31.10.2022 Komentari: 0

Kako da savladate suvi kašalj uz pomoć prirodnih proizvoda

Suvi kašalj je refleksna reakcija organizma kojom brani naše disajne puteve od prisustva stranih čestica. Međutim, ukoliko se javlja često ili ima tendenciju da traje duže, može biti simptom mnogih bolesti i tada zaslužuje našu pozornost.

Neproduktivni kašalj kod dece i odraslih, tj. onaj kod kojeg ne dolazi do stvaranja i iskašljavanja sluzi, ume da bude posebno neprijatan. On dovodi do iritacije grla, čime se pojačava dalji nadražaj za kašljanjem, te tako osoba kao da ulazi u začarani krug iz kojeg je teško izaći. Kašalj postaje neprijatan deo svakodnevice, narušava san, a u nekom trenutku počinje da stvara bol u grlu, plućima ili stomaku.


Šta možete da uradite da delujete preventivno ili da pomognete sebi ako do kašlja ipak dođe, čitajte u nastavku teksta.

 

Zašto vam suvi kašalj pravi problem


Rekli smo da se kašalj kod dece i odraslih može javiti kao simptom u sklopu nekih bolesti, ali ovde ćemo navesti one najčešće, manje zabrinjavajuće razloge za njegovu pojavu.

  • Suvo grlo kao posledica nedovoljne hidriranosti: Zna se da je redovan unos tečnosti neophodan za naše zdravlje. Stručnjaci kažu da nam je u toku dana potrebno u proseku oko osam čaša vode. Suvo grlo je jedan od znakova da nam nedostaje tečnosti, a suvi kašalj je upravo način na koji nam telo signalizira da mu je ona neophodna. Nadraženom grlu prijaće napici kao što su topla supa, voda u kojoj je razmućena kašičica meda ili topao čaj.
  • Za suvi kašalj je sasvim uobičajeno da se javi kao prateća pojava alergijskih reakcija. Svako ko ima ovaj problem zna koliko on može da bude iritantan u sezoni cvetanja, recimo. Dakle, prisutvo polena, prašine, grinja, dima, životinjskih dlaka, ali i drugih čestica koje iritiraju disajne puteve, mogu biti okidač za njegovu pojavu.

 

covek i zena bolesni u krevetu

 

  • Suv i zagušljiv vazduh u prostorijama u kojima boravimo tokom jesenjeg i zimskog perioda nadražuju grlo i disajne puteve, tako da je neophodno češće provetravanje, ali i korišćenje ovlaživača vazduha.
  • Virusnim infekcijama smo u toku jesenjeg i zimskog perioda posebno podložni, te obratite posebnu pažnju na jačanje imuniteta kroz ishranu ili suplemente vitamina i minerala.


Za sprečavanje i umirivanje neproduktivnog kašlja uvek je najbolje opredeliti se za prirodne proizvode poput meda ili čaja. Oni u sebi ne sadrže nikakve veštačke dodatke, tako da se mogu bezbedno koristiti i za kašalj kod dece.

 

Blagotvorno dejstvo meda


Med nije samo hrana, već i lek, i to zahvaljujući svom bogatom sastavu. Sadrži gotovo sve aminokiseline i velik broj vitamina i minerala, tako da se vekovima koristi za jačanje imuniteta, ali i kao sredstvo za borbu protiv infekcija disajnih puteva.


Konzumiranje meda podstiče lučenje pljuvačke i sluzi koja zatim oblaže usnu duplju i grlo, te na taj način deluje umirujuće na kašljem prenadraženu sluzokožu. Med ima antiupalno, antivirusno i antibakterijsko dejstvo, te ga sa razlogom smatraju superhranom i hranom za negu tela iznutra i spolja.

 

Beli slez


Ako u apoteci tražite čaj za suvi kašalj, velika je verovatnoća da će vam ponuditi onaj od korena belog sleza. Razlog za to je činjenica da trećinu sastava korena ove biljke čini sluz koja, kada je konzumiramo, oblaže sluzokožu ždrela i disajnih puteva nadraženih kašljem. Na ovaj način stvara se zaštitni film koji sprečava dalju iritaciju, a olakšanje koje osetite uzimanjem ovog napitka, gotovo da je trenutno. Zbog svoje učinkovitosti, posebna preporuka je da se ispija pred spavanje kako biste sebi obezbedili miran san bez kašlja.

 

Islandski lišaj


Deluje na način sličan belom slezu. Biljka koja nam stiže sa ove ostrvske zemlje u sebi sadrži sluz koja umirujuće deluje na iziritirano grlo, a usinska kiselina u njenom sastavu ima antibiotska svojstva. Možda ćete je u našim apotekama češće pronaći u vidu pastila za grlo ili sirupa, ali treba da znate da je kod nas u ponudi i čaj za suvi kašalj od ove biljke.

 

Bršljan

 

Bršljan ima osobinu da opušta i širi bronhije, tako da olakšava disanje i time značajno smanjuje nagon za kašljanjem. Čest je sastojak u proizvodima koji su namenjeni za kašalj kod dece. Bršljan spada u izuzetno jake lekovite biljke za negu respiratornih organa.

 

Žalfija


Žalfija je poznata po svom antiinflamatornom i antibakterijskom dejstvu. Sigurno su vam barem nekad preporučili da grlo ispirate čajem od ove biljke. Konzumiranje ovog naptka umiruje nadraženo grlo i ublažava potrebu za neprestanim kašljanjem.


Sezona virusnih i bakterijskih infekcija je na pragu. Ako to već do sada niste učinili, počnite polako da u svoju svakodnevnu rutinu uvodite ispijanje čaja. U kombinaciji sa medom, biće moćno sredstvo za očuvanje vašeg zdravlja i vitalnosti.

 

Potražite ove jeseni pravu suplementaciju i proizvode za sprečavanje kašlja i jačanje imunuteta u odabranoj apoteci.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar