07.05.2024 Komentari: 1

Zašto je važno provoditi vreme na svežem vazduhu?

Često zaboravljamo koliko je važno provoditi vreme na svežem vazduhu, što ume da bude posledica brzog života kojim živimo. Naša svakodnevna rutina nas zatvori u kuću, kancelariju ili neki drugi prostor ograničen zidovima, a mi gubimo dodir sa prirodom i njenim blagodetima.

U ovom članku istražićemo zašto je važno izdvojiti vreme za boravak napolju i kako to može unaprediti naš život.

 

Ključ našeg fizičkog zdravlja


Uvek možete sesti i u svojoj bašti i uživati u miru čitajući knjigu ili ispijajući čaj. Međutim, održavanjem svoje bašte vi se bavite i određenim fizičkim radom koji pomaže u održavanju zdravog srca i pluća, reguliše krvni pritisak, kao i jačanju tela, dok će vam Einhell kosačica i drugi koristan alat i mašine pomoći da ove poslove obaviti bez muke.


Bilo da se radi o šetnji, trčanju, vožnji bicikla ili bavljenju sportom, aktivnosti na otvorenom su odličan način da doprinesemo našem opštem zdravlju. One ne samo što nam omogućavaju da održavamo kondiciju i jačamo mišiće, već i pomažu da regulišemo krvni pritisak i poboljšamo opšte zdravlje.


Redovno izlaganje svežem vazduhu i blagodetima prirode tokom vežbanja na otvorenom može imati pozitivan uticaj na naš kardiovaskularni sistem, respiratorni sistem i metabolizam. Aktivnosti na otvorenom ne samo da nam pružaju fizičke koristi, već i mentalno osveženje i psihičku dobrobit.


Kvalitetan vazduh je ključan za zdravlje naših pluća i disajnih puteva. Boravak na svežem vazduhu omogućava nam da dublje dišemo i unesemo više kiseonika u organizam, što može poboljšati opšti kvalitet našeg sna, podići nivo energije i poboljšati koncentraciju tokom dana.


Svež vazduh može da očisti naše disajne puteve i pluća od štetnih čestica i zagađivača koji se mogu akumulirati u zatvorenim prostorijama u kojima boravimo. Boravak na otvorenom omogućava nam da udahnemo čistiji vazduh koji može olakšati disanje i smanjiti opterećenje na našem respiratornom sistemu.


Ovo je posebno važno za osobe koje pate od respiratornih problema poput astme ili hroničnih oboljenja pluća, jer redovno izlaganje svežem vazduhu može doprineti smanjenju učestalosti i intenziteta simptoma.


Takođe, svež vazduh može pomoći u smanjenju rizika i alergija, doprinoseći jačanju našeg imunološkog sistema i opštem fizičkom blagostanju.


Izlaganje svežem vazduhu može dovesti do povećanih nivoa energije, poboljšane izdržljivosti i generalno boljeg respiratornog zdravlja.


Dakle, boravak na svežem vazduhu nije samo prijatan, već ima i konkretne koristi za naše fizičko zdravlje, što nas čini otpornijim na različite bolesti i poboljšavajući našu ukupnu vitalnost.

 

Pomaže mentalnom zdravlju


Sunce, svež vazduh i priroda su dovoljni da nam podignu raspoloženje i učine dan boljim. Redovan boravak na otvorenom ne samo što može poboljšati naše raspoloženje, već može podići energiju i motivisati nas, te doprineti boljem mentalnom blagostanju.


Kako bi pravilno funkcionisao, naš mozak koristi 20% kiseonika koji udišemo. Udisanjem čistog vazduha mozak će vam biti na zavidnom nivou kada je u pitanju njegova optimalnost, a to dalje pomaže vašoj koncentraciji i mogućnosti da jasno razmišljate.


Prirodna svetlost i mirna okolina pomažu nam da se osećamo smirenije i zadovoljnije svojim životom. Prirodna nam daje prostor za opuštanje, razmišljanje i unutrašnji mir, što nas čini smirenijima i zadovoljnijima svojim životom.


Ova jednostavna zadovoljstva prirode ne samo da nam daju trenutak da uspostavimo balans, već nas podsećaju na ritmam prirode, smirujući nas i povezujući nas sa prirodom.


Priroda ima moćan umirujući efekat na naš um. Boravak na svežem vazduhu, okruženje zelenilom i zvukovi prirode mogu smanjiti nivo stresa i anksioznosti.


Štaviše, i hormon u mozgu koji je odgovoran za raspoloženje takođe podleže uticaju kiseonika, odnosno, zavisi od količine kiseonika u vašoj krvi. Hormoni su mali prenosnici poruka od jedne telesne ćelije do druge posebnim oblikom hemijskog delovanja, a lučenje seratonina dovodi do toga da se osećate srećnije.

 

devojcica decak dvoriste

 

Oslobađa naš kreativni duh


Boravak na svežem vazduhu može biti vrlo inspirativan za naš um. Priroda nas okružuje raznovrsnim bojama, oblicima i teksturama koje mogu podstaći našu kreativnost i maštovitost i pomoći nam da stvorimo nešto novo.


Takođe, promena okruženja može poboljšati našu koncentraciju i produktivnost, posebno ako se bavimo kreativnim aktivnostima ili radimo na otvorenom. Bez obzira na to da li se bavimo slikanjem, pisanjem, fotografijom ili nekom drugom kreativnom aktivnošću, boravak na otvorenom može oživeti našu kreativnost i doneti novu svežinu u naše projekte i ideje.


Mir koji je u prirodi je dovoljan da nas inspiriše da zaronimo dublje u svoje misli, te podstiče refleksiju i unutrašnji dijalog koji nas dalje motiviše u procesu kreiranja.


Osim toga, fizička aktivnost na otvorenom može osloboditi blokirane emocije i podstaći našu sposobnost da izražavamo sebe na autentičan način.


Redovno provođenje vremena na svežem vazduhu donosi brojne koristi za naše fizičko i mentalno blagostanje, čineći nas zdravijima, srećnijima i vitalnijima.


Bitno je podsetiti sebe na vremena kada smo trčali kroz polja, vozili bicikl ili rolere i igrali se u parku. Kada odrastemo ove stvari se čine trivijalnim, ali one ne samo što ostavljaju uspomene već i trag na naše telo i um..

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    08.05.2024 12:44

    Upravo tako, često zaboravljamo, a veoma je važno, naročito za nas koji živimo u velikim gradovima. Zagađenje, buka i stres, uništavaju nas iznutra. Trudim se da kad god mogu odem negde na vikend. Ponekad me koči to što trenutno nemam auto, ali uz dobru organizaciju, sve je moguće. Uzmem auto iz Menadžer-a i eto me za čas bar na Kosmaju ili Fruškoj gori. A čak i jedan dan negde na svežem vazduhu znači mnogo.

Ostavi komentar