05.01.2023 Komentari: 0

Kako da odaberete prve cipele za bebe

Vaše dete je nedavno prohodalo i pred vama je novi zadatak – kupovina prvih cipelica. Sve što ste do sada kupovali za vašeg mališana birali ste sa posebnom pažnjom, pa vam je jasno da i sada morate tako postupiti. Ali kako uopšte da znate koja je najbolja obuca za prohodavanje.

U nastavku teksta pročitajte kada i kako izabrati prve cipele za bebe.

 

Kada kupiti prve cipele za bebe

 

Ovo je prvo pitanje koje treba da postavite kada vaš mališan krene da pravi svoje prve korake. Mnogi roditelji će pohrliti u kupovinu. Predlažemo vam da budete srpljivi i kupovinu odložite do trenutka kada dete dostigne samostalnost u hodanju.
Od prvih koraka do samostalnog hoda treba da protekne period dovoljno dug u kojem će mališan hodati bosonog ili eventualno u neklizajućim čarapicama.

 

Na ovaj način ono vežba mišiće stopala, razvija osetljivost nervnih završetaka na koži tabana, uči da oseti podlogu, vežba ravnotežu, kao i da se oslanja celom površinom tabana. Obuvanje cipelica pre vremena usporiće ovaj proces kroz koji ono vežbanjem dolazi do stabilnog samostalnog hoda.

 

Najbolja obuća za prohodavanje - kako izabrati


Sada kada znate kada kupiti prve cipele za bebe, bacate se na istraživanje domaćih prodavnica i ostajete zatečeni izborom – mnoštvo brendova i modela i svi tvrde da imaju ono najbolje.


Cipele za prohodavanje specifične su po tome što moraju obavezno biti od prirodnih materijala, moraju biti savitljive i meke, ali ne previše, kako bi pružile dovoljnu potporu i zaštitu dečijem stopalu.


Evo šta sve treba da uzmete u obzir kada krenete u kupovinu.

 

Prve cipele za bebe moraju biti odgovarajuće veličine


Osnovni preduslov da vaše dete opušteno i slobodno hoda jeste da cipele budu odgovarajuće veličine. I nama odraslima se dešava da promašimo broj kada kupujemo cipele za sebe, pa je greška pri izboru obuće za dete još verovatnija. Zato kupovini pristupite bez žurbe, isprobajte i po nekoliko modela i brojeva. Obratite pažnju ne samo da li je cipela dovoljno dugačka tako da ostavlja prostora u predelu prstića, već i da li je dovoljne širine. Ne očekujte da dete vremenom razgazi cipelu. Cipela koja je veličinom odgovarajuća već pri prvom nošenju je najbolja. Obuca za zimu mora čak biti i malo komotnija zbog punijih čarapica koje će dete nositi.

 

plave cipele za bebe sa zutim pertlama


Nakon što ste detetu obuli cipelice i dodirom proverili da li je veličina prava, testirajte to tako što ćete pustiti dete da hoda po prodavnici. Na bilo koji znak nelagode, ustezanja da napravi sledeći korak, izvrtanja nogu, odustanite od kupovine tog modela ili probajte sa većim brojem.


Prve cipele za bebe nećete dugo koristiti jer dečija stopla brzo rastu. Ne zaboravite da barem jednom mesečno proverite da li obuća koju ste izabrali i dalje odgovara. Praksa je pokazala da je mališanima neophodno menjati cipele na svakih 3 do 6 meseci, barem u početku.

 

Dubina cipela i savitljivost đona

 

Ovo je sledeća veoma bitna karakterristika najbolje cipele za prohodavanje. Proverite da li je đon fleksibilan, ali opet ne previše. Probajte da pronađete neku zlatnu sredinu. Takođe, bilo bi idealno da je otporan na proklizavanje, tj. da dobro prijanja za podlogu čime će hodanje učiniti još stabilnijim.


Dublja cipela daje dobru potporu stopalu i dodatno ga štiti. Neki prednost daju cipelama na pertlanje zbog toga što što ih dete ne može tako lako samostalno skinuti sa noge. Lakoću prilikom kretanja podržava i unutrašnjost same cipele koja je kod sve većeg broja dečijih modela obložena specijalnim anatomskim uloškom.


Proverite i da li je sam otvor cipele dovoljno velik, kako biste ih obuvali bebi bez stresa i nervoze.

 

Materijal od kojeg su napravljene


Cipele izrađene od prirodnih materijala su standard kada su u pitanju prve cipele za bebe. Prirodni materijali dozvoljavaju stopalu da ,,diše” tako da je izbegnuto preterano znojenje, pojava žuljeva i gljivica na stopalima. Ovakve cipele su otporne na habanje, mogu se prati, a dobro podnose različite vremenske prilike. Najbolja obuca za zimu treba bude topla i da stopalo štiti od kiše i snega, a upravo cipele izrađene od prirodnih materijala to omogućavaju. Obavezno proverite da li su i spoljašnjost i unutrašnjost obuće izrađene od materijala visokog kvaliteta.

 

Neka dete pođe u kupovinu sa vama

 

Tako na licu mesta možete da se uverite da ste odabrali najbolje cipele za prohodavanje za vašeg mališana. Ali da bi ova kupovina protekla glatko i bez nervoze sa obe strane, u kupovinu idite kada je dete naspavano i odmorno, zdravo i sito. Idealno je kupovinu obavljati u popodnevnim časovima. Birajte one dane kada gužva u prodavnicama nije velika kako biste ostali opušteni, tj. kako svoju nervozu ne biste prenosili na dete.

Sada kada znate na šta treba da obratite pažnju, vaše je samo da se naoružate strpljenjem i krenete ka proverenoj radnji dečje opreme u prvu zajedničku kupovinu sa vašim mališanom.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar