30.08.2022 Komentari: 0

Zubni implanti – najbolji izbor da povratite sjajne zube i očaravajući osmeh

Stidite se da pokažete svoj osmeh u društvu? Ne brinite se jer savremena stomatologija vam nudi rešenje koje može da povrati osmeh koji će očarati ljude u vašem okruženju. 

Implantologija je spas a zubni implanti su najbolje rešenje ukoliko vam nedostaje zub.

 

Šta su zubni implanti i od čega se prave?


Čuli ste za njih u reklamama na TV-u ili ste pročitali o njima u brošuri (ili na internetu), ali se ipak pitate: šta su zubni implanti?


Savremeni implant je, u suštini, titanijumski šraf koji se usađuje u viličnu kost i integriše se sa njom. Zubni implant zamenjuje koren ispalog zuba. Implanti su dugotrajniji i jači od proteza i protetskih mostova.

Titanijumski šrafovi se koriste jer nude bolju oseointegraciju, tj. bolje srastaju sa viličnom kosti, i imaju sjajnu biokompatibilnost, tj. vaše telo ih neće odbaciti kao strano telo. Ovo predstavlja jednu veoma važnu stavku, inače sam zahvat gubi smisao. Naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih može da dođe do neuspeha u ugradnji zubnih implanta.

Implanti mogu da imaju različite oblike, dimenzije i vrste konekcija između abatmenta (superstrukture) i krunice. U zavisnosti od oštećenja zuba i šta vi kao pacijent želite, vaš stomatolog će vam izneti koja shema implanta vam može najbolje odgovarati.

 

Prednosti i mane zubnih implanta

 

Možemo se osvrnuti na dobre i loše strane implantata i sagledati neke dobrobiti i nedostatke implanta zuba na jedan pregledan način, što vam može olakšati da se odlučite za ugradnju zubnih implanta.

Prednosti:

  • Zubni implanti zamenjuju nedostatak manjeg ili većeg broja zuba na način koji je najpribližniji prirodnim zubima.
  • Nedostatak zuba može da doprinese opadanju funkcije alveolarne kosti, zbog čega vaše lice može da postane usahlo i da poprimi starački izgled. Implanti zuba sprečavaju ovaj proces, time što stimulišu alveolarnu kost.
  • Zubni implanti prirodno srastaju sa vilicom, te ne postoji opasnost da ih vaš imuni sistem odbaci kao strano telo.
  • Ugradnjom implanta se održava zdravlje i upotrebljivost ostalih zuba u vilici. Zdravi zubi ne moraju da se bruse niti obrađuju da bi se prilagodili protezama ili protetskim mostovima.
  • Krunice na implantatima se estetski podudaraju sa vašim prirodnim zubima.
     

ortopan-snimak

 

Mane:

  • Neuspešna integracija implantata sa viličnom košću se dešava u 5% slučajeva ugradnje. Nemojte se brinuti jer se, uz savremenu medicinu, može utvrditi zbog čega je došlo do neuspeha i da se ugradi novi implant.
  • Retko kada (u 0,1% slučajeva) se dešava da glava implantata pukne. Ovo može da se desi usled nedostataka u materijalu ili dizajnu implanta, labavosti između implanta i krunice, ili/i bruksizma (škripanja zubima). Stomatolog će ukloniti oštećeni implant i usadiće novi na njegovo mesto.
  •  Ako nemate dovoljno koštane mase ili joj nedostaje gustina, stomatolog može da nadomesti ovaj nedostatak dodavanjem veštačke kosti i biokolagen membrane, što će olakšati da se implanti zuba bolje integrišu.
  • Pre početka operacije je moguće da se uspostavi nepravilan plan terapije, usled loše analize materijala, kliničkog pregleda ili analize nekvalitetnog 3D snimka.
  • Ako nakon ugradnje ne održavate pravilnu higijenu usne duplje, time možete da ugrozite dugotrajnost implantata.

Ugradnja impalntata- iskustva pacijenata


U 98% slučajeva ugradnja implanta je uspešna. Posle zahvata ćete narednih nekoliko dana osećati bolove u vilici, ali se oni mogu ublažiti uzimanjem analgetika i antibiotika. Takođe se preporučuje prestanak pušenja, redovno održavanje oralne higijene i posete stomatologu tokom faze zarastanja desni i kosti. Tokom faze zarastanja se postavlja privremena krunica na abatment, koja se zamenjuje sa trajnijom krunicom nakon 3 – 6 meseci.

Pacijenti izražavaju veliko zadovoljstvo sa ugrađenim implantima jer se ne primećuje nikakva razlika u osećaju i funkcionisanju zdravog zuba i implantata. Zubni implanti se savršeno uklapaju uz zdrave zube u vilici, dajući vašem osmehu očaravajući sjaj koji će vam povratiti samopouzdanje i zaseniti vaše okruženje!
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar