26.01.2018 Komentari: 0

Tumor markeri za otkrivanje i praćenje razvoja kancera

U otkrivanju tumora značajnu ulogu igra redovna lekarska kontrola. Prvi simptomi raka mogu biti otkriveni tumor markerima, a njihovo praćenje od velikog je značaja za tok same bolesti i njeno uspešno lečenje. 

Zašto su tumor markeri važni za lečenje raka?

 

Prvi simptomi raka mogu se razlikovati, u zavisnosti od vrste i mesta gde se sam tumor nalazi. Ipak, ono što izvesno daje dobre rezultate u lečenju jeste praćenje tumor markera.

Tumor markeri su od izuzetne važnosti ukoliko se sprovodi prevencija malignih bolesti. Preporučuju se osobama koje sumnjaju na postojanje tumornog tkiva, a bile su izložene faktorima rizika ili lekari smatraju da imaju neki od simptoma.

 

Šta su tumor markeri?

 

Tumor markeri su supstance koje su prisutne u manjem broju kod osoba koje nemaju tumor i samo retko ove su supstance potpuno odsutne. Porast njihove prisutnosti je već dugo važan deo onkoloških istraživanja na ovom polju. Ideja o mogućnosti da se može unapred znati za postojanje tumora je veoma svrsishodna. Prvi simptomi raka mogu se prepoznati u krvnom nalazu. Indikovan je pregled kada već postoji dijagnoza postojanja tumora ili u slučajevima u kojima se zbog drugih nalaza sumnja na tumor.

Tumor markeri predstavljaju zbir informacija brojnih varijabili od kojih neke jesu tumornog tipa. Lečenje raka zahteva pažljiv pristup, posebno kada se uzmu u obzir svi faktori od kojih zavisi nivo koncentracije tumor markera u krvi. Trajanje pregleda traje nekoliko sekundi, a rezultati mogu biti dostupni nakon laboratorijske analize koja zahteva period od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Tumor markeri su elementi koji su prisutni u organizmu čoveka nezavisno od formi tumora i njegovog postojanja. Zbog toga se pored tumor markera moraju uzeti u obzir i drugi različiti nalazi.

 

Koji je cilj određivanja tumor markera?

 

Određivanje tumor markera u onkologiji ima tri osnovna cilja:
• Da potvrdi prisustvo ili širenje tumora, bilo da se nalaz radi pre, tokom ili nakon terapije,
• Da odredi biološku agresivnost određenog tumora,
• Da odredi verovatnost odgovora tumora na utvrđene načine lečenja.

Prvi simptomi raka mogu biti vidljivi nakon pregleda, u zavisnosti od toga da li ćelija tumora proizvodi markere i da li ih proizvodi u organima i tkivima u normalnom, odnosno zdravom stanju.

Određeni faktori mogu uticati na promene tumor markera, a iako podižu nivo tumor markera ne moraju da predstavljaju nalaze postojećeg tumora. Među najznačajnije spadaju:
• Menopauza,
• Menstrualni ciklus,
• Hormonske terapije,
• Intestinalna hronična inflamatorna stanja.

Generalno gledano, ovakvi pregledi se rade mnogo puta tokom praćenja bolesti ili tokom lečenja raka.

 

Uspešna prevencija malignih bolesti

 

Kada se posmatraju rezultati bilo kog laboratorijskog nalaza, teži se što preciznijem nalazu. U većini slučajeva kod različitih laboratorijskih nalaza javlja se varijabilnost koja je uobičajena za većinu mernih sistema. Ipak, tumor markeri u lečenju raka imaju veću preciznost zahvaljujući drugim laboratorijskim metodama.

Tumor markeri mogu da variraju tokom dana kod iste osobe, dalje mogu da daju različite rezultate tokom određenih dana, ali dešava se da variraju u zavisnosti od laboratorije u kojoj je nalaz radi, a isto tako i u slučaju primene različitih metoda kojima se dolazi do nalaza koncentracije tumor markera.

Prevencija malignih bolesti, prepoznavanje prvih simptoma raka i lečenje raka umnogome olakšava otkrivanje tumor markera u organizmu. Ovo je jedan od koraka koji vodi uspešnom lečenju raka i pomaže kod kasnijih kontrola obolelih, pa izlečenih od ove bolesti. 

 

Lečenje kancera

 

Kuba je jedna od vodećih zemalja u lečenju raka pluća, prostate, mozga i dojke. Iz tog razloga, mnogi pacijenti biraju da se leče upravo na Kubi. Agencija Consulta al Futuro omogućava pacijentima da svoje lečenje započnu ili pak nastave u ovoj zemlji. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar