03.02.2021 Komentari: 0

Šta podrazumeva nega intimne regije?

Vaginalno zdravlje nešto je o čemu bi svaka ženska osoba trebalo da razmišlja. Nega intimne regije sastavni je deo nege tela. Iako je intimna higijena važna naravno i kod muškaraca, ženski pol je mnogo osetljiviji i podložniji infekcijama. Danas govorimo o tome kako da intimna nega bude deo vaše svakodnevice. 

foto: depositphoto.com

Početni korak nege – pravilna higijena


Nega intimne regije podrazumeva održavanje pod kontrolom vaginalne flore, odnosno mikrobiološke ravnoteže intimnog područja. Ukoliko se ova ravnoteža poremeti, često dolazi do nelagode, svraba i peckanja. Ono što vrlo često dovodi do ovih simptome jeste nošenje preuskih pantalona, loših uložaka i sintetičkog veša koji onemogućavaju koži da diše i pogoduju brzom i lakom širenju bakterija. Na ove faktore u pojedinim situacijama ne možemo uticati, ali ono što možemo jeste obratiti pažnju na vaginalnu negu. Često se čuju saveti da je potrebno intimnu regiju prati nekoliko puta dnevno. To je apsolutna neistina. Vlažno područje idealno je za razvitak novih bakterija, pa je savršeno da svoju intimnu regiju sredite jednom dnevno mlakom vodom ili blagim rastvorom. Nikako nemojte koristiti preparate koji sadrže parfeme i jake sapune. Ukoliko u bilo kom trenutku dođe do površinskih ranica, koristite proizvode na bazi pantenola i prirodnih sastojaka koji će umiriti kožu.

 

Intimna nega nije tabu tema


Odavno je ovo prestala da bude krilatica. Intimna nega više zaista nije tabu tema. Nemojte da vas je sramota da svog ginekologa ili farmaceuta pitate sve što vas zanima. Kao prirodni lek i preventivu možete intimnu regiju povremeno ispirati žalfijom, koja deluje antiseptički i protivupalno. Ono što je najvažnije jeste da tokom ciklusa redovno menjate uloške i tampone, kako ne bi došlo do iritacije i stvaranja gljivica. Kada su u pitanju tamponi, trebalo bi da ih menjate na svaka 3 sata, dok uloške možete menjati nakon 4-5 sati. Ukoliko pak dođe do stvaranja gljivica, svraba i crvenila, nemojte paničiti. Propovag gel je savršen u borbi protiv mikroorganizama, gljivica i bakterija. Cena mu je vrlo pristupačna, pa je ovo nešto što možete uvek imati u kući na dohvat ruke. Uvek se, naravno, posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

 

 

Dve najčešće infekcije

 

Verovatno da ne postoji žena koja bar jednom u životu nije osetila peckanje intimne regije. Veoma je važno da se prema ovakvim stvarima ponašamo odgovorno, ali da sa druge strane ne paničimo. Intimna nega je nešto što treba da uključimo u svoje svakodnevne aktivnosti, ali i da budemo spremni da se nepredviđene situacije ipak dešavaju. Dve najčešće infekcije sa kojima se žene susreću su bakterijska vaginoza i gljivična infekcija ( kandida ). Bakterijska vaginoza uzrokovana je brzim i velikim rastom štetnih bakterija u samoj vagini. Simptomi ove vaginalne infekcije su osim svraba, jak miris ribe. Vrlo često se žene uplaše kada se ovo desi, jer je zaista miris vagine vrlo neprijatan i jak. Sa druge strane, gljivična infekcija uzrokovana je prekomernim rastom ćelija gljivica u vagini ili spoljašnjoj intimnoj zoni. Najčešći simptomi su vaginalni svrab i gust, beli sekret.

Iako su obe infekcije veoma neprijatne što zbog neprijatnog mirisa, što zbog nesnosnog svraba, vrlo često su potpuno bezazlene i vrlo lako se rešavaju proizvodima za intimnu negu. Znajte da pravilna intimna higijena nije uvek preduslov za sprečavanje nastanka infekcija. Tačno je da su neke žene više podložne gljivicama i bakterijama od drugih. Ono što uvek možete uraditi jeste da nosite pamučni veš, dobro osušite intimnu regiju nakon kupanja i ne dozvolite razvitak bakterija, redovno menjate uloške i tampone tokom ciklusa, kao i da uvek pri ruci imate neki od proizvoda za intimnu negu na prirodnoj bazi za prvu pomoć. Uvek se obratite svom ginekologu ukoliko vidite da problem ne prolazi ili se učestalo javlja, jer ćete samo tako pronaći uzrok i uspešno ga otkloniti. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar