03.12.2020 Komentari: 0

Kako sprečiti gojaznost kod dece?

Zdravlje deteta na prvom je mestu svakog roditelja. Međutim, nisu retke situacije u kojima roditelji ne primećuju da dete ima problem sa gojaznošću. Slatko je, bucmasto, vidi ti te obraščiće… A to su sve pokazatelji bolesti, jer gojaznost kod dece jeste bolest koju treba lečiti, ali isto tako se boriti da do nje ne dođe. 

foto: depositphoto.com

Šta je uopšte gojaznost?


Gojaznost predstavlja posledice problema kalorijskog disbalansa. Tačnije, gojaznost je prekomerno gomilanje masnog tkiva u organizmu. Kada dete dođe u situaciju da unete kalorije umnogome premašuju utrošene, da se takvi cilkusi ponavljaju iz meseca u mesec, stvara se problem koji može uticati na mnogo aspekata zdravlja deteta.


Gojaznost kod dece – koje posledice nosi?


Neko će reći pa šta ako ima koji kilogram viška? Međutim, prekomerna težina dovodi do velikih problema. Povećava se rizik da takva deca obole od kardiovaskularnih bolesti, da pate od povišenog nivoa holesterola i visokog krvnog pritiska. Takođe, šansa za oboljevanje od dijabetesa je takoreći ogromna. Gojazna deca imaju veliki rizik od problema sa zglobovima i kostima, usled preterane telesne težine na koju njihovo malo telo nije naviklo. Srčana oboljenja, moždani udari, bolesti jetre i žučne kese, osteoartritis, kancer – sve su to moguće bolesti koje sa sobom vuče i gojaznost. Upravo zbog toga važno je na vreme primetiti anomaliju i postarati se da do gojaznosti ne dođe.

 

 

Kako sprečiti gojaznost kod dece?


Nije najčešće pitanje kako sprečiti gojaznost kod dece, već kako je lečiti. Međutim, to su stvari koje se prepliću i uključuju iste segmente. Najkraći odgovor bi bio zdrav i uravnotežen način života, ali šta to zaista znači u dečijem uzrastu? Na prvom mestu tu je pravilna i izbalansirana ishrana. Vreme je praznika i deca osim poklona očekuju i mnogo slatkiša, ali morate znati gde da podvučete crtu. Naravno da treba da im dozvolite da pojedu omiljeni slatkiš, ali ne i da preteruju sa tim. Smoki, čips, sokovi, brza i pržena na ulju hrana – sve to postepeno dovodi do gojaznosti. Gojaznost kod dece nije fenomen koji se pojavi preko noći. Vaše dete neće postati gojazno za 5 ili 15 dana, ali ako mesecima u kontinuitetu jede lošu hranu, odličan je kandidat za to. Postepene, metodične i dugoročne promene prehrambenih navika su zaista rešenje. Neka voće zameni slatkiše, a povrće može biti idealna zamena za brzu hranu.


Obratite se doktoru na vreme

 

Pre svega vaš pedijatar je tu da brine o naznakama svih bolesti kod vašeg deteta. Gojaznost često može biti i genetski problem, ukoliko roditelji takođe pate od ove bolesti. Upravo tada pedijatar je glavna ličnost kojoj bi trebalo da se obratite, kako bi problem bio rešen. Govoreći o hrani, treba da znate da hrana može često deci da bude uteha od loših dešavanja i emocija. Tu se ništa ne razlikuju od nas odraslih. Emotivni problemi izazvani neskladom u porodici, vršnjačkim nasiljem ili stresom bilo koje vrste, okidač su gojaznosti koji se već dugo godina unazad prati. Pričajte sa svojim detetom, važno je da u vama vidi podršku, pa čim primetite da je prejedanje postalo preterano, sasecite problem u korenu i obratite se stručnjaku.

 

 

Fizička aktivnost je imperativ


Ovo je možda u poslednje vreme tako izlizana stavka, ali možda i nije. Važno je konstantno govoriti o značaju fizičke aktivnosti, pogotovo za decu. Vreme je pametnih telefona i tableta, instagrama i tik toka, pa se deca češće hvataju telefona nego lopte. Važno je deci predstaviti važnost sporta. Svim onim roditeljima koji su i sami fizički aktivni, ovo neće biti teško. Deci je važno da vide da se vi pridržavate nekih principa i da u njima uživate, te će vas tada i imitirati.


Gojaznost kod dece vrlo se lako sprečava fizičkom aktivnošću. Deci je potrebno da budu aktivna minimum jedan sat u danu. Da li će to biti trčanje za loptom sa drugarima, odlazak na plivanje, borilačke veštine ili ples – na vama je da zajedno odlučite. Pitajte dete šta bi želelo i volelo. Ukoliko nema afiniteta za fizičkom aktivnošću, pokušajte da uvedete sportski čas u porodici bar 3 puta nedeljno, te da tada svi zajedno vežbate. Fizička aktivnost u školi je veoma važna i zato je od neosporivog značaja da učenici na fizičkom zaista budu fizički aktivni.

Dakle, obezbedite svojoj deci nutritivno bogatu hranu, pomozite im da shvate značaj fizičke aktivnosti i da pronađu ono u čemu su strastveni i dobri, ali nikada nemojte isključiti mogućnost da se obratite stručnjacima za pomoć ili savet, jer ćete tako najlakše rešiti problem, ukoliko do njega uopšte dođe. 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar