14.03.2022 Komentari: 0

Praktični saveti za uvođenje žitarica u bebinu ishranu

Ako vaša beba imitira žvakanje, želi da proba vašu hranu, interesuju je mrvice i sve bi da stavi u usta – spremna je za uvođenje prvih nemlečnih obroka u ishranu. Taj period je najčešće oko 5-og meseca i tada samo mleko više nije dovoljno za kvalitetnu ishranu.

deca-lizu-pomorandže


Praktični saveti za uvođenje nemlečne ishrane su jako važni kako zbog navikavanja na nove ukuse, tako i zbog zdravih namernica koje ne bi smele da ugroze bebino zdravlje.


1# Žitarice su najzdravija prva nemlečna hrana


Iako žitarice nemaju punu kalorijsku vrednost, postoji razlog zašto se one preporučuju kao prva nemlečna hrana. Nizak alergijski potencijal je ono što ih izdvaja od svega drugog, a naročito pirinač i kukuruz kao vrste koje jako retko izazivaju alergije.


Statistika kaže da se od 13-oro dece 1 bude alergično na hranu, a od toga više od 40% alergija može da bude opasno po život. Mnoge alergije se prerastu i što se više odlaže uvođenje namernica, veće su šanse da alergija ostane trajno.


Pirinčane žitne kaše imaju nizak nivo alergijskog potencijala i tako pripremaju bebin imunitet na normalne reakcije na svu hranu. Sa postepenim povećavanjem količine obroka i dodavanjem novih namernica se pravilno stimuliše rast i razvoj sa niskim rizikom od pojave alergija.


2# Kupovne žitarice za bebe preporučuju pedijatri


Zvuči paradoksalno, ali kupovne kaše kao što su to Milupa kašice, čine mnogo zdraviji obrok nego domaće pripremljene kašice.
Pedijatri znaju koliko je važno da prve kašice za bebe budu od najkvalitetnijih zrna, neprskanih, iz organske proizvodnje, pa odatle i preporuka za instant kaše koje ispunjavaju sve uslove.


Milupa kašice se mogu uvoditi od 4. meseca, napravljene su od pirinčanog brašna posebnog kvaliteta, ali u sebi ne sadrže gluten pa je šansa za alergije mnogo manja.


Preporučuju se i zato što su obogaćene vitaminima, gvožđem, jodom i adaptiranom formulom, pa beba dobija važne elemente koji u periodu oko 6. meseca najviše fale, naročito gvožđe. Pošto je i priprema jednostavna, sa vodom, Milupa kašice su idealne gustine i krupnoće pa je zato bebe rado jedu.


3# Žitarice treba da budu jedan obrok


Pirinčane kašice su prve koje se uvode, a odmah potom je kukuruz i proso. Svaka namernica se samostalno uvodi par dana da se ispita šansa za pojavu alergije i beba privikne na ukus. Kada se to dogodi, žitarice se smenjuju i pravi se pravi bebin obrok gde su žitarice odlične kao doručak ujutru.

 

Od 6.meseca se daje pšenica, raž i ovas kao žitarice sa većim alergenim potencijalom, a Milupa kašice imaju i liniju za stariju decu pa se i tada mogu kombinovati instant žitne kaše i od njih stvarati jedan kvalitetan obrok.

Žitarice su sastavni deo odrastanja deteta tako što pomažu pravilnom funkcionisanju organa za varenje i imaju minimum šanse da izazovu alergiju. Treba pratiti kalendar uvođenja namernica i budite spokojni jer vaše dete ima zdravu ishranu. Kupovne kaše kao što su Milupa kašice čine idealan spoj kvalitetnih žitnih zrna i dodatnih vitamina i minerala pa se zato i preporučuju kao jedan zdrav obrok svaki dan.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar