28.10.2022 Komentari: 1

Ugradnja implanta – šta treba da znate o starosnoj granici za ovaj stomatološki zahvat

Holivudski osmesi koji šarmiraju sa velikog ekrana imaju malo veze sa dobrom genetikom glumaca, a mnogo više sa veštinom stomatologa. Ugradnja implanta je čest zahvat na zapadu, ali i kod nas, te se može reći da nakon godina iskustva i rada u našim ordinacijama, spada u rutinsku stomatološku proceduru.

covek kod zubara

 

I pored toga mnogobrojna su pitanja pacijenata na ovu temu: da li je zahvat bolan, koliko traje, od čega se izradjuju zubni implanti, cena zahvata, koliko traje oporavak…?


Jedno od čestih pitanja jeste i da li postoje prave godine za implant zuba?


Da bismo lakše odgovorili na ovo pitanje hajde prvo da vidimo koji su najbitniji preduslovi za ovu stomatološku intervenciju.

 

Ko može biti kandidat za ugradnju implanta?

  • Ako je kod vas je došlo do trajnog gubitka jednog ili više zuba
  • dobrog ste opšteg zdravstvenog stanja
  • vaše oralno zdravlje je na zavidnom nivou
  • ne patite od osteoporoze i niste u drugom stanju

za vas su bez dileme zubni implanti. Cena samog zahvata je zanemarljiv faktor kada se uzme u obzir koliko se značajno popravlja kvalitet života osobe, a da ne govorimo o tome da jednom intervencijom praktično rešavate problem za ceo život.
 

Da li je onda implant zuba dobar izbor za moje dete?


Dečiji nestašluk ili nepažnja mogu dovesti do mehaničkih povreda, a one do gubitka zuba. Nedovoljno brige o oralnoj higijeni, te pojava uznapredovalog karijesa takođe dovode do gubitka zuba u ranom uzrastu. Bilo bi sjajno kada bi implant zuba mogao da reši taj problem kod dece i mladih.


Na žalost, ova intervencija nije idealno rešenje za one mlađe od 18 godina.

 

Zašto se uzima baš ova uzrasna granica?


Da bi implant dobro srastao sa viličnom kosti, potrebno je da ona dostigne svoju punu zrelost. To se obično dešava u tinejdžerskim godinama. Prosek je 18. godina, što znači da se u pojedinim slučajevima sazrevanje može pomeriti i do ranih dvadesetih.


Upravo će ove individualne razlike dobar stomatolog uzeti u obzir kada bude razmatrao da li mladu osobu podvrgnuti ovom tretmanu. Ukoliko se pažljivom analizom ustanovi da još uvek nije pravi trenutak da se zubni implant ugradi, ne brinite, alternativno rešenje uvek postoji.

 

Da li imam previše godina za implant zuba?


Ako postavljate sebi ovo pitanje, znajte da starost ne predstavlja kontraindikaciju za ugradnju implanta. Bez obzira na vaše pozne godine možete uživati u svim prednostima ove intervencije, s tim što sledeće stvari ipak morate da znate:

  • Hronične bolesti češće srećemo kod osoba starije uzrasne dobi

Hronična bolest (npr. hipertenzija ili dijabetes) ako je pod kontrolom i pravilno tretirana odgovarajućom terapijom ne mora biti kontraindikacija za ovu stomatološku intervenciju. U tom slučaju stomatolog će obavezno uzeti u obzir i mišljenje odgovarajućeg lekara specijaliste, a ovakvi pacijenti imaće poseban tretman tokom čitavog toka intervencije, od faze pripreme do faze postoperativnog oporavka, tako da praktično ne postoji mogućnost bilo kakve komplikacije.

 

covek u zubnoj ordinaciji

  • Pojedine bolesti ne dozovljavaju ovu intervenciju

Hronična bolest koja se ne leči na adekvatan način, zatim maligna oboljenja tretirana zračenjem ili hemioterapijom, kao i teža autoimuna oboljenja u tolikoj meri iscrpljuju organizam pacijenta, tako da u ovim slučajevima ugradnja implanta nije preporučljiva.

  • Kosti sa godinama prirodno gube svoju gustinu i volumen

Rekli smo da su kvalitet i kvantitet koštanog tkiva bitni za uspešno izvođenje ove intervencije. Na sreću, ovaj nedostatk se kod starijih pacijenata može nadomestiti ugradnje veštačke kosti, a zatim se može dalje nesmetano pristupiti ugradnji dentalnog implanta.

 

Da li vas posle svega što smo naveli i dalje kopka jesu li za vas zubni implanti?


Cena lepih i zdravih zuba ne meri se potrošenim novcem, već brojem blistavih osmeha, kvalitetno provedenih dana i mirno prospavanih noći, a to je upravo ono što dobijate ako se opredelite za ugradnju zubnih ipmlantata. Sve dodatne informacije pronaći ćete u odabranoj dentalnoj klinici.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. K

    Krezubi

    Odgovori

    26.01.2023 09:37

    Implantanti su najbolje nešto što je nauka o zubima izmislila. Jedino što je previše skupo. Proverio sam u nekoliko klinika, Dental Plaza, Brant i još neke cene su astronomske. JEdan ili dva mogu se priuštiti za više nema šanse. A sve mora privatno, fond ne učestvuje.

Ostavi komentar