24.05.2024 Komentari: 0

Koju hranu smete, a koju ne smete davati vašim kućnim ljubimcima?

Ishrana naših ljubimaca je jako važan aspekt kada govorimo o njihovom zdravlju. Postoje određene namirnice koju ljudi aktivno konzumiraju, ali mogu biti jako štetne za naše životinje. Pre nego što im date da probaju jelo koje ste im s ljubavlju pripremili, raspitajte se da li je ta namirnica dobra za njih i u kojoj količini je dozvoljeno da je jedu.

Kako odabrati pravilnu hranu za ljubimce?


Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir, kada biramo hranu za ljubimce, kako bismo osigurali njihovo optimalno zdravlje i dobrobit. Treba obratiti pažnju na sastojke hrane. Kvalitetna hrana za pse ili mačke treba da sadrži visok udeo mesa ili ribe kao glavni izvor proteina, umesto jeftinih punila i prerađenih sastojaka koji mogu biti manje hranjivi.


Hrana treba da sadrži pravilan balans masti, ugljenih hidrata, vitamina i minerala kako bi zadovoljila njihove potrebe. Prilagođavanje ishrane individualnim potrebama svakog ljubimca, kao što su starost, veličina, nivo aktivnosti i zdravstveni problemi, takođe ima uticaj u odabiru prave hrane.


Masti pružaju energiju i esencijalne masne kiseline potrebne za zdravlje kože i dlake, kao i za pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Odaberite zdrave izvore masti poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje se nalaze u ribi, lanenom semenu i kokosovom ulju, umesto zasićenih masti koje mogu doprineti gojaznosti i zdravstvenim problemima.


Obratite pažnju i na eventualne alergije ili intolerancije na određene sastojke. Neki ljubimci mogu imati alergijske reakcije na određene vrste proteina ili žitarica, pa je važno pratiti njihove reakcije. Konsultacija sa veterinarom može biti od velike pomoći u identifikaciji potencijalnih alergena i odabiru odgovarajuće hrane.


Koja hrana je sigurna za kućne ljubimce?


Proteini su osnovni gradivni blokovi za kućne ljubimce, pa je hrana poput piletine, govedine, i ribe odličan izvor ovog hranljivog materijala.


Voće i povrće poput šargarepe, bundeve i jabuke sadrže vlakna koja su korisna za probavni sistem ljubimaca. Ova vlakna pomažu u održavanju zdravog crevnog sistema, sprečavajući probleme poput zatvora i probavnih smetnji. Zbog toga, uključivanje određenih voća i povrća u njihovu ishranu može biti korisno za njihovo opšte zdravlje.


Pirinač je korisna opcija ako vaš pas ima problema s varenjem i traži blag obrok. Postoji nekoliko vrsta pirinča. Smeđi pirinač sadrži nešto više proteina i nešto manje masti u poređenju s belim pirinčem. Beli pirinač je lako svarljiv izvor ugljenih hidrata, pružajući energiju, što ga čini povoljnim izborom, posebno za starije pse.


Jagode su uopšteno smatrane sigurnim voćem za naše pse i često su omiljene kod njih. One pružaju niz koristi, uključujući jačanje imunološkog sistema pasa, povećanje energetskog nivoa te podršku ispravnom funkcionisanju nervnog i mišićnog sistema, zbog bogatstva vitamina C, mangana i kalijuma. Iako su sočne i slatke, jagode sadrže enzim koji se smatra korisnim za održavanje oralne higijene pasa. Taj enzim ima potencijal da doprinese izbeljivanju zuba kod njih.


Borovnice, maline i kupine su dobre za pse ali pazite da ne preterate u količini koju im dajete. Kupine sadrže vitamin K, borovnice vitamine C i K, kao i potrebna vlakna i antioksidanse. Maline su bogate vlaknima, ali su veoma slatke, pa budite oprezni sa njima.

 

kucni ljubimci ishrana


Namirnice koje treba izbegavati


Kako biste zaštitili vaše kućne ljubimce od potencijalnih zdravstvenih problema, poslušajte naše savete i imajte na umu nekoliko namirnica koje im nikako ne smete davati. Čokolada je jedna od najpoznatijih namirnica koja je štetna za pse i mačke. Sadrži teobromin, supstancu koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod njih, uključujući ubrzan rad srca, povraćanje, proliv, pa čak i smrtonosne aritmije.


Grožđe i suvo voće treba izbegavati u ishrani, iako tačan uzrok nije potpuno jasan, grožđe i suvo voće mogu izazvati akutno oštećenje bubrega kod pasa, što može dovesti do ozbiljnih komplikacija i čak smrti.


Previše soli može dovesti do dehidratacije, povećanog krvnog pritiska i problema sa bubrezima. Izbegavajte slanu hranu, grickalice i ostale industrijski prerađene proizvode koji mogu sadržati visoke nivoe soli. Avokado sadrži supstancu nazvanu persin, koja se smatra toksinom za pse. Konzumiranje avokada može dovesti do trovanja kod pasa, što može rezultirati simptomima poput povraćanja, proliva ili zatvora.


Značaj hidratacije za kućne ljubimce


Baš kao i kod ljudi, voda je esencijalna za normalno funkcionisanje svih telesnih sistema i kod životinja. Pravilna hidratacija pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti, regulaciji telesne temperature, transportu hranljivih materija i eliminaciji otpadnih produkata iz organizma.


Bez obzira na to da li su u pitanju psi, mačke ili ptice, voda je ključna za njihovo dobro zdravlje i zato je važno da uvek imaju svežu vodu. Tokom toplih letnjih meseci, osigurajte da vaši ljubimci imaju dovoljno vode kako bi izbegli dehidraciju i probleme sa zdravljem.


Određene namirnice mogu pružiti dodatnu hidrataciju našim ljubimcima. Voće i povrće poput lubenice, krastavaca i šargarepe sadrže visok udeo vode i mogu biti osvežavajući dodatak ishrani naših ljubimaca.


Pre nego što napravite značajne promene u ishrani, uvek je preporučljivo konsultovati se sa veterinarom. Veterinar može pružiti personalizovane savete i preporuke, uzimajući u obzir specifične potrebe i karakteristike vašeg ljubimca. Kroz pravilno balansiranu ishranu i izbegavanje štetnih namirnica, možemo doprineti dugovečnosti i kvalitetu života naših kućnih prijatelja.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar