28.04.2023 Komentari: 1

Kako izabrati naočare za vid i zaštitu od sunca?

Leto je najbolji povod da se ponovite i svoje lice i oči propisno zaštitite. Uz odgovarajući par naočara, sunčanih ili dioptrijskih, činite puno za svoje zdravlje. Osim kvalitetne zaštite, želite da vam izabrani par i dobro stoji, te se pitate koji oblik naočara mi odgovara? 

Devojka isprobava naočare za vid.

 

Ne brinite, mi znamo kako izabrati naočare za vid i za sunce, tako da sjajno pristaju uz vaš oblik lica. Pročitajte ovaj kratak vodič i zauvek rešite dilemu!

 

Kako odabrati okvir za naočare koji pristaje vašem licu?


Tehnologija je toliko uznapredovala da danas i oni sa dioptrijom imaju tu sreću da mogu da biraju između pregršt različitih modela naočara i budu veoma trendi. Tu mogućnost svakako treba iskoristiti i izabrati ram koji vam najbolje pristaje.


Sunčani okviri, a posebno okviri za naočare za vid (koje ste primorani da nosite svakodnevno), moraju biti izabrani pametno tako da vas ništa ne žulja, ne spada i da je izrada visokokvalitetna. U pitanju je vaše zdravlje i zato uvek birajte kvalitetne, brendirane naočare, a nikako one sa ulične tezge ili od nepouzdanih prodavaca.


Izbor modela danas je zaista veliki, a tu je i niz stvari o kojima bi trebalo povesti računa, što zna da bude i prilično iscrpljujuće. Naočare bi trebalo da štite naše oči, da budu lagane i izrađene od kvalitetnih materijala koji prijaju našoj koži lica i ne iritiraju je, posebno kad su velike vrućine.


Pored toga, želimo i da nam one stoje kao salivene i laskaju našem obliku lica. Pročitajte naše savete i izaberite sunčani ili dioptrijski ram koji najbolje pristaje vašem obliku lica.

 

Evo kako izabrati naočare za vid prema obliku lica


Pre nego što pređemo na okvire, pomoći ćemo vam da odredite svoj oblik lica. To je moguće uz pomoć tri jednostavna koraka:

  • Odredite koji je deo vašeg lica najširi. Jagodice upućuju da imate srcoliki ili dijamantski oblik, brada na trouglast ili četvrtast oblik lica,  čelo na okruglo lice, a ako je sve jednake veličine onda posedujete najzahvalniji ovalni oblik lica.
  • Ustanovite kakvog vam je oblika brada. Špicasta brada karakteristična je za srcoliki oblik lica, okrugla brada upućuje na ovalno i okruglo lice, dok četvrtasta brada odlikuje četvrtasto ili trouglasto lice.
  • Pogledajte lice u celini – šire i kraće lice je okruglog ili četvrtastog oblika, a izduženo lice upućuje na duguljasti ili ovalni oblik

Prilikom biranja rama važno je da ram bude u suprotnosti vašem obliku lica kako bi ono izgledalo što simetričnije. Tako oštar ram najbolje pristaje onima sa okruglim licem, te same crte lica deluju definisanije. S druge strane, ako posedujete oštre crte lica, onda su vam potrebni obliji i tanji ramovi kako bi vaš izraz ublažili.

 

Kupovina naočara za sunce.

A sada detaljnije pogledajte kakav oblik rama najbolje pristaje vašem obliku lica:

  • ovalan oblik lica – najzahvalniji i svaki oblik rama mu dobro stoji
  • okrugli oblik lica – pravougaoni ili kvadratni ramovi
  • trouglast oblik lica – ramovi sa naglašenim gornjim delom naočara
  • četvrtast oblik lica – ramovi sa akcentom na gornjoj liniji, okrugli i uski
  • dijamantski oblik lica – zahvalan je poput ovalnog, no najbolje mu pristaje mačkasti oblik naočara
  • srcolik oblik lica – široki ramovi, oni sa užim mostom ili tanjim drškama
  • duguljast oblik lica – zaobljeni ramovi koji imaju jednaku gornju i donju stranu

 

Kako odrediti veličinu naočara za sunce?


Pored oblika i materijala, izuzetno je važna, ako ne i najvažnija i dobra zaštita. Brendiran i kvalitetan par poseduje baš sve i to su jedine pouzdane naočare za sunce sa UV zaštitom. Cena ovih naočara zavisi od stepena zaštite koju određeni par poseduje, te što je viši i cena je veća.


Pored toga, važna je i veličina samih naočara i ona bi trebalo da bude usklađena sa veličinom vašeg lica. Zato bi bilo korisno da uradite sledeće:

  • U slučaju da kupujete online, izmerite proporcije vašeg lica i uporedite ih sa merama na sajtu određenog modela
  • Ako imate neke svoje stare naočare čijom ste veličinom zadovoljni, uporedite njihove mere sa merama modela koji želite da kupite.

Sad kad sve ovo znate, lako je odabrati idealan par koji će vas dobro štititi i istaći ono najbolje na vašem licu.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. J

    Jelena

    Odgovori

    17.06.2023 07:28

    Veoma je važno da čim primetite da vam nešto smeta i da čkiljite da biste videli, odete kod očnog lekara. Ja sam čkiljila godinu dana sve misleći, ima vremena. Pa onda zaradila u startu veću dioptriju i dobila borice oko očiju, zbog kojih pomišljam na odlazak na nanokliniku Brant.
    Sve u svoje vreme. Starenje je neminovno, ali je potrebno reagovati na vreme i zbog vida, i zbog nepotrebnog stvaranja bora na licu.

Ostavi komentar