


Elektroliti, preparati za rehidrataciju, brzo nadoknađuju gubitak tečnosti i mineralnih materija koji su uzrokovani dijarejom ili povraćanjem. Humana Elektrolit ili Orosal 65, uz prilagođenu ishranu i adekvatan unos tečnosti, brzo rehidrira organizam, nadoknađuje izgubljene minerale i sprečava neprijatne posledice stomačnih tegoba.

 

Otežano disanje- kako smiriti kašalj kod dece

 

Respiratorne tegobe, kao i stomačne, najčešće su praćene povišenom telesnom temperaturom kod dece, zato su u putnoj apoteci neophodni lekovi za snizavanje tempetature i toplomer. Najpametnije je poneti zatvorenu flašicu sirupa sa original dozatorom i striktno se pridržavati uputstva o primeni leka.


Respiratorne tegobe najčešće prate bol u grlu, kašalj i zapušen nos, pa obavezno spakujte oriblete na bazi žalfije, belog sleza ili pantenola, jer pomažu kod bolnog grla i sirup za kasalj. Sirup izaberite prema ranijim iskustvima i ponesite onaj na koji vaše dete dobro reaguje. Zapušen nosić je veoma čest i izuzetno nepijatan simptom, ali će sprej za nos za decu doneti olakšanje i spas. Najbolji i najsigurniji izbor su sprejevi na bazi fiziološkog rastvora ili morske vode jer olakšavaju disanje, otpušavaju nosić, a ne oštećuju nosnu sluznicu.


Spakujte kofere, sve potrebno pribavite u proverenoj apoteci i pravac planina, na zimovanje na kome ćete uživati i koje ćete svi pamtiti.

 

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. M

    Mirela

    Odgovori

    26.01.2023 13:24

    Sve to, plus lekovi protiv mučnine tokom vožnje. Ranije sam ja imala problema, sad ga imaju moja deca. Čitala sam skoro na blogu neke od rent a car agencija, čini mi se da je bio Menadžer, o tome da ima mnogo onih koji se i danas pate s tim, a mislim da se o tome ne piše dovoljno.

  2. M

    Mirela

    Odgovori

    26.01.2023 13:25

    Sve to, plus lekovi protiv mučnine tokom vožnje. Ranije sam ja imala problema, sad ga imaju moja deca. Čitala sam skoro na blogu neke od rent a car agencija, čini mi se da je bio Menadžer, o tome da ima mnogo onih koji se i danas pate s tim, a mislim da se o tome ne piše dovoljno.

Ostavi komentar