17.08.2022 Komentari: 0

Retinol, vrhunska nega kože

Retinol i njegovo dejstvo na kožu je sada već svima dobro poznato. Širom sveta kozmetologija pronalazi načine da retinol uvrsti u tretmane protiv starenja, akni, masne i problematične kože. Ipak, retinol treba koristiti umereno i najpre se, uz konsultaciju sa dermatologom, odlučiti za onu kremu koja odgovara baš našem tipu kože.

Kako retinol pomaže našoj koži i zbog čega uživa toliko poverenje dermatologa u lečenju i podmlađivanju kože, pročitajte u nastavku teksta.

 

Šta je retinol?

 

Retinol je oblik vitamina A koji značajno utiče na proizvodnju kolagena u našoj koži. S obzirom da je kolagen taj od kojeg zavisi hoćemo li imati bore ili ne, retinol je posrednik koji pojačava proizvodnju kolagena i podstiče obnovu kože.


Retinol kao vitamin može da spreči razgradnju prirodnog kolagena u koži. Čim je razgradnja ukolagena usporena, naša koža duže zadržava mladalački izgled bez bora.


Retinol može značajno da ubrza razmenu ćelija unutar kože, podstakne prokrvljenost i cirkulaciju. Takvim ubrzavanjem razmene ćelija, retinol pročišćava pore, a može i da zaustavi proces hiperpigmentacije kože, jer smanjuje proizvodnju melanina.


Kao derivat vitamina A, retinol ubrzava proces odumiranja starih ćelija i proces stvaranja novih, zbog čega koža dobija sjaj, elastičnost i mladalački izgled.


Sad kad znamo šta je retinol, evo šta treba uključiti u rutinu i na šta treba obratiti pažnju.

 

Kreme sa retinolom

 

Kreme sa retinolom namenjene su onima koji muče muku sa proširenim porama, flekama i neujednačenim tenom, ali i dosadnim borama.


Na tržištu se može naći zaista impozantan broj krema sa retinolm, naročito kad je u pitanju nega predela oko očiju koja je posebno osetljiva.


Međutim, uz sve prednosti retinola, treba voditi računa o tome da ovaj derivat, ubrzavajući smenu ćelija, može da dovede do određenih neželjenih dejstava.


Ukoliko se nakon upotrebe kreme sa retinolom na vašem licu pojavi iritacija, crvenilo i suvoća, znajte da je za vas retinol ipak prejak. Treba ga, shodno tome, uz konsultaciju s dermatologom, potražiti u nekoj kremi koja sadrži manju koncentraciju retinola.


Još jedan problem koji retinol može izazvati jeste preterana suvoća kod kože sklone aknama. Naprasno isušivanje kože može dovesti do toga da se stanje sa aknama pogorša, zato kreme sa retinolom treba upotrebljavati postepeno kako bi se koža navikla.


Svi neželjeni efekti retinola mogu se izbeći odabirom nežnijih i slabijih retinoida. To su kreme sa retinolom koje na sebi imaju naznaku da su namenjene posebno osetljivoj koži. Ukoliko se ispostavi da nema neželjenih dejstava, koncentracija retinola se vremenom može povećavati za što bolji učinak.

 

kap vode

 

Kad je najbolje koristiti kremu sa retinolom?

 

Poznato je da kreme sa derivatima vitamina A loše reaguju na sunčevu svetlost, stoga je svaku kremu sa retinolom najbolje koristiti noću.


Derivati vitamina A se razgrađuju na suncu i koža je tada znatno osteljivija pa može doći do hiperpigmentacije i fleka. Pored toga, koža je nakon upotrebe retinola osetljiva jer stvara novi sloj ćelija, zato joj ne prijaju spoljašnja oštećenja.


Nakon nanošenja kreme sa retinolom pre spavanja, sastojak se resorbije u koži i sa enzimima rešava sve probleme kože bez bojazni od svetlosti ili dnevnih oštećenja, dodira, umivanja i slično.

 

Krema sa retinolom za lice – prednosti

 

Krema sa retinolom čini našoj koži sledeće:

 

  • Smanjuje vidljivost bora
  • Ubrzava proces regeneracije kože
  • Ubrzava stvaranje kolagena
  • Grubu kožu čini mekšom
  • Poboljšava čvrstinu kože i tonus
     

Dnevna rutina nege sa retinolom

 

S obzirom da upotreba retinola zahteva malo pažljiviju upotrebu, važno je držati se nekih smernica pri dnevnoj rutini.
Počinjemo od čišćenja kože: Najpre preparati za čišćenje moraju da budu blagi i bez iritanasa (koža ne sme da zateže). Preporuka je duplo čišćenje, prvo preparat na bazi ulja, a potom blaga pena. Bez obzira što imate masnu kožu, dok koristite retinol, uzmite penu za suvu kožu, poželjno bez mirisa (Cosrx Hydrium pena, Heimish zeleni gel).

Retinol se nanosi na čistu i obavezno suvu kožu, sačeka se pola sata i posle toga se može naneti hranljiva ili hidratantna krema, jednostavnog sastava, sa umirujućim dejstvom.


Za potpuno hidrataciju iskoristite aloju jer je to najkraći put do trenutne hidratacije. Aloja je sastojak koji odlično hidrira, pa je Benton Aloe krema odličan izbor uz retinol, za normalnu i mešovitu kožu, dok je Benton Cacao krema najbolji izbor za normalnu i suvu kožu.

Danima kada se ne koristi retinol ili pola sata posle može da se koristi hranljiva noćna maska.

Bez obzira koristite li kremu sa retinolom ili ne, poželjna je svakodnevna upotreba zaštitne kreme sa visokim faktorom.
Negujte svoju kožu i ona će vam uzvratiti lepotom, zdravljem i blistavošću.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar