08.01.2020 Komentari: 1

Skidanje mladeža

Ne tako davno se smatralo da mladeže na telu ne bi trebalo uklanjati, već jednostavno pratiti njihovo ponašanje, odnosno promene koje se javljaju. Mnogi hirurzi i drugi stručnjaci su smatrali da tek ukoliko dođe do određenih promena na mladežima, treba početi sa njihovim praćenjem, a možda i pristupiti hirurškoj ili nekoj drugoj intervenciji, a ako za tim postoji potreba.

Tačnije, ako stručnjak nakon pregleda i svih potrebnih ispitivanja, proceni da je bolje odstraniti određeni mladež, pristupa se intervenciji, koja je u većini slučajeva podrazumeva angažovanje hirurga.


Međutim, savremena tehnologija nalazi primenu i u oblasti medicine, tako da se sve češće može čuti i mišljenje stručnjaka da je bolje ukloniti mladeže, nego čekati da do promena na njima dođe.


U principu je vrlo nezahvalno stati na stranu jednih ili drugih, te prihvatiti u potpunosti određeno mišljenje. Upravo iz tog razloga je svakom pojedincu prepuštena odluka o tome da li se odlučiti za uklanjanje mladeža ili ne. Takođe bi svaki pacijent trebalo da se opredeli i kojoj intervenciji želi da pristupi, jer danas postoji nekoliko načina za uklanjanje mladeža, a ne samo standardna, hirurška metoda.


Kada je preporučljivo ukloniti mladeže?


Mišljenja po ovom pitanju su i dalje u određenoj meri oprečna, ali jee većina stručnjaka saglasna da postoje situacije kada je preporučljivo ukloniti mladež. A to su uglavnom sledeće situacije:


- ukoliko se nalaze na mestu gde postoji mogućnost povređivanja
- ukoliko se javi pojačan svrab na mladežu
- ukoliko dolazi do čestog krvarenja mladeža
- ukoliko dođe do značajne promene u veličini
- ukoliko se menja boja mladeža
- ukoliko je primetna promena u strukturi mladeža


Uopšteno, dakle, ako dođe do bilo kakve upadljivije promene ili ako se mladeži nalaze na nezgodnom mestu, mahom je preporuka lekara da oni budu uklonjeni.

 

Uklanjanje mladeža


Trebalo bi da pacijent koji primeti bilo kakvu promenu na mladežu uradi dermoskopski pregled, odnosno da se obrati nadležnom stručnjaku. U većini slučajeva će on preporučiti i da bude izvršen takozvani histopatološki nalaz, posle kada će odlučiti da li je potrebno da bude izvršeno uklanjanje mladeža ili ne.


Danas je sve manje u ponudi onih ordinacija, koje pacijentima nude mogućnost uklanjanja mladeža hirurškim putem, već se to sve vrši ili laserski ili uz primenu radiotalasa.

 

Uklanjanje mladeža radiotalasima


Takozvano radiohirurško uklanjanje mladeža se smatra jednom od najbezbednijih metoda danas. A izuzev mladeža, na ovaj način mogu biti uklonjene i:
- keratoze
- bradavice
- demofibromi
- ksantelazmi
- kondilomi
- dermalne ciste
- ateromi
- seboreične keratoze
- prošireni kapilari
i druge promene na koži i sluzokoži.


S obzirom na to da je u pitanju izuzetno napredna tehnologija, to je vrlo važno odabrati odgovarajuću kliniku, odnosno ordinaciju, u kojoj su zaposleni isključivo stručnjaci specijalizovani i za radiotalasnu hirurgiju. Na taj način će svaki pacijent biti u potpunosti zaštićen i siguran, budući da će intervencija proteći u najboljem mogućem redu.


Vrlo brzo će biti izvršena intervencija radiotalasima, jer se smatra izuzetno efikasnom i naprednom metodom. Jednostavno, napredna je u tom smislu što se zahvaljujući primeni radiotalasa povećava temperatura u ćeliji, a što posredno dovodi do toga da tečnost eliminacije ćelije ispari, pa u većini slučajeva i ne dolazi do promena na okolinom tkivu, što se ne može reći za uklanjanje mladeža laserom.


Upravo iz tog razloga je uvek preporučljivije odlučiti se za skidanje mladeža radiotalasima, jer je u pitanju metoda koja je mnogo manje agresivna i mnogo više precizna.


Oporavak posle ove intervencije je vrlo brz i jednostavan, pa je upravo to jedan od razloga zbog koga mnogi stručnjaci u većini slučajeva preporučuju upravo skidanje mladeža radiotalasima.


Ukoliko vam se učini da je došlo do promena na bilo kom mladežu, najbolje je da se u što kraćem roku obratite stručnjacima, koji će proceniti da li je potrebno izvršiti odmah uklanjanje mladeža radiotalasima ili na drugi način.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. V

    Vojkan

    Odgovori

    26.04.2020 19:37

    Citam na sajtu https://www.nanoklinika.rs/ da se moze ukloniti svaki zdravi mladez a da nije opasno po zdravlje,da li je to moguce?

Ostavi komentar