31.01.2023 Komentari: 1

Šta je najbolje rešenje za proširene pore?

Proširene pore su povećane i vidljive rupice na koži lica. Mogu se pojaviti usled različitih faktora kao što je starenje, opuštanje kože, genetika, ali na pojavu utiče i neadekvatna nega kože i nezdrava ishrana. 

Takođe, starenjem kože, elastičnost se smanjuje, postaje suva koža lica što isto tako može dovesti do stvaranja proširenih pora. Neki faktori koji jednako doprinose stvaranju proširenih pora su izloženost suncu, neadekvatna nega kože i hormonski disbalans.

 

Zašto se pore šire?


Pore se šire zbog prekomerne proizvodnje sebuma što dovodi do njihovog širenja i zapušavanja. Višak sebuma se javlja kada koža proizvodi previše masnoća, što može dovesti do začepljenja pora i stvaranja problema poput mitisera, upalnih akni (bubuljica), ali i proširenih pora.


Zapušene pore na licu su pore koje su blokirane masnoćom
. To su mrtve stanice kože i nečistoće koje dovode do pojave čvorova i tamnih mrlja.


Kako biste se rešili ovog problema, važno je da birate one proizvode koji prvenstveno odgovaraju vašoj koži, ali koji će činiti kožu čvršćom i stimulisati kolagen i elastin.


Kako bi se sprečio i rešio problem zapušenih pora, preporučuju se sedeći koraci: redovno čišćenje, hidratacija kože, korišćenje adekvatnih proizvoda za čišćenje, i naravno, zdrava ishrana.

 

Stoga se preporučuje redovno čišćenje i hidratacija kože i korišćenje proizvoda za sužavanje pora. Ako su pore vrlo velike, možda će biti potrebna medicinska intervencija, poput laserske terapije ili mikrodermoabrazije.

 

Kako se rešiti proširenih pora na licu?

 

Pravilna nega kože je prvi korak ka smanjenju viška sebuma. Važno je korišćenje proizvoda za negu kože koji regulišu proizvodnju sebuma, ali je još važniji zdrav način života koji uključuje zdravu ishranu i dovoljno spavanja. Ukoliko problem ostane, obratite se lekaru dermatologu za dalje preporuke.


Kako biste se rešili proširenih pora, preporučuju se sledeći koraci:

 

  • Redovno čišćenje kože - korišćenje kozmetičkih sredstava bez alkohola i dobro ispiranje lica kako bi se uklonile masnoće i nečistoće.
  • Hidratacija - korišćenje hidratantne kreme kako bi se sprečilo sušenje kože.
  • Korišćenje krema za proširene pore - proizvodi koji sadrže retinol, salicilnu kiselinu i hijaluronsku kiselinu mogu pomoći u sužavanju pora.
  • Zdrava ishrana - konzumiranje hrane bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pomažu u jačanju kože.
  • Ako su pore vrlo velike, možda će biti potrebna medicinska intervencija, poput laserske terapije ili mikrodermoabrazije. Važno je konsulotvati se sa lekarom specijalistom pre nego što se preduzmu bilo kakve radnje.

 

Proširene pore - tretman

 

Proširene pore se mogu tretirati na pravilan način i suzbiti njihovo širenje tako što ćete redovno čistiti i hidrirati kožu odgovarajućim sredstvima za negu kože, koristite proizvode za sužavanje pora i vodite računa o zdravoj i izbalansiranoj ishrani.


Pored svakodnevne nege, ukoliko dođe do komplikacija možete pribeći nekim od medicinskih procedura:

 

  •  Mikrodermoabrazija - mehaničko čišćenje lica koje uklanja mrtve stanice kože i čisti pore.
  •  Laserska terapija - lasersko sužavanje pora i smanjivanje proizvodnje sebuma.
  •  Terapija ozonom - korištenje ozonske terapije za sužavanje pora i čišćenje kože.
  •  Injekcije hijaluronske kiseline - povećava volumen kože i sužava pore.

 

Važno je konsultovati se sa lekarom, dermatologom, pre nego što preduzmete bilo kakve radnje. A posebno je važno da uz lekarsku konsultaciju odaberete odabrati najprikladniji tretman za vaš tip kože koji će dati najbolje rezultate.

Više o tome kako se neguje koža i smanjuju proširene pore, kao i kako korejska kozmetika može da vam pomogne u rešavanju problema sa licem, pogledajte ovde.
 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    04.03.2023 10:32

    Da, za mlade je dovoljno da se redovno čisti i hidrira, i sve izgleda savršeno. Za nas malo starije, jedina nada su tretmani na 'nanoklinici'. Sve ostalo, i ako nešto pomogne, nije dovoljno. Inače, saveti su vam sasvim korektni.

Ostavi komentar