20.08.2021 Komentari: 0

Kako da smršate na zdrav način?

Da li ste spremni da promenite svoj život menjajući dnevne navike? Za mršavljenje ne postoji čarobni štapić. Postoji samo snaga volje koju je potrebno da baš sada izvučete kao keca iz rukava. Sve instant dijete možete odmah da bacite u vodu. I sami znate da to nije rešenje. Put do zdravog tela i duha jeste trajno menjanje navika. Evo od čega bi trebalo da počnete. 

 

Sredite ishranu


Odgovor na pitanje kako smrsati leži pre svega u kompletiranju zdravog jelovnika. Morate zaboraviti na čipseve, masnu i začinjenu hranu, gazirane sokove i alkohol u velikim količinama. Fokusirajte se na to da smanjite konzumaciju hleba, testa i prerađenih proizvoda. Ukoliko možete, kupujte domaće i provereno. Uvrstite u svoj jelovnik ribu, piletinu, ćuretinu, ali i crveno meso poput junetine koja je neverovatno zdravo. Za doručak birajte jaja umesto hot doga, ovsenu kašu umesto pice, palentu sa mladim sirom umesto žu-žu-a... Neka vam obroci budu manji, a češći. Osobe koje žele da smršaju bi trebalo da jedu na svaka 3 do 4 sata izbalansirane nutritivno bogate obroke.

 


Ne pravite radikalne korake


Ukoliko vam ruka poseže za nutelom – izaberite sezonsko voće. Količina šećera u bilo kojoj voćki zasitiće vašu telesnu potrebu za slatkišima. Onda ostaje samo da se izborite sa potrebom u glavi. Kako biste i to rešili, dajte sebi jedan dan nedeljno kada ćete za jedan obrok pojesti baš sve što želite, pa neka to bude i Mek Donalds. Zapamtite – niko se nije ugojio od jednog hamburgera na svakih 15 dana, ali jeste od svakodnevnog prežderavanja. Ukoliko vam se mnogo jede nešto, jednostavno pojedite. Zašto? Zato što će uskraćivanje od toga, vremenom proizvesti još veću žudnju koja lako može preći u konstantno prejedanje velikim količinama određene hrane, a zatim i potencijalno dovesti do razvijanja ozbiljnijih poremećaja. Budite umereni u svemu, posebno ukoliko ste na početku svog puta. Ukoliko ste danas pojeli nešto što niste smeli, narednih 7 dana se pridržavajte režima, a onda se opet malo opustite.

 

Šetajte svaki dan


Šetnja je savršen dodatak vašem planu mršavljenja. Potrudite se da svaki dan prešetate bar 5km, a ako možete i više to je odlično! Na ovaj način držite svoj organizam budnim i aktivnim, pa će se samim tim vaš metabolizam ubrzati, a masti brže topiti. Hodanje ima pozitivne efekte na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Konstantna rutina hodanja može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju bolesti srca.

 

 

Trenirajte 3 puta nedeljno


Ne zaboravite na trening. Najzdravije mršavljenje je ono tokom koga izbalansiranu i vama prilagođenu ishranu prati umereni trening. Nema potrebe da postanete profesionalci. Važno je da budete aktivni. Šta podrazumevamo pod treningom? Za nekoga ko je tek počeo biće dovoljna i vožnja bicikla, joga, pilates. Za sve one koji žele da skinu onih 5,6kg viška – birajte ono što vam prija i što će činiti da vaše telo postane izvajano. Da li je to ples, zumba, teretana, trčanje ili nešto peto – na vama je da odlučite!

 

Ne opterećujte se previše


Poslednji, ali ne i najmanje bitan savet jeste da u celom ovom procesu ostanete mirni i da volite svoje telo. Nemojte se kažnjavati. Nemojte se opterećivati ukoliko ove nedelje niste smršali ni jedan kilogram. Nekada je jednostavno potrebno vreme. Dajte sebi vremena. Budite uporni, jer vi to možete!

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar