29.03.2018 Komentari: 0

Kako se najjednostavnije rešiti kondiloma

Pročitajte više o tipovima HPV virusa, razlikama između kondiloma i fibroma, i otkrijte najefikasnije načine koji vam omogućavaju da se rešite kondiloma zauvek. 

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da postoji preko 50 miliona stanovnika inficiranih HPV virusom. Ukupan broj zaražen svrstao je HPV infekciju ne čelo liste najzastupljenijih polno prenosivih oboljenja. HPV ili humani papiloma virus glavni je okidač za nastanak polnih ili veneričnih bradavica tj. kondiloma (vodi poreklo od grčke reči kondiloma što znači zaobljena izraslina). Ovaj virus otkriven je krajem 70-ih godina prošlog veka. Do danas je poznato preko 100 podtipova HPV-a. Uklanjanje kondiloma prirodnim putem je najčešći cilj koji oboleli postavljaju sebi. Put ka tom cilju često dovodi i do pogrešnih izbora koji su neretko posledica netačnih informacija koje kruže internetom. Primer jedne od njih je lečenje kondiloma kantarionovim uljem. Ipak, prednost treba dati lekarima tj. struci jer je to jedino rešenje, počev od uspotavljanja ispravne dijagnoze, preko procesa lečenja, do samog izlečenja.


Tipovi HPV-a i regije koje kondilomi zahvataju


U zavisnosti od tipa HPV virusa, kondilomi mogu da se jave na različitim delovima tela, kao što su: grlić materice, vagina, anus (perianalna, analna i intraanalna regija), penis i testisi, koža pubičnog dela, sluzokoža polnih organa, grlo i grkljan. Postoje jasni dokazi da pojedini podtipovi izazivaju maligne promene kako na polnom organu muškaraca, tako i na grliću materice kod žena. Upornost anogenitalnih bradavica manifestuje su u vidu učestalih recidiva te se cela problematika njihovog odstranjivanja kod zaraženih može svesti na pitanje: „Kako se rešiti kondiloma zauvek?“


Razlika između kondiloma i fibroma


Pojava papula ili čvorića predstavlja prvu promenu koja se javlja na površini kože. Vremenom ove promene mogu poprimiti izduženi oblik, prerasti u bradavice ili mekane promene. Mogu poprimiti oblik karfiola, petlove kreste, visiti na peteljci i na kraju mogu se manifestovati u nivou površine sluzokože. Anogenitalne bradavice se mogu razlikovati i po veličini.


Laici su skloni da svaku promenu „dijagnostifikuju“ kao polnu bradavicu – najčešće zato što je to jedno od retkih oboljenja za koje su čuli. Ipak, postoji dosta sličnosti i sa nekim drugim promenama u navedenim regijama, kao što je to slučaj sa fibromima. Zato je neophodno da pregled, uspostavljanje dijagnoze i davanje terapije bude povereno dermatologu. Još jedan od argumenata koji ide u prilog odlaska lekaru jeste činjenica da su sami pacijenti spremni da se upuste u nestručno „uklanjanje kodiloma prirodnim putem“ koji za njih podrazumeva upotrebu propolisa, sirćeta, lista masline ili kantarionovog ulja, ali ne i odlazak dermatologu.


Takođe, neke promene mogu podsetiti na rak kože, posebno neke forme kondiloma, među kojima je najpoznatija sličnost kondiloma tipa Buške-Levenštajn, koji mogu narasti do ogromnih dimenzija.

 

Značaj stručnog pregleda


Najpozvaniji da odgovore na pitanje: „Kako se rešiti kondiloma zauvek“ jesu lekari, koji dijagnozu u najvećem broju slučajeva postavljaju golim okom. Ređe, primenom drugih tehnika i metoda. Postoje i slučajevi gde je neophodno hirurško odstranjivanje, uz obaveznu prateću histopatološku verifikaciju. Oboleli posežu za raznim, najblaže rečeno bizarnim internet savetima koji mogu dovesti do dodatnih komplikacija. Tako se najčešće sreće detaljno uputstvo koje treba da eliminiše posledicu HPV infekcije, a to su kondilomi - lečenje sirćetom i ostalim „babskim“ tinkturama su „preplavili“ internet. U stopu ih prati veliki broj detaljnih instrukcija za uklanjanje kondiloma prirodnim putem. Pri čemu se pod prirodnim putem izlečenja misli na lečenje kondiloma kantarionovim uljem. Struka je saglasna i jasna. Da bi se izlečili, kondilomi moraju najpre da se precizno dijagnostikuju, mora se sagledati opšte stanje pacijenta, utvrditi vrsta polnih bradavica i uzeti u obzir površina zahvaćene regije, kao i protekli vremenski period od ispoljavanja tj. nastanka kondiloma do momenta javljanja lekaru.


Smatra se da se u proseku nakon dve do tri godine sam virus eliminiše iz organizma tj. površinskih slojeva kože u kojima se nalazi.

 

Prednosti brojnih tehnika uklanjanja kondiloma


Anogenitalne bradavice mogu biti vrlo uporne i neretko se javljaju recidivi. Zato pacijenti kojima su se opet pojavili kondilomi, prirodno lečenje ipak na kraju povežu sa nekom od stručnih tehnika uklanjanja polnih bradavica.


Danas je u kliničkoj praksi prihvaćeno 5 tehnika kojima se uspešno uklanjaju anogenitalne bradavice, to su:

  1. Laserski tretman – karakteriše ga vrlo uspešan stepen eliminacije kondiloma, uz nešto duži oporavak pacijenta,
  2. Elektroakuterizacija – uklanjanje se sprovodi „prženjem“ izraslih promena uz primenu lokalne anestezije,
  3. Hirurško odstranjivanje – posebno se primenjuje kod gigantskih izraslina,
  4. Kriohirugija – polna bradavica se tretira tečnim azotom, nakon čeka otpada i
  5. Spoljni tretmani – masti, trihlorsirćetna kiselina itd. Sve ove tretmane može sprovoditi jedino stručno i osposobljeno lice odnosno lekar. Razlog je jednostavan, svi preparati mogu izazvati ozbiljne komplikacije. 


Sagledavanjem celokupne situacije, doktor će utvrditi koja medota će dati najbolje rezultate u svakom konkretnom slučaju. Taj izbor je ujedno i odgovor na pitanje koje muči svakog ko je iskusio probleme sa anogenitalnim bradavicama - kako se rešiti kondiloma zauvek?

 

Kako se zaštiti od kondiloma?


Najbolji način uklanjanja kondiloma prirodnim putem jeste preventiva. Nažalost, prevencija još uvek ne sadrži čarobnu tabletu koju možete popiti i zaštiti se. Iako je dostupna vakcina, koja je postala deo obavezne zdravstvene strategije u mnogim državama, ona ne pokriva sve potdipove HPV-a. Takođe, primenjuje se u uzrastu između 11 i 26 godina tj. bitno je da osobe prime vakcinu pre stupanja u prvi seksualni odnos.


Kondom može smanjiti rizik od prenošenja HPV virusa, ali postoje regije koje njime ne mogu biti pokrivene. Takođe njime se ne može sprečiti razmena telesnih tečnosti, te rizik, iako nešto manji i dalje ostaje prisutan.


Zbog svega najbolja zaštita jeste izgrađen odnos poverenja i stalan partner. Monogamija je najsigurnija prevencija.


Za više informacija o načinu prenošenja i tehnikama lečenja posetite zvanični web sajt specijalističke ordinacije Medical Time.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar