19.11.2019 Komentari: 0

Skidanje bradavica radiotalasima

Skidanje bradavica radiotalasima (radiotalasnom hirurgijom) je najnaprednija metoda današnjice koja u mnogim svojstvima prevazilazi lasersko skidanje bradavica (i ostalih promena na koži), a po komforu za pacijenta, brzini i lakom zarastanju bez ožiljka - trenutno nema premca!

Bradavice (verruca) su virusne kožne patološke promene izazvane Human Papillomavirus-om (HPV infekcija). To su ili zaobljena uzdignuća kože - verruca plana juvenilis ili neravna, tvrda, orožala hiperkeratotična kožna uzdignuća - verruca vulgaris koja se, ne retko javljaju u velikom broju i različitog su oblika i boje (od boje kože do mrkocrne).


Obično se pojavljuju na rukama, licu, vratu, ali i ispod pazuha, na leđima i stomaku i drugim otkrivenim delovima tela. Lako i relativno brzo se šire pogotovo na vratu i rukama - autoinokulacijom i zato ih je potrebno na vreme i temeljno ukloniti. Predstavljaju pre svega estetski problem, osim ako se nalaze na mestima kao što su kapak, usne, genitalni predeo - kada mogu izazvati određene poremećaje i postati zdravstveni problem.


Sve bradavice mogu se odstraniti, bez ikakvog rizika po zdravlje. Ponekad je potrebno uraditi i patohistološki (PH) pregled ako postoji sumnja u prirodu i vrstu kožne promene koja izgleda kao bradavica.


Radiotalasnom hirurgijom se i veći broj visećih bradavica - verrucae filiformis - može ukloniti za kratko vreme u lokalnoj anesteziji. Velike bradavice na rukama, dlanovima, prstima, tabanima - verrucae plantares izazvane su sojevima HP virusa (Human Papillomavirusi) koji duboko prodiru u kožu i potkožu, pa je njihovo uklanjanje ponekad znatno teže i komplikovanije nego uklanjanje visećih bradavica i zahteva posebnu pažnju u postoperativnom toku - ali je konačni rezultat najčešće veoma dobar, jer su bradavice sa tih regija trajno uklonjena bez upadljivog ožiljka.


Poseban oblik prestavljaju tkz. polne bradavice ili kondilomi (Condylomata acuminata) koje srećemo na - anogenitalnoj sluzokoži i koži kod osoba oba pola i koje se takođe vrlo uspešno i sa niskim procentom recidiva skidaju radiotalasima.


Skidanje bradavica, mladeža, dermofibroma, keratoza, xantelazmi i drugih kožnih promena sa - radiotalasima je najnaprednija metoda današnjice, kojom se bezbedno, bezbolno, bezkrvno, brzo i bez vidljivih ožiljaka skidaju različite kožne promene - sa kože lica i tela. Traje od 60 do 120 sekundi po mladežu, dermofibromu i manjoj keratozi, odnosno 10-ak sekundi po visećoj bradavici (bradavice na rukama i stopalima zahtevaju poseban radiotalasni i postoperativni tretman).


Radiotalasnom hirurgijom skidaju se pored navedenih i promene na koži i sluzokožama kao što su - kondilomi, ateromi, fibromi, hemangiomi, seboroične keratoze, dermalne ciste, prošireni kapilari i venule sl., a rade se i kompleksnije hirurške procedure i zahvati iz domena plastične i opšte hirurgije, maksilofacijalne i oralne hirurgije, otorinolaringologije i ginekologije!


Dobra strana za one koji imaju potrebu za ovakvim intervencijama je da ako se opredele za skidanje bradavica radiotalasima, intervencije se rade sa radiotalasnim aparatom poslednje generacije.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar