28.07.2022 Komentari: 0

Zbog čega se briga o zdravstvenoj zaštiti radnika smatra investicijom

U većini kompanija su radnici ti koji nose sav posao i održavaju firmu uspešnom i kvalitetnom. Upravo zato je bitno da se poslodavci posvete zdravstvenoj zaštiti radnika i pokažu im da brinu o njima kako bi se oni osećali zaštićeno i sigurno.

To će dovesti do boljih rezultata, zadovoljnijih radnika ali i leše slike firme u svetu jer će ovo predstavljati jedan od benefita koji će se i te kako čuti i biti jedan od razloga zašto će svi želeti da budu deo ovakve kompanije.

 

Zdravstveno osiguranje

 

Povrede na radu i van rada su česta situacija i većina zaposlenih u ovim situacijama je bitno da svi poseduju kvalitetno i odgovarajuće zdravstveno osiguranje kako bi bili sigurni da će im polisa osiguranja obezbediti odgovarajuće lečenje. Pored toga, uz ovakve polise često ide i visoka premija te je u slučaju povrede ili hirurškog lečenja visoka odšteta što omogućava zaposlenima da naplate svoju povredu.

 

Često ovakve polise omogućavaju i zdravstvenu zaštitu kvalitetniju i bržu od one u domovima zdravlja te se lakše rešavaju određeni zdravstveni problemi - pa čak i oni sa kojima se borite godinama.

 

Bolovanje i odsustva

 

Iako je ovo regulisano zakonom, potrebno je da poslodavci imaju razumevanja kada su u pitanju zaposleni koji imaju određenih zdravstvenih problema.

 

Često se usled bojazni da će doći do prekida radnog odnosa zaposleni okreću radu pod prehladom ili nekim drugim zdravstvenim stanjem te je neophodno omogućiti svima bolovanje i odsustvo sa posla ukoliko dođe do nekih bolesti. Potrebno je da zaposleni zna da ima mogućnost odlaska na bolovanje i odsustvo sa posla ukoliko dođe do nekih bolesti - što je pogotovo bitno za one koji boluju od nekih problema i potrebno im je da ponekad odsustvuju sa posla.

 

Grupni sistematski pregledi

 

Danas se sve više kompanija odlučuje na kompletne zdravstvene preglede za svoje zaposlene kako bi se radilo na prevenciji najčešćih bolesti. Kada su u pitanju ovakvi pregledi, najčešće se održavaju u specijalizovanim bolnicama ili poliklinikama koje imaju tim različitih lekara kako bi mogli da ponude nekoliko tipova pregleda. Jedan od najčešćih pregleda je i preventivna ehokardiografija koja predstavlja neinvanzivnu dijagnostičku metodu u kardiologiji.

 

Ovakvi pregledi su besplatni za radnike i predstavljaju značajan pomak u prevenciji bolesti i pomažu zaposlenima da održavaju svoje zdravlje redovno i nauče pravi značaj prevencije i ranog otkrivanja pojedinih zdravstvenih stanja.

 

zene-i-muskarac-razgovaraju

 

Zaštita na radu

 

Kada se radi o poslovnom okruženju, neophodno je uraditi sve kako bi zaposleni boravili i raili u sigurnom okruženju.

 

Ovo se odnosi na radne prostorije, materijale sa kojima se radi, pogotovo ukoliko su u pitanju štetni materijali ili situacije koje mogu da dovedu do ozbiljnih problema ili povreda. Takođe, potrebno je edukovati zaposlene kako da rukovode mašinama i opasnim materijama kako bi se sprečile eventualne nezgode. Potrebno je obratiti pažnju i na higijenu, luftiranje i ventilaciju prostorija ali i na sitne stvari kao što su potencijalna mesta za nezgode poput raznih stepeništa, staklenih delova ili visokih delova zgrade.

 

Osećaj sigurnosti

 

Svaka stavka koju poslodavac može da uradi kako bi svojim zaposlenim omogućio bolji i kvalitetniji posao predstavlja prednost u odnosu na konkurenciju.

 

Ukoliko se zaposlenima pokaže briga o njihovom zdravstvenom stanju i to se stavi kao jedna od bitnih stvari u opštem funkcionisanju firme, svi će primetiti koliko su zaposleni bitan faktor u firmi. Svaka stvar, bez obzira koliko mala bila, moći će da pomogne zaposlenima da se osećaju sigurnije i prijatnije na poslu što će im pomoći da daju više i rade svoj posao kvalitetnije.

Zdravstvena zaštita radnika predstavlja odnos nadređenih prema onima koji obavljaju posao i čine firmu. Bitno je dati im do znanja da želite da brinete o njima i da im pomognete da se osećaju sigurnije i bezbednije. Pored toga, ovakve stvari predstavljaju budućnost poslovnog sveta i ono što će određene firme izdvajati od konkurencije.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar