06.05.2022 Komentari: 0

Kako ishrana bogata voćem i povrćem podmlađuje vašu kožu?

Pravilna ishrana bogata voćem i povrćem može sniziti krvni pritisak, smanjiti rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara, sprečiti neke vrste kancera, pozitivno uticati na nivo šećera u krvi ali i uticati na vašu lepotu. Kada razmišljate o negovanju kože, prva asocijacija obično budu kreme poznatih svetskih proizvođača. Ali da li ste znali da kožu možete negovati tako što ćete birati hranu koju jedete.

voće-u-srce-činijama

 

Voće i povrće koje koristite u ishrani može neverovatno pozitivno uticati na vašu kožu. Evo nekoliko načina kako ishrana voćem i povrćem može pomoći da podmladite kožu.


Antioksidanti štite kožu od oštećenja

 

Voće i povrće sadrži antioksidante koji mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja na ćelijskom nivou. Svakog dana koža je izložena slobodnim radikalima (jakim oksidantima koji teže da preotmu elektron od drugih molekula i tako oštete ćeliju), zagađenom vazduhu, sunčevoj svetlosti i duvanskom dimu. Nažalost, sve ovo može izazvati duboko oštećenje kože ukoliko se ne brinete dovoljno o njenoj zaštiti.


Konzumiranje par porcija voća i povrća na dnevnoj bazi može pomoći da u organizam unesete dovoljan broj antioksidanata kako bi se koža zaštitila od oštećenja. Antioksidansi posebno pomažu koži da održi prirodni sjaj koji svi toliko volimo. Takođe pomažu u ujednačavanju tona kože i povećavaju njenu gipkosti.


Borovnice, spanać, slatki krompir, kelj i papaja su samo neke od namirnica koje su bogate antioksidantima i koje obavezno treba da uključite u ishranu. Ukoliko namirnice želite da sačuvate kako ne biste svakodnevno išli na pijacu ili u prodavnicu, ili za period kada im nije sezona, možete ih ostaviti u frižideru ili zamrzivaču.


Moderni Liebherr, Beko ili Bosch frižideri imaju posebne pregrade u kojima se čuva voće i povrće. Ove pregrade omogućavaju da namirnice duže ostanu sveže. Naravno nećete moći svo voće držati dugo u frižideru. Jagode možete držati svežim jedan do dva dana, maline dva a trešnje, borovnice ili kajsije makismalno tri dana. Međutim, možete ih zamrznuti i upotrebiti van sezone, kada ih nema na pijaci u svežem stanju. Na taj način ćete sebi obezbediti zdravo voće tokom cele godine.


Vitamin C doprinosi proizvodnji kolagena


Opšte je poznato da je vitamin C veoma važan nutrijent. Ono što možda nije toliko poznato je da vitamin C pomaže u smanjivanju bora i podstiče proizvodnju kolagena, supstance koja doprinosi da koža bude gipka i glatka. Kolagen takođe pomaže jačanju kapilara, a to znači da će vaš ten biti lepši kao rezultat poboljšane cirkulacije.


Ukoliko tražite nekoliko sjajnih izvora vitamina C koji vam mogu pomoći da koža izgleda bolje, u svoju ishranu uvrstite voće poput pomorandži, kivija, jagoda ili borovnica. Kada je povrće u pitanju, odličan izvor vitamina C mogu biti brokoli, crvena paprika, kelj ili spanać. Vitamin C ne samo da stimuliše proizvodnju kolagena, već pomaže i u smanjivanju pojave ožiljaka od akni ali i smanjivanju pojave hiperpigmentacije kože.

 

zdrava-hrana-povrce


Ishrana bogata voćem i povrćem poboljšava tonus (zategnutost) kože


Ukoliko ne želite da koristite dermatološke usluge poput hemijskog pilinga kože, probajte da pravilnom ishranom bogatom voćem i povrćem poboljšate tonus. Brojne studije su pokazale da ukoliko se pravilno hranite i ukoliko je vaša ishrana pretežno bazirana na voću i povrću, pogotovo ako ga konzumirate u sirovom stanju (ili samo blanširano), možete znatno popraviti vaš tonus i ten.


Odgovoran faktor za poboljšan tonus kože su karotenoidi, odnosno narandžasto-crveni pigmenti koji se nalaze u voću i povrću. Istraživanje koje je objavljeno u American Journal of Public Health je otkrilo da samo dve dodatne porcije voća i povrća dnevno mogu biti dovoljne da znatno poboljšaju tonus kod ispitanika za samo šest nedelja. Za razliku od kontrolne grupe, ljudi koji su konzumirali dodane porcije voća i povrća imali su kožu koja je izgledala daleko zdravije, zategnutije i jače.
 

Zdrava, zategnuta koža bez ožiljaka je nešto čemu svi težimo, pa zašto je onda ne bi čuvali i hranili prirodnim putem? Pravilna ishrana bogata voćem i povrćem u sirovom ili blanširanom stanju može pomoći našoj koži isto koliko i skupe kreme.

Zato u svoju ishranu uvrstite što više narandži, borovnica, jagoda, brokolija, spanaća, kelja, crvene paprike i ostalog voća i povrća, kako biste imali zdravu i lepu kožu, ali i kako biste smanjili rizik od drugih bolesti.




 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar