08.11.2023 Komentari: 0

Kako poboljšati imunitet pred sezonu virusa?

Strahovi od koronavirusa podstakli su nas da istražujemo bolje načine kako se odupreti napadima virusa i mikroba. Dok genetika igra ulogu u tome koliko dobro funkcioniše naš imuni sistem, svakodnevne navike imaju veliki uticaj. 

Muškarac priprema hranu za jačanje imuniteta.

 

Kako poboljšati imunitet i na vreme pripremiti organizam za borbu protiv respiratornih virusa, otkrivamo u nastavku.

 

Kako se prepoznaje oslabljen imunitet?

 

Imunitet je složen sistem sastavljen od različitih ćelija, organa i procesa koji rade zajedno kako bi identifikovali, neutralizovali i eliminisali štetne organizme ili supstance.


Prirodni imunitet je onaj koji nas prati od rođenja i uključuje fizičke barijere poput kože i sluzokože, zajedno sa nespecifičnim odbrambenim mehanizmima.


Stečeni imunitet razvija se tokom života i uključuje specifične mehanizme poput stvaranja antitela i imunološkog pamćenja.
Važno je naglasiti da svi oblici imuniteta doprinose očuvanju zdravlja organizma i štite nas od infekcija.


Slabljenje imuniteta manifestuje se kroz različite simptome:

 

  • Učestale prehlade, grip ili druge respiratorne infekcije
  • Hronični umor i iscrpljenost
  • Nesanica, česte promene raspoloženja ili pad energije
  • Povrede i rane koje usporeno zarastaju
  • Problemi s kožom poput akni, ekcema i intenzivan gubitak kose
  • Povećana reaktivnost na alergije
  • Neobjašnjivo povećanje telesne težine

 

Kako podići imunitet prirodnim putem?


Postoji nekoliko jednostavnih, prirodnih načina za jačanje imuniteta.


Ishrana obogaćena voćem, povrćem i hranom bogatom antioksidansima kao što su bobičasto voće, orašasti plodovi i namirnice sa vitaminima C, D i cinkom mogu podržati imuni sistem.


Redovna fizička aktivnost, adekvatan san i smanjenje stresa takođe igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta.


Uz to, održavanje zdravih navika poput redovnog pranja ruku, dobre higijene i izbegavanja loših navika kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola takođe doprinose jačanju prirodnog imuniteta.

 

Napitak od limuna i meda za jačanje imuniteta.

 

Kako ojačati imunitet i izbeći infekcije?

 

Jačanje imuniteta neodvojivo je od usvajanja pozitivnih navika ishrane, ali šta ako želite da dodatno podržite prirodne odbrane organizma. Evo koje suplemente će vam lekari i farmaceuti najčešće preporučiti.

 

 

Najbolji vitamini za imunitet

 

 

Vitamin C:

 

  • Vitamin C je snažan antioksidans koji podržava imuni sistem, pomaže u borbi protiv upala, pospešuje apsorpciju gvožđa i pomaže u održavanju zdravlja kože.
  • Preporučena dnevna doza za odrasle je oko 65 do 90 mg dnevno. Međutim, potrebe za vitaminom C mogu varirati u zavisnosti od individualnih faktora i zdravstvenog stanja organizma.

Vitamin D:

 

  • Vitamin D je bitan za održavanje zdravih kostiju, podržava imuni sistem i može pomoći u prevenciji određenih bolesti poput rahitisa.
  • Preporučene dnevne doze variraju od 600 do 800 IU za odrasle. Doze se mogu razlikovati u zavisnosti od godišnjeg doba, nivoa izloženosti suncu i individualnih zdravstvenih potreba. Potrebno je konsultovati se sa lekarom pri uzimanju dodataka vitamina D.

 

Najbolji suplementi za imunitet

 

 

Na tržištu postoje razni suplementi namenjeni jačanju imuniteta.


Orthomol Immun je jedan od popularnih proizvoda za podršku imunom sistemu. Ovaj suplement sadrži širok spektar vitamina, minerala i drugih hranljivih supstanci koje podržavaju funkciju imunog sistema.


Obično se uzima kao dodatak ishrani i dolazi u različitim oblicima, poput tableta, kapsula ili praška. Sastav ovog dodatka ishrani uključuje širok spektar sastojaka poput vitamina C, D, E, cinka, selena, beta-glukana, aminokiselina i drugih elemenata koji se smatraju važnim za podršku imunom sistemu.


Konzumiranje Orthomol Immun-a preporučuje se osobama koje žele dodatnu podršku za svoj imunitet ili onima koji su podložniji čestim infekcijama.

 

 

Probiotik za jačanje imuniteta

 

 

Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje creva i regulišu imuni odgovor tela na infekcije, smanjujući upale i održavajući ravnotežu između korisnih i potencijalno štetnih mikroorganizama u probavnom traktu.


Glavni sojevi probiotika kao što su Lactobacillus i Bifidobacterium doprinose održavanju zdrave crevne flore i podržavaju opštu funkciju imunološkog sistema. U apotekama potražite probiotik koji u svom sastavu ima upravo ove bakterije.
 

Muškarac pravi napitak od zdravih namirnica za podizanje imuniteta.

 

Šta je dobro za imunitet?


Da biste osnažili imunitet pridržavajte se ovih navika:

 

  • Hranite se zdravo - voće, povrće, integralne žitarice i hrana bogata antioksidansima treba da se nađe na vašem tanjiru
  • Unosite dovoljno tečnosti
  • Redovno vežbajte – Umerena ali redovna fizička aktivnost pomaže u jačanju obrambenog sistema.
  • Spavajte 7 do 9 sati
  • Izbegavajte stresne situacije i praktikujte tehnika opuštanja
  • Održavajte higijenu - redovno perite ruke da biste prevenirali infekcije
  • Izbegavajte pušenje i alkohol
  • Umereno izlaganje suncu pomaže telu u proizvodnji vitamina D, važnog za jačanje imuniteta.
  • Uključite probiotike u dnevnu rutinu - konzumiranje hrane bogate probioticima može podržati zdravlje creva i time ojačati imuni sistem.
  • Dobar način za brzo podizanje imuniteta je pripremanje vitaminskih bombi sa medom, limunom i đumbirom. Ovo može osnažiti organizam i nadoknaditi energiju.



Ovi jednostavni ali važni koraci pomoći će vam u jačanju tela i stvaranju otpornosti na bolesti pružajući vam veću zaštitu od infekcija i održavajući organizam u balansu.

 

Da li već praktikujete neku od ovih navika?

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar