13.02.2018 Komentari: 0

Psorijaza: Sve što treba da znate o ovoj bolesti

Reč psorijaza vodi poreklo od grčke reči „psora“, što u prevodu znači osećaj svraba. U pitanju je hronična, rekurentna, zapaljenska, sistemska bolest uslovljena genetskim i imunološkim karakteristikama čoveka. 

Učestalost psorijaze


Reč psorijaza vodi poreklo od grčke reči „psora“, što u prevodu znači osećaj svraba. Psorijaza je poznata od davnina. U pitanju je hronična, rekurentna, zapaljenska, sistemska bolest uslovljena genetskim i imunološkim karakteristikama čoveka. Psorijaza je često oboljenje, o čemu svedoči i 2% pogođenih ovom bolešću u svetu. Iako cifra od 2% deluje kao zanemarljiva ipak statistički posmatrano broj pacijenata koji imaju neki oblik psorijaze u svetu iznosi preko 80 miliona, dok neke statistike svedoče i broj od čak 125 miliona obolelih. Psorijaza nije samo kozmetičko oboljenje tj. bolest koja narušava estetiku obolelog. Reč je pre svega o bolesti koja sa sobom nosi brojne rizike za nastanak drugih oboljenja.

 

Društveni problem za obolele


Psorijaza dovodi do snižavanja kvaliteta života obolelih. Naime, psorijatični pacijenati neretko bivaju diskriminisani zbog uočljivih promena na vidljivim delovima tela. Ovaj problem je posebno izražen u letnjim mesecima kada je odeća koju nosimo oskudnija. Te se može reći da psorijaza nije samo imunološko oboljenje, već na neki način i „društveni problem“.


Kada se javlja?


Osnovna lezija psorijaze na koži je dobro poznata i lako se prepoznaje. Najčešći klinički oblik jeste hronična plak psorijaza ili tzv. psorijaza u pločama. Zastupljena je između 80 i 90% obolelih od psorijaze. Treba istaći da se psorijaza može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Ali statistički posmatrano klinički znaci psorijaze u najvećem broju slučajeva se javljaju pre 35-e godine. Dok je zabeleženo da se u detinjstvu javlja kod 10% obolelih od psorijaze.


Manifestovanje psorijaze


Psorijaza se može ispoljiti na različite načine, najčešće joj prethodi višegodišnje perutanje kože glave, regija iza ušiju, kao i ljuspanje kože u samom uhu. Ipak treba naglasiti da se psorijaza može manifestovati na bilo kom delu tela, pa čak i na vrlo maloj površini. Kasnije, kada se bolest razvije tj. manifestuje u jasnu kliničku sliku, tipična mesta na kojima je psorijaza najuočljivija jesu: koža kolena, laktova, leđa, regija gluteusa i koža glave, najčešće poglavina. Psorijazne ploče mogu biti različitog oblika i površine. Najveći broj obolelih od psorijaze ima blage do umerene tegobe tj. blagu do umerenu manifestaciju bolesti i taj obuhvat se kreće oko 80%. Pomenuti pacijenti se najčeše leče topijskom tj. lokalnom terapijom.


Tok i lečenje bolesti


U pitanju je hronična bolest, te na pitanje koliko će trajati niko od lekara ne može da da pouzdan odgovor. Zato oboleli mora da shvati da će bolest trajati, ali to za krajnji ishod ne sme imati pacijentov kapitulirajući odnos prema psorijazi. Od izuzuzetnog značaja je individualni pristup pacijentu. To znači da se moraju sagledati različiti faktori, kao što su: zahvaćenost psorijazom, pol pacijenta, uzrast i utvrditi da li ima pridruženih oboljenja tj. da li pacijent boluje i od neke druge bolesti pored psorijaze. Tek nakon toga se određuje adekvatna terapija i prati dalje stanje pacijenata.


Pol pacijenata obolelih od psorijaze u nekim slučajevima definiše i upotrebu lekova jer određene terapije onemogućuju ženama da ostanu u drugom stanju i do naredne 3 godine. To za muškarce ne važi, te se može reći da je njima na raspolaganju širi spektar terapije. Psorijatični pacijenti kod kojih je bolest zahvatila veću površinu kože i koji su na sistemskoj terapiji imaju veće šanse da razviju neku od metaboličkih oboljenja.


Uz pridržavanje saveta lekara, redovne kontrole, a pre svega adekvatno sprovedenu terapiju, bolest u većini slučajeva nema isti intenzitet kao na samom početku, već biva stavljena pod kontrolu.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar