07.07.2021 Komentari: 0

Kako da gojaznost ne utiče pogubno na naš um?

Gojaznost je jedan od najvećih problema XXI veka. Upravo ga velikim čine sva zanemarivanja i odbacivanje ovog stanja kao suštinskog problema koji doseže do nezamislivih dubina. Da li ste se ikada zapitali zašto su gojazne osobe takve kakve jesu, zašto ne pokušavaju da reše problem i da li uopšte vide problem u svojoj kilaži? Naučna istraživanja dokazala su da prekomerna telesna težina može izazvati enormne posledice po zdravlje ljudi. Nije više u pitanju fizički izgled, u pitanju je zdravlje. 

 

Ko spada u grupu gojaznih?


Možda ste pomislili da baš vi spadate u ovu grupu sa svojih 5,6 kilograma viška. Izbacite tu ideju iz glave. Možda je i potrebno da smršate koji kilogram, ali svakako da niste gojazni. Za odraslu osobu se smatra da ima prekomernu težinu ukoliko ima indeks telesne mase (BMI) između 25,0 i 29,9. BMI od 30 ili viši je definisan kao gojaznost. Međutim, ovo nisu jedini parametri za merenje gojaznosti. Kako bismo vam lakše približili, žene koje imaju obim struka veći od 88cm i muškarci kojima je obim struka veći od 100cm smatraju se gojaznim.

 

Hrana za emocije

 

Gojaznost kao problem može nastati zbog prejedanja. Međutim, može nastati i kao posledica psihičnog stanja osobe. Iako često toga nismo svesni, mnoge gojazne osobe jedu na psihičkoj bazi, jedu ne da bi zasitili svoju glad, već svoje emocije. Bilo da su u pitanju sreća ili tuga, potrebno je nahraniti ih. Ukoliko se prepoznajete u ovome, nemojte očajavati. Prvi korak je prepoznavanje sopstvenog problema. Ukoliko u ovome prepoznajete svoje najbliže, nemojte ih osuđivati, već pokušajte zajedno da pronađete rešenje.

 

 

Hrana kao štit


Živeći u svetu u kome živimo, svesni smo da su nam nametnuti standardi lepote, ponašanja, oblačenja... Sve ovo dovodi do neispunjenih i uplašenih ljudi koji ne znaju da se izbore sa novim standardima „ispravnog“. U tim situacijama mnogi posežu za hranom. Potreban im je štit u fizičkom smislu te reči, štit od ljudi, štit od trendova i nametnutih očekivanja... Taj štit prave od nagomilavanja masnih naslaga. Mnoge gojazne osobe vrlo su svesno gojazne.


Gde je rešenje problema?


Rešenje problema, naime, za mnoge je vrlo lako. Gojazne osobe bi trebalo da počnu da se zdravije hrane, a primenjuju više fizičke aktivnosti. Međutim, da li je to baš tako? Pre konkretnih koraka bez kojih se svakako ne može smršati, važno je srediti svoj um. Važno je sa sobom raščistiti šta je uzrok problema, a onda o tom uzroku pričati sa bliskim ljudima ili sa stručnjacima. Ukoliko smatrate da će vam biti lakše da se obratite nepoznatoj osobi, odnosno stručnaku, samo napred, jer vi to možete. Čim razmišljate o ovom koraku, znači da ste na njega spremni. Potrebno je samo malo imati vere u sebe. A ko će imati veru ako ne vi sami? Vreme je za promene. Vreme je za menjanje nametnutih uverenja. Ko vam je rekao da niste dovoljno dobri i zašto ste mu poverovali?

 

 

Strah od osuda ljudi


Ima jedna vrlo pametna izreka, a ona glasi: „Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živeti?“. I setite se ovoga svaki put kada vas kilaža bude sprečila da bilo šta u životu uradite plašeći se reakcija drugih ljudi.

Kako bi se kilaža dovela na željenu, potrebno je svakako srediti ishranu. U tome vam mogu pomoći nutricionisti, koji će ujedno biti i vaši motivatori. Svakako je potrebno uključiti i fizičku aktivnost. Ovde se često susrećemo sa osećajem sramote. Gojazne osobe vrlo su često sklone da sebe izopštavaju iz društva. Zašto ste pomislili da će nekome biti smešno kada vidi gojaznu osobu da trenira? Zašto vam nije palo na pamet da će reći – bravo, svaka čast, ova osoba je rešena da uspe!

 

Ukoliko u svom okruženju imate osobu za koju znate da pati od ovog problema, podržite je, ne dozvolite da posustane, jer verujte na reč, teško im je i potrebna im je kako stručna pomoć, tako i ljubav okoline. A ukoliko ste vi ta osoba, načiite prvi korak, sada, bez mnogo razmišljanja. Stavite svoje zdravlje na prvo mesto i zaboravite na mišljenja drugih ljudi. Jedino mišljenje do koga treba da vam je stalo je - vaše!

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar