05.08.2019 Komentari: 2

Kordiceps - dugo čuvana sportska tajna

Cordiceps sinensis je u starim kineskim medicinskim knjigama i tibetanskoj medicini opisan kao lek. Ta retka kombinacija gusenice i gljive pronađena je na visinama iznad 4500m u Sikkimu. Tradicionalni iscelitelji i lokalno stanovništvo Severnog Sikkima preporučuju gljive, tj. Iarsa gumbu, Keera jhar (C. sinensis) za sve bolesti bilo kao pojedinačni lek ili u kombinaciji sa drugim biljem.

Lokalno stanovništvo smatralo je da se ovom gljivom može tretirati 21 bolest.

 

Istina ili mit?

 

Dakle kao što smo napomenuli mišljenja su različita. Tradicionalni iscelitelji u Sikkim-u preporučuju gljivu Cordiceps sinensis za „sve bolesti“ - kao tonik, jer tvrde da;

  • poboljšava energiju
  • poboljšava apetit
  • povećava izdržljivost i snagu
  • pozitivno utiče na libido
  • poboljšava kvalitet sna 


Pečurka je najpopularnija u oblasti Lachung i Lachen u severnom delu Sikkima i ima reputaciju dragocene biljke koja “obećava” dugovečnost.


Širom sveta rade se razne farmakološke i biološke studije kojima se ispituje mogućnost lečenja kordicepsom, koji uključuju različite eksperimentalne modele (in vitro i in vivo) i brojna klinička ispitivanja za koja su se mnogi sportisti dobrovoljno prijavili.


Potvrđeno je da C. Sinensis pokazuje veoma široka biološka i farmakološka dejstva u jetri, bubrezima, i kod kardiovaskularnih bolesti. Ima takođe pozitivne efekte na imunološke poremećaje, a ne može se ignorisati ni njegovo antitumorsko dejstvo.

 

Farmakološka dejstva kordicepsa prvenstveno su posledica dejstva bioaktivnih polisaharida, modifikovanih nukleozida i metabolita sličnih ciklosporinu. Takođe, fermentirajući micelijum izaziva normalnu mobilizaciju masti i beta-oksidaciju, održavajući tako nivo glukoze u krvi tokom duže vežbe kod sportista.


Jedna studija u Kini sprovedena na miševima, u dvostruko slepom ispitivanju sa placebom kontrolisanim ispitivanjem, istraživala je da li oralna primena Kordicepsa rezultuje povećanom izdržljivošću i otpornošću na umor...

 

Posle 3 nedelje davanja, grupa kojoj je dat Kordiceps mogla je da pliva znatno duže nego kontrolna grupa. Važno je napomenuti da su rezultati studije bili zavisni od doze tako da su a rezultati u jednoj grupi pokazale povećanje izdržljivosti od 30%, a druge grupe povećanje izdržljivosti od 73%.


Još jedna dvostruko slepa, placebo-kontrolisana studija sprovedena je radi ispitivanja uticaja na fizičke performanse sportista 1998. godine pod vođstvom S. Morrissei-a sa Sportskog istraživačkog instituta Medicinskog univerziteta u Pekingu. Otkrili su da je grupa koja je koristila najviše proizvoda koji sadrži Kordiceps poboljšala klirens laktata.


Istraživači su zaključili da se eliminacija laktata poboljšala zahvaljujući poboljšanom metabolizmu energije laktata u ćeliji. Stoga su autori zaključili da će upotreba Kordicepsa u budućnosti poboljšati laktatni klirens i omogućiti sportistima veće anaerobne fizičke performanse.

 

Ipak širom sveta, sportisti su počeli da koriste Kordiceps nakon publiciteta izazvanog uspehom kineskog ženskog lako-atletskog tima na Kineskim državnim igrama 1993. Na tom takmičenju oboreno je 9 svetskih rekorda.


Prvobitno je od strane sportskih zvaničnika postojala sumnja na korišćenje droga koje dovode do poboljšanja rezultata i sportskih performansi, sve dok trener nije otkrio da je tajna uspeha u Cordycepsu koji je davao članicama tima!

 

U čemu je tajna?

 

Da se podsetimo biologije i hemije...ATP (adenozin tri-fosfat) je molekul koji oslobađa energiju u ćeliji, zbog čega se i naziva ćelijskim gorivom. Istraživanja su nedavno potvrdila da korišćenje Cordycepsa povećava nivo ATPa u ćeliji (Guowei, 2001), kao i potrošnju kiseonika (Jia – Shi Zhu, 2004).


Za razliku od amfetamina, kofeina i drugih stimulansa koji “varaju” mozak da telo ima više energije koja zapravo u mišićima realno ne postoji /prividno povećanje energije zbog koga je telo primorano da koristi rezerve masti/, Kordiceps povećava stvaranje ATP-a i povećava potrošnju kiseonika, tako da se dobija više energije za sagorevanje, i više kiseonika pomoću koga se ono vrši. 

 

Još jedan pozitivan efekat kordicepsa je da sprečava variranje šećera u krvi što je kod sportista takođe veoma važno.


I tako dok se mi uglavnom u sportu „kljukamo proteinima“, širom sveta koriste se i drugi suplementi o kojima na ovim prostorima nemamo dovoljno saznanja.


Sportski treneri i lekari u na dobrom putu u potrazi za idealnim suplementom koji će povećati izdržljivost, snagu, obezbediti više energije održati zdravlje i vitalnost sportiste a da se pri tome ne poseže za nedozvoljenim sredstvima.


Neka kordiceps bude i vaš izbor!

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. d

    damabezblama

    Odgovori

    05.08.2019 18:04

    Da li pronadjoše taj idealni suplement i gde može da se kupi?

  2. J

    Jovan

    Odgovori

    05.08.2019 19:36

    Ako se ne varam ovu gljivu zovu "korenom vitalnosti"! Hawlik je i najjaci brend u Evropi za ove gljive i nije mi jasno zasto iho do sada nije bilo na sprskom trzistu?

Ostavi komentar