21.01.2018 Komentari: 0

Sa “onim danima” na “Ti” – zablude i istine o tamponima i ulošcima

U nastavku pročitajte neke od glavnih mitova koji su i danas donekle pristutni kod nas i u svetu i istina o njima.

Pojačana želja za hranom, osetljive grudi ili naduven stomak jasni su pokazatelji da nam dolaze “oni dani” u mesecu. Ali, koliko zapravo znamo o samoj menstruaciji i da li je priča o tome izašla iz okvira tabu tema? Da li smo kao društvo informisani kako nastaju jednokratni menstrualni proizvodi? Od kojih sastojaka se proizvode i da li u sebi sadrže i materijale potencijalno opasne po život?

Kako se o menstruaciji dugo pričalo kroz šapat nije čudno da su se vremenom formirala brojna pogrešna shvatanja o tome šta je to zapravo menstrualni ciklus.

Pročitajte neke od najučestalijih mitova i istine o njima.

 

Mit: Korišćenje tampona izaziva nastanak takozvanog sindroma toksičnog šoka.

 

Istina: Korišćenje tampona može izazvati nastanak ovog sindroma i zabeleženi su neki slučajevi da su žene pretrpele ovaj zdravstveni problem. Međutim, nastanak sindroma toksičnog šoka nije direktno vezan za korišćenje tampona tokom menstruacije. Određena saznanja do kojih se došlo ukazuju na to da do toksičnog šoka dolazi u slučajevima kada se tampon ne menja duže vreme od preporučenog. Usled prekomernog zadržavanja tampona, bakterija zlatni stafilokok ukoliko se već nalazi u našem organizmu može ispustiti određenu dozu toksina koji potom direktno ulaze u krvotok, što za posledicu može imati i nastanak sepse i potencijalno fatalni ishod. Ukoliko se pridržavamo pravila i redovno menjamo tampone (na svakih tri do četiri sata) nema bojazni da se desi bilo šta neplanirano. 

 

Mit: Nošenje tampona je užasno neudobno.

 

Istina: Zapravo, nošenje tampona može biti neudobno samo ako tampon ne stavimo pravilno. Ukoliko je recimo postavljen prenisko, tada može izazvati određenu nelagodnost. U suprotom se čak može reći da su veoma praktični za korišćenje, jer ne ostavlju utisak takozvanog “osećaja vlažnosti”, već daju osećaj slobode. 

 

Mit: Ulošci izazivaju iritaciju kože!

 

Istina: Tačno je da ulošci mogu izazvati iritaciju kože, ali kao što je ranije bilo reči o tome da je važno da tampone menjamo češće, isto važi i za uloške. Da bismo izbegli nastanak eventualnih iritacija na koži, potrebno je samo da ih blagovremeno menjamo. Tokom noći se recimo izričito preporučuje korišćenje uložaka iz očiglednih razloga. Sigurnije je.

 

Mit: Tokom menstruacije se ne preporučuje bavljenje sportom i kupanje u bazenu i moru. 

 

Istina: Iako je ovaj mit donekle već i razbijen, važno je osvrnuti se na takmičenje u plivanju koje je održano pre nešto više od godinu dana, a nakon koga je proslavljena kineska plivačica Fu Yuanhui, izjavila da je za njen loš rezultat na tom takmičenju, donekle kriva menstruacija. Time je uradila dve odlične stvari za žene širom sveta. Prvo, odlučila je da o ovoj temi otvoreno govori i razbije tabue. Sa druge strane, potpomogla je popularizaciji koršćenja tampona. Na delu smo mogli videti kolika je zapravo njihova moć.

 

Mit: Ulošci i tamponi su luksuz, a ne potreba.

 

Istina: Iako se možda čini da nema potrebe posebno pominjati da živimo u 21. veku kada menstruaciju treba shvatiti potpuno normalno, reklame u kojima se menstrualna krv i dalje prikazuje u plavoj boji, u potpunosti nas demantuju.

 


Doduše, ima pokušaja da se napravi korak dalje, kalo bismo izašli iz ovih okvira i konačno prihvatili da je menstruacija normalna fiziološka pojava, ali pitanje je da li je svet spreman za to? Određeni mitovi i dalje su aktuelni, a žene u nekim delovima sveta i dalje tokom menstrualnih dana, marginalizovane.

Ipak, ide se ka tome da se pronađu načini kojima bi ženama ove dane mogli učiniti lagodnijim. U skladu sa tim, jedan izraelski klub pokrenuo je akciju pod nazivom “Bloody hour” u okviru koje obezbeđuju popust od 25% na piće koje žene u menstrualnom periodu mogu ostvariti u ovom baru.

Da li je bolje da tokom menstruacije koristite tampone ili uloške u potpunosti je na vama i zavisi od vaših afiniteta i potreba. I, zapamtite, dobra informisanost je ključ za dobro zdravlje, udobnost i sigurnost tokom “onih dana”.

 

Za najveći izbor proizvoda za intimnu higijenu i negu posetite online prodavnicu Lilly Drogerie.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar