09.07.2021 Komentari: 0

Sve što ste želeli da znate o fiksnoj protezi

Lepi zubi danas su imperativ koji je potrebno ispoštovati, pa tako ljudi posežu za različitim metodama. Navlake, viniri, krunice, fasete – na vama je samo da izaberete i za samo nekoliko odlazaka stomatologu imaćete savršene zube. A da li je to poenta? Najveća oh svih poenti jeste imati zdrave zube, uz naravno estetiku koja prati zdravlje, samo kako biste se vi osećali prijatno. Lep osmeh privlači lepu enegiju. Zašto se ne biste široko osmehivali i uživali u svom novom liku? Ukoliko ste zadovoljni oblikom svojih zuba, ali ne i njihovim položajem – fiksna proteza je idealno rešenja za vas. Danas pričamo o svim sitnicama koja bi trebalo da znate pre stavljanja fiksne proteze. 

 

Kome je namenjena fiksna proteza?


Fiksna proteza namenjena je svima onima koji žele da svoj osmeh dovedu do savršenstva. Stomatolozi kažu da je najidealnije vreme za postavljanje proteze između 12. i 15. godine, jer se tada dobijaju najbrži rezultati. Međuti, mnogi pacijenti se za ovakvu vrstu terapije odlučuju u kasnim dvadesetim, što je opet odličan izbor. Terapija će trajati nešto duže, ali će biti podjednako delotvorna. Zdravlje zuba treba da je uvek na prvom mestu, bez obzira na godine. 


Da li boli fiksna proteza?


Sama postavka ortodontskog aparata ne boli. Tokom postavke stomatolozi će na vaše zube, od šestice do šestice, postaviti najpre bravice koje se lepe na zube. Nakon toga, bravice će biti povezane žicom, a nakon toga svaka bravica biće za žicu pričvršćena odgovarajućom gumicom. Obično se najpre stavlja gornja proteza, a onda nakon nekoliko meseci, kada se za nju napravi mesta, i donja. Bol počinje nekoliko sati nakon postavke i vrlo je individualan. Traje od jednog do sedam dana, a onda se smiruje. U tom periodu se preporučuje mekanija hrana.

Nakon svake kontrole osetićete blago zatezanje, a tokom svakog meseca bol u određenim zubima. To je potpuno normalno, jer se zubići pomeraju. Ovaj bol je mnogo manji od onog početnog i ne treba da vas plaši. Takođe, u prvoj nedelji mogu se javiti ranice u ustima. Usna duplja se adaptira na strano telo, pa bravice mogu da grebuckaju i stvaraju neprijatan osećaj. Vaš stomatolog će vam odmah na postavci proteze dati specijalni vosak koji se lepi na bravice kako biste umanjili neprijatnosti. Dakle, kada pregurate prvu nedelju dana, pregurali ste sve.

 


Kako izgleda proces nošenja proteze?


Proces nošenja proteze sastoji se od mesečnih kontrola i dobre oralne higijene kod kuće. Vrlo je važno na pravilan način održavati higijenu zuba, koja će biti pomalo otežana u novim uslovima. Vrlo je važno nakon svakog obroka čistiti prostor između bravice i zuba, kako se hrana ne bi zavlačila i stvarala estetske ali i druge probleme.


Žica deluje na zube već nekoliko sati nakon postavke i zubi polako počinju da se pomeraju. U prvom mesecu verovatno nećete primetiti veliku razliku, ali već kada dođu druga i treća kontrola hoćete. Osim što se zubi ređaju u niz bisera, fiksna proteza deluje i na viličnu kost. Za vreme nošenja proteze odvija se proces koji nazivamo premodelovanje vilične kosti. Proteza vrši konstantan pritisak na zube i čini ih labavijim u kosti, međutim nova kost raste na mestima gde je potrebno i time učvršćuje zub na novoj poziciji.

 

Koliko se nosi fiksna proteza?


Ovaj odgovor može da da samo vaš stonatolog nakon pregleda vaših zuba. Dužina terapije fiksnim ortodontskim aparatma je individualna i obično traje između jedne i tri godine. Pacijenti u tom periodu dolaze na redovne kontrole i menjanje žica obično na svakih 4 do 8 nedelja, u zavisnosti od faze lečenja.

 

 

Fiksna proteza – cena?


Kada je u pitanju fiksna proteza, cena se razlikuje od ordinacije do ordinacije. Ukoliko pitate za cenu nekoga ko je protezu nosio pre 5 godina, reći će vam da košta 350 do 400e po vilici. Danas su cene porasle, pa je negde prosek da cena po jednoj vilici iznosi 600e. Mogu se i danas naći ordinacije koje imaju niže cene, ali kada je ovakva stvar u pitanju, birajte stručnjake i idite na proverena mesta.

 

Šta nakon skidanja fiksne proteze?


Nakon skidanja fiksne proteze svaki pacijent dobija folije prema otisku svoje vilice koje je potrebno da nosi onako kako mu stomatolog preporuči. Vrlo je važno pridržavati se ovoga, jer će se u suprotnom zubi ponovo vraćati u početni položaj. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar