24.10.2018 Komentari: 0

Diskus hernija - kako je prepoznati i lečiti

Imate jake, dugotrajne i sevajuće bolove u donjem delu kičme? Ako vam se bolovi pojačavaju pri kašljanju i kijanju ili ne možete da spavate, niti normalno da se krećete, onda je moguće da je diskus hernija vaša dijagnoza. 

Mnogi stručnjaci tvrde da oko 80% stanovništva tokom svog radnog veka se suoči sa promenom u diskusu, pri čemu ni ne znaju šta je dovelo do tih promena. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se javlja diskus hernija jeste obavljanje fizički teških poslova. Tada dolazi do opterećenja kičme i na taj način dolazi do pritiskanja kičmenog nerva u slabinskom delu.


Diskus hernija ne bira godine, ali najčešća je kod radno sposobnog stanovništva, posebno kod osoba koje su u trećoj, četvrtoj ili petoj deceniji života. Sa godinama dolazi do smanjenja vode u organizmu, smanjuje se i elastičnost, pa se usled opterećenja bolovi sve češće javljaju.

 

Kako se diskus hernija prepoznaje?


Ako od bolova ne možete da spavate, ne znate kako da ublažite bolove prilikom kretanja ili sedenja i ako osećate slabost u stopalima trebalo bi da znate da je diskus hernija najčešći uzrok ovih bolova. Naočigled ne monogo jaki bolovi mogu dovesti do trajnijeg bola, a ako se ne obratite stručnjaku, ovi bolovi mogu da potraju i da dovedu do daljih komlikacija. Najređi, ali i najteži simptomi koji ukazuju da je u pitanju diskus hernija jesu poremećaj mokrenja i stolice kod muškaraca, a može i da utiče na njihovu potenciju. Ipak, treba imati na omu da su ovo veoma retki slučajevi do kojih može da dovede diskus hernija.

 

Kako se leči diskus hernija?


Diskus hernija može da se leči na dva načina. Jedan je operativno, a drugi konzervativno. Ne mora nužno prilikom lečenja da dođe do obezoljavanja pacijenata, ali se uvek teži da se pacijent maksimalno funkcionalno oporavi. Da bi došlo do maksimalnog oporavnka, osim klasičnih magnetno, lasero i elektro procedura, moguće je lečenje balneofizikalnom terapijom, ali i brojnim novim oblicima elektroterapija.


Banjski turizam idealan je način lečenja, jer sumporna voda i toplo simporno blato mogu dovesti do smanjivanja bola, mišići i nervi se oporavljaju, a poboljšava se i cirkulacija pacijenata i smanjuje mišićna napetost. Osim što se pacijenti leče, oni se i edukuju o vežbama koje su odgovarajuće za različite oblike diksus hernije, ali se takođe i uče kako da zauzmu položaj ili pokret koji će da ih spreči da opterete deo kičmenog stuba u kojem je nerv pritisnut.


Da bi se oporavak sproveo do kraja i na pravi način, nije potrebno samo odlaziti kod stručnjaka na pregllede, ići redovno na fizikalne terapije, već je neophodno i vežbati u kučnoj atmosferi, al ii čuvati se prinudnih položaja u svakodnevnom životu. Zato se potrudite da izbegnete nošenje tereta, ali primenjujte zaštitne položaje i pokrete i redovno uzimajte terapiju i odlazite na banjsko lečenje.


Jednom kada se diskus hernija pojavi, ako niste dovoljno obazrivi i ako ne vodite adekvatnu brigu o sopstvenom zdravlju, pojaviće se ponovo. Bolovi u leđima i nogama samo su signal da treba usporiti i ne preterivati. Zato, pažljivo birajte koliki ćete teret nositi!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar