09.11.2021 Komentari: 1

Šta je prenatalni test i da li je potrebno da ga sve trudnice rade?

Trudnoća je jedan od najlepših perioda života. Samim tim što se potpuno novi život razvija u vašem telu, potpuno je prirodno da postoji određeni strah za bebu. Genetske bolesti najčešća su briga novopečenih roditelja, pa je danas gotovo nemoguće da niste čuli za prenatalni test. Danas govorimo upravo o svim detaljima koji bi vas mogli zanimati, a pre svega šta je to prenatalni test i da li je obavezno da ga sve trudnice rade? 

 

Šta je prenatalni test?


Prenatalna dijagnostika je oblast medicine koja se poslednjih godina stalno razvija, a danas je veoma popularna, ne i bez razloga. U ovom trenutku ona pruža mogućnost budućim roditeljima da na vreme, u prvoj polovini trudnoće, otkriju da li njihova beba nosi neku genetičku nepravilnost i ako nosi, da se otkrije koja je. Prenatalni test je dakle test koji na vrlo jednostavan i komforan način testira zdravlje fetusa pre rođenja.


Daunov sindrom jedan je od najčešćih strahova budućih roditelja. Statistika kaže da se od 2010. do 2017. godine udvostručio broj dece rođene sa anomalijama, koje su najviše rađale trudnice starosti od 20 do 35 godina. Slobodno možemo reći da je ovo jedan od glavnih razloga zašto se roditelji opredeljuju da već u prvim nedeljama trudnoće provere stanje svog fetusa.

Takođe, prenatalni test omogućava rano saznavanje pola bebe.


Kada se radi prenatalni test?


Prenatalni test može se raditi od 10. nedelje trudnoće, pa se trudnice sve češće odlučuju na ovaj korak baš u tom prvom trimestru. Rezultati budu gotovi za oko 7 dana.


Da li je prenatalni test obavezan?


Redovni pregledi u trudnoći su svakako obavezni, ali prenatalni test nije obavezan. Nekada su ga radile samo starije prvorotke i nije bilo ni pomisli da ga rade mlade buduće mame. Danas je struka, kao i u svemu ostalom, podeljena. Pojedini lekari smatraju da je prenatalni test nešto što bi trebalo uraditi kako bi trudnoća prošla mirno, a takođe i kako bi roditelji na vreme bili upoznati sa svim rizicima, ukoliko oni postoje.

Sa druge strane, tu su lekari koji smatraju da je prenatalni test bespotrebno bacanje para kada su mlade devojke u pitanju, te da je sasvim dovoljno odraditi redovan dabl test. Odluka je samo vasa. Ovakvi testovi koji se rade od 10. nedelje trudnoće zaista iziskuju mnogo novca, te kada je upitanju prenatalni test, cena se kreće od 250e do čak 1000e u zavisnosti od ispitivanih parametara i laboratorijske analize.

 


Važno je gde radite test


Prenatalni test analizira slobodnoćelijsku fetalnu DNK u krvi majke, radi otkrivanja genetičkih sindroma kao što su trizomije autozoma i aneuploidije polnih hromozoma kod fetusa. Na tržištu se nalazi veliki broj prenatalnih testova, što često dovodi do toga da buduće mame nisu sigurne koji test je pravi za njih i bebu. Naš savet svakako bi bio da se, kao i za sve ostale stvari u trudnoći, posavetujete sa svojim ginekologom, odnosno doktorom koji vodi vašu trudnoću. Takođe, ono što možete samostalno da uradite jeste da obratite pažnju na sledeće stvari:

• Da li postoje kliničke studije objavljene o tom testu;
• Kakav je integritet kompanije koja taj test zastupa;
• Koja je metodologija ispitivanja;
• Način na koji se uzorci uzimaju;
• Kako i da li se pod adekvatnim uslovima transportuju u genetičku laboratoriju koja sprovodi prenatalni test.

Dakle, nemojte se voditi pomodarstvom da se nešto mora, ukoliko je to vasa okolina uradila ili se od vas očekuje. Ukoliko imate preko 30 godina, većina lekara savetuje da bi ovakvi testovi zaista bili korisni. Ukoliko ste mlađa trudnica, posavetujte se sa svojim lekarom oko ove odluke. Bezbrižna trudnoća je pravo svih, a odluka je samo vaša. 

Komentari(1) Napiši komentar

  1. T

    Tamara Kaplarević

    Odgovori

    13.02.2022 13:32

    Poštovanje, pokušala sam da Vam pošaljem u dva navrata poruku preko kontakt forme (ali ne znam da li ste je dobili jer konstantno izbacuje neku grešku). Volela bih da popričam sa Vama oko potencijalne saradnje, te ako ste u mogućnosti, kontaktirajte me na mejl koji sam navela.

    Lep pozdrav

Ostavi komentar