17.05.2022 Komentari: 0

EMDR terapija - način da uspešno prevaziđete sve traume koje vam zagorčavaju život

EMDR je relativno mlada grana psihoterapije, koja za cilj ima brzo razrešenje svih izazova koji muče pacijenta, korišćenjem posebne metodologije. Iako se pokazala sjajno kada se primenjuje samostalno, EMDR se može kombinovati sa drugim vidovima psihoterapije, zavisno od potreba pacijenta i procene psihoterapeuta.

emdr-terapija

 

Pogodna za osobe koje muči anksioznost, depresija, traume, razni oblici obolesti zavisnosti ili fobije, EMDR terapija popravlja iskrivljenu sliku koju osoba ima o sebi i doprinosi usvajanju zdravih obrazaca razmišljanja i ponašanja.

Kako biste znali da li je ovaj vid psihoterapije pravi odabir za vas, nastavite da čitate - objašnjavamo vam šta je EMDR, na kojim principima se bazira, kako se sprovodi u praksi i još mnogo toga.


Šta je EMDR terapija?


Pun naziv EMDR terapije je desenzibilizacija i reelaboracija uz pomoć pokreta očiju, a još jedan sinonim koji je u upotrebi glasi terapija reprocesiranja. Termin “reprocesiranje” odnosi se na ponovnu obradu traumatičnih sećanja, samo sa drugačijim epilogom, odnosno viđenjem istih. Terapeutski pristup razvila je dr Fransin Šapiro 1987. godine u cilju lečenja emocionalnih problema koji su posledica traumatičnih događaja i iskustva.
 

EMDR terapija kopira REM fazu sna (faza brzih pokreta očiju kada se obrađuju sećanja). Psihoterapeut koji vodi seansu koristi bilateralnu stimulaciju i stimuliše pokrete očiju.

Korišćenjem EMDR tehnika, psihoterapeut pomaže pacijentu da pristupi sećanjima na traumatični događaj ili iskustvo, ali i da “reprogramira” negativna osećanja i uverenja koja kvare sliku koju pacijent ima o sebi, a koja su posledica traume. Desenzibilizacija omogućava da neprijatna sećanja i fizičke reakcije slabe i na kraju u potpunosti uminu.

Negativna uverenja se zamenjuju pozitivnim, a pacijent nastavlja sa svakodnevicom lišenom osećaja stida, kajanja, krivice ili neadekvatnosti.


Kome je namenjena EMDR terapija?


EMDR terapija je pokazala efikasnost u lečenju širokog spektra psiholoških problema i psihijatrijskih poremećaja, a najbolje rezultate je pokazala kod pacijenata koji su imali neko od sledećih stanja:

  • Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP)
  • Anksioznost
  • Depresija
  • Sve vrste fobija
  • Razni oblici bolesti zavisnosti
  • Bipolarni poremećaj
  • Poremećaji spavanja
  • Poremećaji u ishrani


EMDR se najčešće preporučuje za lečenje trauma, a pod traumama podrazumevamo dve vrste. Takozvane traume sa velikim T podrazumevaju pojedinačne događaje - učestvovanje u saobraćajnoj nesreći, prirodnim katastrofama (poplave, zemljotresi i sl.), silovanje. Postoje i traume sa malim t koje uključuju ponavljane traumatizacije tokom razvoja - zanemarivanje, uvrede, vršnjačko nasilje, seksualno zlostavljanje itd.


Kako izgleda proces EMDR terapije?


Sa licenciranim EMDR psihoterapeutom ćete odrediti plan i ciljeve lečenja. Razgovaraćete o simptomima koje osećate i neprijatnim senzacijama kojih želite da se oslobodite. Terapeut će sugerisati ako smatra da je neki drugi oblik psihoterapije adekvatniji za vas.

EMDR terapija se često odvija u više sesija da bi se video napredak
. Vaš terapeut vam može pomoći da razvijete metode suočavanja koje će vam pomoći da upravljate emocijama tokom i između sesija. To može uključivati tehnike za smanjenje stresa, kao što su vežbe disanja i tehnike resursa.

Kada utvrdite kakva negativna uverenja izaziva trauma koja vam se desila, otpočeće proces desenzibilizacije memorije. Vođeni iskusnim psihoterapeutom treba da se prisetite delova uznemirujućeg sećanja. Dok to radite, vaš terapeut će vam reći da izvodite određene pokrete očiju. Pored stimulacije pokreta očiju koriste se i audio ili auditorna stimulacija.

Kada završite sa prizivanjem sećanja ili osećanja, terapeut će vas pitati da opišete misli, reakcije i osećanja koje su sećanja izazvala, kako bi pratio vaš napredak. Na kraju sesije, vaš terapeut će utvrditi da li je memorija u potpunosti ponovo obrađena na osnovu vaših odgovora.


Koje su prednosti EMDR terapije?


EMDR terapija ima brojne prednosti, a evo najistaknutijih:

 

  • Menja vaša podsvesna uverenja. Mnogi ljudi imaju podsvesna negativna uverenja koja su zasnovana na nesrećnim iskustvima iz prošlosti. EMDR terapija će vam pomoći da oduzmete moć ovim negativnim uverenjima, pokazujući vam da su ona samo vaša interpretacija događaja i da su vam dostupna druga, pozitivna uverenja.
     
  • Oporavak od traume. Psihoterapeuti preporučuju EMDR terapiju za osobe koje pate od PTSP-a, jer je pokazala izuzetnu efikasnost u procesuiranju svih vrsta trauma. Kroz bilateralnu stimulaciju, obe strane mozga su angažovane da ponovo obrađuju uznemirujuće uspomene. EMDR takođe pomaže kod depresije, anksioznosti, noćnih mora, tuge, razvoda, maltretiranja, zlostavljanja i mnoštva drugih životnih trauma.
     
  • Brz put do rezultata. EMDR terapija ima drugačiji pristup od terapije razgovorom i probleme može rešiti u svega par sesija. Ipak, bitno je napomenuti da je trajanje procesa lečenja individualno i razlikuje se od vrste traume i senzibiliteta samog pacijenta.
     
  • Pomaže u regulaciji stresa. Svakodnevni stresovi uzimaju danak tokom vremena, a ako se ne rešava na vreme stres može izazvati čitav niz problematičnih posledica. Međutim, nema potrebe da čekate dok se ne osetite potpuno preplavljeno da biste učinili nešto po tom pitanju. Povremene sesije EMDR terapije mogu vam pomoći da se oslobodite svakodnevnog stresa.


EMDR terapija je dragocena za sve, a ne samo za osobe koje su proživele traumatične događaje. Zamena negativnih uverenja pozitivnim može poboljšati vaše odnose, radni učinak, kreativnost, zdravlje i mnoge druge sfere života. Utišavanjem glasa koji kaže „ne mogu“ ili „čemu da se trudim”, otključaćete vaš pun potencijal i biti slobodni da živite život punim plućima.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar