22.11.2022 Komentari: 0

Diskus hernija – korisni saveti za pacijente

Bolna leđa nas remete u svakodnevnim aktivnostima, ali i momentima kada poželimo za sebe trenutak mira i odmora. Diskus hernija je stanje koje je naročito neprijatno, ali tegobe se sa lakoćom mogu na više načina ublažiti ili čak potpuno otkloniti na kraći ili duži period. 

Postoje i preventivne mere kojih se nakon izlečenja treba pridržavati. Pravovremena dijagnoza vodi ka brzom oporavku, a mi Vam dajemo smernice kako da smanjite neprijatne simptome, održite pokretljivost tela i u kratkom roku vratite se na staro.

 

Prepoznajte diskus herniju


Određeni simptomi mogu biti pokazatelji diskus hernije i prepoznaju se kao bolovi u leđima i vratu, utrnuće ili oduzetost mišića u predelu kičme ili vrata, otežano kretanje i slabost ruku i nogu.

 

Utvrđivanje tačnog uzroka će ubrzati tok lečenja


Postoji više razloga zbog kojih dolazi do ispadanja diskusa iz ležišta, a među najčešćim su starost, posao kojim se bavite, gojaznost i pušenje. Ako se na vreme utvrdi uzrok bolnog stanja koje Vas muči, brže ćete se oporaviti.


Npr. ukoliko imate diskus herniju nastalu uz višak kilograma i samim tim velik pritisak na kičmu, regulišite način ishrane i životne navike tako da dovedete telesnu težinu u granice normale i istovremeno pomognete kičmi da se regeneriše. Kad se oporavite, redovno vežbanje pomoći će Vam da izbegnete nove probleme sa kičmom kao delotvorna preventivna mera.

 

Kombinacije toplih i hladnih obloga


Kod simptoma diskus hernije savetuje se da prvo stavljate hladne obloge na zahvaćeno mesto da bi se ublažili bol i ukočenost, a nakon toga i topla obloga za poboljšanje cirkulacije. Nikada nemojte led stavljati direktno na kožu, već kockice umotajte u čistu krpu, prislonite na ugroženu zonu i držite 10-20 minuta. Potom na leđa možete staviti topao peškir ili flašu sa toplom vodom i držati dok se ne ohladi.


Grejanje i hlađenje bolnog mesta može se primeniti i u drugim oblicima – npr. pakovanja sa gelom koji ima efekat rashlađivanja, grejni flasteri, infracrvena lampa, poseta sauni...

 

Bitno je da ostanete fizički aktivni


Bolna leđa uzrokovana pomerenim međupršljenskim diskom nisu razlog da ceo dan provedete u krevetu, niti je to dobro za Vaše stanje. Važno je da se držite svakodnevne umerene fizičke aktivnosti. Vežbe koje možete raditi uz praćenje stručnog lica kao i kratke, lagane šetnje pomoći će da ostanete pokretni, a mišići dovoljno jaki i čvrsti, čak i ako osećate bolove do neke određene granice. Postoje korektivne vežbe i programi namenjeni upravo pacijentima sa diskus hernijom.

 

Obratite pažnju na držanje tela


Pravilno držanje tela pri sedenju, stajanju i dizanju teškog tereta ključna je preventivna mera. Mnogi od nas moraju tokom čitavog radnog vremena da sede ili da stoje. Ako satima stojite dok obavljate svoje radne zadatke, povremeno sedite na obližnju stolicu ili neko drugo pogodno mesto. Sedenje olakšajte tako što ćete držati noge na drugoj stolici, tako da su Vam noge u visini kukova.


Ne zaboravite da se više puta tokom smene prošetate, a značajne su i vežbe istezanja. Ukoliko dižete nešto teško, uvek ispravite leđa i koristite mišiće nogu dok savijate i ispravljate kolena. Svo vreme teret treba da držite što više uz telo.

 

Zdrav san je važan


Redovan san bitan je za proces ozdravljenja. Pre svega, birajte odgovarajuću podlogu za spavanje. Ako Vam ne odgovara krevet, kupite nov. Najbolja poza za spavanje koju pacijenti sa diskus hernijom treba da primenjuju jeste ležanje na leđima.


Možete da spavate i na boku i usput smanjiti tegobe i uvećati komfort tako što ćete između nogu staviti jastuk. Izbegavajte ležanje na stomaku jer ova pozicija stvara najveći pritisak na pomeren diskus i time izaziva neprijatne bolove i remeti normalan tok sna.

 

Zaboravite na pušenje


Duvanski dim je jedan od faktora rizika kada je reč o diskus herniji pa ako Vas ovo stanje muči, a pušač ste, krajnje je vreme da prestanete sa upotrebom duvanskih proizvoda. Potrebno je da znate da je pasivno pušenje, odnosno udisanje duvanskog dima, jednako štetno.


Ako niste sami u mogućnosti da prestanete sa pušenjem, zatražite pomoć stručne osobe koja Vam može dati korisne savete, motivaciju i po potrebi medikamente koji će otkloniti želju za cigaretom.

 

Određeni simptomi ukazuju da vam je potrebna hitna lekarska pomoć


Na sreću, kod većine slučajeva do oporavka dolazi u roku od 4-6 nedelja i za ozdravljenje nije potreban hirurški zahtev, već prirodne metode i sredstva čija primena je u kućnim uslovima jednostavna i efektna.


Međutim, postoji uvek verovatnoća da će doći do komplikacija trenutnog stanja i neophodno je prepoznati trenutak kada zatražiti hitnu pomoć medicinskog osoblja.


Ako su bolovi neizdrživi, ne možete normalno da hodate ili je došlo do poremećaja u pražnjenju bešike i creva odmah se obratite lekaru. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar