09.10.2018 Komentari: 0

Šta raditi pre i posle laboratorijske analize?

Kada vas doktor uputi u laboratoriju da radite bilo kakve analize to ne mora da znači ništa strašno. Dakle, možda će analize pokazati da je sa vama sve u redu, što će i biti u najboljem slučaju. Međutim, naravno laboratorijske analize mogu da prikažu i da nešto sa vama nije u redu, ali onda ćete znati kako na dalje da se ponašate.

Čim imate neki problem, lekar će vas uputiti u laboratorije da uradite analize krvi, urina, stolice ili neke druge analize, kako bi bio siguran da je sa tim sve u redu. Nakon toga slede i mnoge druge analize. Pre svega treba da znate kako treba da se ponašate pre i nakon laboratorije. Ukoliko već imate uput ovde možete pronaći laboratoriju koja vam odgovara.

 

Ne unosite hranu najmanje 12 sati pre davanja krvi


Pre laboratorije nemojte večerati. Dakle, nema hrane minimum 12 sati pre. To je nešto što ćete lagano moći da ispunite. Dakle, lezite te večeri ranije i onako će biti potrebno da se malo bolje naspavate, jer ćete tog jutra verovatno morati rano da ustanete. Što ranije odete do laboratorije i što ranije završite to će vam biti lakše i to ćete kasnije moći ceo dan da odmarate i da jedete naravno sve ono što poželite.


Zabranjene fizičke aktivnosti

 

Dakle, jasno je da morate malo da se umirite dan pre laboratorije, odnosno dan pre vađenja krvi ili nekog drugog testa opterećenja. I to je veoma lako izvodljivo. Nemojte da preterujete sa fizičkom aktivnošću tog dana, a savetuje se da isključite bilo kakvu fizičku aktivnost. Dakle, bilo koji test koji uključuje vađenje krvi, automatski isključuje fizičku aktivnost dan pre.

 

Kako se daje urin i stolica?


Urin sami pripremate kod kuće, ne u laboratorijama. Dakle, posebnu bočicu kupite u apoteci. Ako vam vaš lekar nije rekao, potrebno je da u bočicu prikupite srednji mlaz urina. To znači da prvi mlaz pustite, a nakon toga u bočicu prikupite onaj srednji i to je to. Ne morate bočicu puniti do kraja. I za stolicu ćete dobiti posebnu bočicu, u koju ćete uz pomoć male spatulice staviti deo vaše stolice, minimalno. Dakel, to sve pripremate u prostorijama vašeg doma i onda donosite u laboratoriju.

 

Šta nakon vađenja krvi?


Nakon vađenja krvi, takođe treba da mirujte tog dana. Kada vadite krv treba da budete opušteni, a nakon toga ne treba da se izlažete neko fizičkoj aktivnosti. Odmah po vađenju krvi, još dok ste u laboratoriji, držite vatu čvrsto na mesto uboda i sedite malo, nekih pet minuta, čisto da vam se ne bi zavrtelo u glavi, ali verovatno i neće. Nakon toga možete apsolutno da nastavite sa vašim redovnim aktovnostima, ali bez preterano internzivnih fizičkih aktivnosti. I nemojte mnogo da opterećujete ruku iz koje ste davali krv.

 

Nemojte sami tumačiti analize


Ukoliko niste stručno lice, ukoliko niste student medicine, i ukoliko niste doktor specijalista niti medicinski radnik, onda bi naravno čitanje i procenjivanje rezultata, odnosno analiza iz laboratorije trebalo da prepustite nekom stručnom medicinskom licu, odnosno vašem doktoru. Naravno da će vas zanimati šta tu piše, šta to znači, ali sami i uz pomoć interneta nećete baš tako lako to otkriti. Zato, nakon laboratorije, pravac kod vašeg lekara. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar