18.01.2018 Komentari: 0

Benefiti vađenja umnjaka

Vađenje osmica je  veliki izazov. Iako je potpuno bezbolan proces, mnogi pacijenti imaju nedoumica u vezi sa ovim stomatološkim zahvatom. Otkrijte sve odgovore na vaša pitanja u vezi sa vađenjem umnjaka. 

Vađenje umnjaka ima velikih prednosti koje umnogome utiču na zdravlje usta i zuba pacijenta, kao i na otklanjanje psiho-fizičke nelagodnosti koja se javlja sa problemima koje mogu stvoriti nicanje osmica, odnosno, umnjaka. 


Nicanje umnjaka se javlja kod odraslih osoba u dobu od 18. do 25. godine života. Što je nelagoda veća, vađenje osmica je preporučljivije jer može otkloniti te nelagode na duže staze.

 

Problemi koje osmice mogu izazvati

 

Tokom procesa nicanja umnjaka, mnogi pacijenti se žale na bolove u desnima oko osmica, a zatim i na česte upale izazvane bakterijama od hrane. Naime, umnjaci zbog svog položaja, a ponekada i nedovoljnog rasta mogu nekim ljudima predstavljati otežavajući faktor oko održavanja higijene u tom predelu usne duplje. Nedovoljno četkanje i uklanjanje nečistoće i bakterija dovodi do čestih upala i pojave karijesa kao nepoželjne posledice.


U takvom slučaju, stomatolog će odrediti vađenje osmica u stomatološkoj ordinaciji ili će preporučiti hirurško vađenje umnjaka. Oba procesa se rade pod anestezijom i bezbolna su. U zavisnosti od procene stomatologa, traju oko sat vremena. Samim tim, štite se i okolni zubi od ovih upalnih bakterijskih procesa. Ne dolazi do pojave karijesa, nelagode se uklanjanju, a proces oporavka nakon intervencije traje samo nekoliko dana.

 

Šta raditi kod nepravilnog nicanja umnjaka?

 

Kod osoba koje imaju poteškoća sa umnjacima koji niču dijagonalno, ili u neželjenom smeru, može doći do situacije u kojoj osmice „guraju“ susedne zube. Zub osmica može da niče i da raste do određenog trenutka i da nicanje prestane pa ga stručnjaci smatraju nedoraslim zubom i u tim slučajevima vađenje se preporučuje. To su takozvani impaktirani zubi i mogu se javiti u određenom broju slučajeva.

Ovakve komplikacije nastaju usled toga što zub osmica nema dovoljno mesta da iznikne u potpunosti u usnoj duplji. Ako se ostave na mestu, impaktirani zubi mogu izazvati velike probleme i nekada upravo ti problemi mogu da se jave pri nekom drugom hroničnom oboljenju, kada ceo postupak vađenja osmica može proći otežano.

Vađenje impaktiranog zuba osmice se preporučuje i pre 25. godine života, jer je tada intervencija najlagodnija za pacijenta. Ukoliko se vađenje umnjaka radi kasnije, i posle 30. godine života, intervencija je potpuno bezbedna po zdravlje pacijenta i bezbolna, jer se daje lokalna anestezija pacijentu u svakom životnom dobu.

 

Da li umnjaci utiču na opšte zdravlje organizma?

 

Najčešće, nicanje umnjaka dovodi do komplikacija u usnoj duplji, ali neki pacijenti mogu osećati i druge nelagode. Naime, po istraživanjima, neki pacijenti osećaju glavobolju, migrenu, bol u desnima prilikom nicanja umnjaka, pa čak i blago povišenu temperaturu. Ovakve zdravstvene nelagode mogu biti učestale, u zavisnosti od pacijenta, i mogu trajati sve vreme tokom nicanja umnjaka. Posledice ovih fizičkih simptoma nekim pacijentima stvaraju nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Zato se pacijentima preporučuje obavezna konsultacija sa odabranim stomatologom i redovno praćenje promena u nicanju osmica. Kada stomatolog preporuči vađenje umnjaka, pacijentu se preporučuje da pristane na zahvat radi opšteg zdravlja celog organizma.

 

Da ne biste imali ovih i sličnih problema, obavezno je da redovno posećujete stomatologa, a preporučuje se dva puta u toku godine. Redovne posete su odlična preventiva, a u tome će Vam pomoći stomatološka ordinacija Dental Centar

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar